Karácsonyi receptek: libamáj terrine házilag

Itt a karácsony, készíts libamáj terrine-t otthon! Recept!

A libamáj az egyik legkülönlegesebb és legdekadensebb luxusfinomság. Nem véletlenül nem kerül minden nap az asztalra, nemcsak az ára sokkoló, hanem a kalóriatartalma is. Ha azonban valamikor, hát ilyenkor, ünnepek alatt, egyszer-egyszer talán mindkét szempontból megengedhetjük magunknak. Egyébként összességében nem kell tőle megijedni, annyira tartalmas és intenzív ízű, hogy úgyis csak egész keveset lehet belőle enni, néhány falatnál több nemigen esik jól.

Az árát tekintve, jelenleg a Nagycsarnokban ötezer forint körül kapható kilója, egy 50-60dkg-os liba- vagy kacsamájból pedig kb. 10 szelet pástétom, vagyis terrine készül. Ha pedig abba gondolunk bele, hogy egy étteremben két-háromezer forint alatt nemigen kapunk egy adagot, akkor még anyagilag is egészen költséghatékonyak vagyunk. Azt is hozzá kell azonban nagyon őszintén tennem, hogy elkészíteni a világ egyik legnehezebb dolga, és mostantól kezdve minden egyes séf előtt megemelem a kalapom, aki ilyet jól tud. Mert az még hagyján, hogy elkészítése több napot igényel (konkrétan 4 nap), na de a tisztítása! Hajajaj!

Egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor az ember kétségbeesetten ott találja magát a konyha közepén egy nagy halom, horrorfilmbe illő színű és állagú cafat fölött –na, ekkor nem szabad feladni, nagy levegőt venni, végigküzdeni. A végeredmény ugyan kárpótol mindenért, de nagy munka. Elsősorban két receptet tanulmányoztam végig nagyon figyelmesen, a Bűvös Szakács és a Szakácsok könyve instrukcióját, a kettő alapján készült. Haladóknak.

Libamáj terrine lépésről lépésre

Hozzávalók (10 adag):1 kb. 50-60dkg súlyú, friss hízott libamáj
kb. 1dl Tokaj aszú (vagy más édes bor, pl. fehér portói, Sauternes)
só, fehérbors

1. Az egész libamájat éjszakára hideg tejbe áztattam (hűtőszekrényben, lefedve)

2. Kivettem, konyhai papírtörlővel megtörölgetem, majd 15-20 percig fóliával letakarva állni hagytam, hogy szobahőmérsékletre melegedjen (ha hideg és kemény, nagyon nehezen lehet dolgozni vele)

3. Óvatosan kettéválasztottam a kisebb és nagyobb májdarabot, majd lassan, kíméletesen hosszában széttörtem. Következett a folyamat legnehezebb része: a máj megtisztítása

4. Ehhez egyrészt, a vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtettem a külsejéről. Másrészt eltávolítottam az ereket, inakat. Mindkét darabban van egy főín, amely könnyen beazonosítható, vastag, erős. Ezt viszonylag könnyű kivenni, egyik végén éles kés hegyével meglazítottam, utána az ujjamat aláhelyezve, kézzel óvatosan kihúztam. Utána következik a nehezebb munka: minél alaposabban el kell távolítani a vékony, szinte láthatatlan inakat is, de úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb darabra szedjük szét a májat. Nos, ez szinte lehetetlen, máj minőségétől függően, van, amikor nagyon behálózza. Az ujjunkkal a legkönnyebb kitapintani, hogy ezek hol vannak, majd egy éles kés hegyével piszkáljuk ki. Ahogy a kéz melegétől egyre melegszik a máj is, úgy válik ez a munka egyre borzasztóbbá.

5. Ezt követően a májdarabokra kevés sót és fehérborsot (a feketebors látszana a pástétomban) szórtam, majd meglocsoltam a Tokajival. Lefedtem, és 12 órára a hűtőbe tettem. Másnap kivettem, fél órát állni hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen.

6. Következik a formába helyezés. Az edény mérete lényeges: egy ekkora máj egy 10x13cm-es, 8cm mély, téglalap formájú terrine-edényt tölt meg. Ha az edény nagyobb, a pástétom vékonyka lesz. Hasonló méretűt kell keresni, ez lehet pl. jénai.

7. A májdarabokat szorosan berakosgattam a formába. Minden darabot be kell nyomkodni, a sarkokba is, ne maradjon köztük rés. Úgy fog tűnni, mintha nem férnének el a darabok az edényben, de elférnek, szorosan rá kell nyomkodni.

8. A sütőt előmelegítettem 110C-ra. Ez a hőmérséklet nekem a végeredmény szempontjából megfelelőnek bizonyult.

9. Az edényt egy tepsibe helyeztem, vizet forraltam, majd a tepsibe öntöttem, hogy kb. forma kétharmadáig érjen. A sütőbe toltam. 35 percig sütöttem. A tetején kisült zsírt egy külön edénybe leöntöttem róla.

10. Ahhoz, hogy egy egyenletes, szeletelhető, szép tömbbé váljon, le kell préselni. Ehhez egy pont a tetejére illeszkedő, vastagabb kartont (vagy pl. hungarocell tálcát) kell kivágni, alufóliával betekerni, és ráhelyezni a májra. Én egy doboz konzerv csicseriborsót használtam nehezéknek. Így hagytam egy éjszakát. Ezt követően felolvasztottam a kisült zsírt, és vékony rétegben a terrine tetejére öntöttem.

11. Felszeletelés előtt további 2 napot állni hagytam a hűtőben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra