Enni Mexikóban: higiénikus taco

Új minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

Nem szép dolog egy argentin éttermet a taco elé venni egy mexikói sorozatban, de eddig csak az utcán, vagy henteseknél álltunk meg egy tacóra, aminek a dokumentálása Ferihegyről közvetlenül a fertőtlenítőbe vezetett volna. Egy hibát így is elkövettem, de hátha megúszom.

Tacot lehet enni tacqueriákban is, kényelmesebb, mert le lehet ülni és talán tisztább, de ez kit érdekel, ettől még nem finomabb. Persze rossz tacót még sehol sem ettem, nem is lehet elrontani.

A taco kukoricalepénybe csavart tetszés szerinti hús, hagyma, friss koriander és szószok együttese, ha van benne olvasztott sajt is, az a quesadilla.

Az egyik legfinomabb a taco al pastor. Paprikában és narancslében pácolt sertéshús megsütve, sok-sok illatos koriander, apróra vágott vöröshagyma és friss ananászkockák az alap. Erre ízlés szerint, asztalnál mindenki nyomhat magának limeot, locsolhat rá csipős, vagy kevésbé csipős szószt és kész. A tacóhoz a sör megy a legjobban, de ha véletlenül akad a helynek házi orchata-ja, nem szabad kihagyni.

Az orchata rizsszörp, sok vízzel főtt rizs leve, lehűtve, cukorral és fahéjjal elkeverve. Kíméletlenül édes és gejl, de a csípős tacora mindig egy kis édeset kívánok. És sört...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek