Kedvenc salátaönteteink

Végre az idő és a piaci kínálat is egyre inkább segít bennünket abban, hogy szervezetünk átálljon a friss, ropogós zöldek különböző formában való fogyasztására. Mennyivel könnyebb ilyenkor egészséges, könnyű ételekkel ínyenckedni, salátákkal kísérletezni. Utóbbi alatt persze nem a majonézben fuldokló kukoricaszemeket értjük, sokkal inkább a szezonális zöldeket, amelyek ízét az öntet csak kiegészíti.


A saláta összhatásában és élvezeti értékében óriási szerepet játszik, hogy milyen dresszing kerül rá. Az alábbi három variáció segítségével még egy szerencsétlen uborkából és néhány levélből is izgalmas csodákat lehet produkálni:

1.) Klasszikus vinaigrette

Az olaj/ecet alapú öntetnél az egyensúly és az alapanyagok minősége a kulcs. Minél jobb minőségű az olaj és az ecet (ami lehet pl. balzsam-, sherry-, málna-, stb.), annál finomabb az eredmény. Az arány a klasszikus iskola szerint (pl. Cordon Bleu) 3:1, vagyis 3ek olajhoz 1ek ecet.  Így készül egy adag: 1ek ecetben keverjük el a sót, borsot és 1 kk mustárt. Ehhez adjunk lassan 3ek olajat. Ez az alap, hibázni nem nagyon lehet vele. Hangulattól, fantáziától, alapanyagtól, ill. a saláta jellegétől  függően pedig variálható pl. reszelt citrom-, vagy narancshéjjal, apróra vágott zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával, mézzel.

2.) Ázsiai

Ennek az az előnye, hogy ha egyszer felszerelkeztünk a hozzávalókkal, akkor bármikor összerittyenthető egy egzotikus saláta. Ami legyen hozzá otthon: halszósz (nem kell tőle megijedni, ez egy sós, átlátszó, borostyán színű folyadék, amely hal –szardella, osztriga, vagy tintahal fermentálásával készül-szagolgatni, nézegetni nem kell, csak használni, mint egy szójaszószt), szezámolaj, cukor, zöldcitrom (ideális esetben, ha nincs, a citrom is megteszi, chilipaprika (sokáig eláll, a mélyhűtőben is). Így készül egy adag: fél zöldcitrom levéhez keverünk 2ek halszószt, 1ek cukrot, egy gerezd felaprított fokhagymát, kimagozott, tűréshatártól függően aprított chilipaprikát, fél vékonyra szeletelt hagymát (vagy egy salottát). Ha nagyon töménynek érezzük, pici vízzel hígítható. Uborkához, ázsiai tésztákhoz, herkentyűkhöz passzol.

3.) Joghurt-tahini

Az egyik kedvencem, fantasztikus sült paprikán, padlizsánon, de egy sima paradicsom-paprika-uborka kompozíciót is eszméletlenül feldob. A tahini a közel-keleti konyhában használatos szezámkrém, és kapható a szokásos üzletekben (Ázsia, Culinaris). Így készül: a joghurtot simára keverjük. Egy dobozhoz 2ek tahinit adunk, továbbá 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk vele a zöldségeket.

Chili&Vanilia
Oszd meg másokkal is!
Mustra