Hallgassa kedvenc zenéit a víz alatt!

Amikor először hallottam arról, hogy létezik víz alatti relaxációs zene, arra gondoltam, kitalálója vasárnap hajnalban egy termálfürdős buli után érezhette, szívesen maradna afterpartin, legalábbis még nem elég józan ahhoz, hogy elhagyja a fürdőt. Talán így születhetett az ötlet, hogy a fürdővendégek egy termálmedencében matracon ringatózva hallgassák a vízbe vezetett zenét.

A francia Aqua Musique cég nemrég a Francia gazdasági év Magyarországon rendezvénysorozaton Gellért fürdőben mutatta be a víz alatti hangszóróit, amelyet néhány újságíró kipróbálhatott. Az élmény nemcsak a zene miatt volt szórakoztató, hanem azért is, mert a fürdővendégek meglepetten bámulták, ahogyan néhányan matracról a fejüket a vízbe lógatva, vagy éppen búvárszemüveggel és pipával koncentrálnak valamire a víz alatt. A francia cégvezető Noel Canivenq elsőként komolyzenével szerette volna bemutatni a berendezést, aztán mégis Neil Young mellett döntött.

A medencében Canivenq elmondta, egyrészt a víz hangelvezető képességére építenek, másrészt arra, hogy a hangrezgések hullámokat keltenek, amelyek masszírozzák a testet. Ez utóbbit nem éreztük, a cégvezető szerint ugyanis ahhoz jobban el kellett volna lazulnunk, csak mi éppen arra ügyeltünk, hogy a gitárszóló közben véletlenül ne ütközzünk össze a medencében ülőkkel.

A cég úgy tudja, Magyarországon még nem használnak hasonló berendezést, amelyet egyébként néhány osztrák fürdőhelyen már egy ideje bevezettek. Mint azt Noel Canivenq elmondta, a hidroterápiás gyógyászatban is alkalmazzák a berendezésnek azt a hatását, hogy a hanghullámok rezgést keltenek a testen belül. Lehet, hogy ezt a hatást  igazolhattuk volna, ha John Coltrane-nel, vagy bármilyen free jazzel teszteltük volna a berendezést, így viszont inkább a fürdős bulikon lenne a legjobb helye jóval éjfél után.
Oszd meg másokkal is!
Mustra