Miért nincs Magyarországon jó bagelező?



Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki feltette a címben rejlő kérdést. Létezik ugyan néhány amerikai stílusú kávézó Budapesten, ahol kínálnak bagelt, de ezek az eredeti, tömör, krémsajttal és egyebekkel jól megpakolt bagelszendvicsnek szánalmas utánzatai. Ennek ellenére, vagy talán a remény hiábavaló kergetése jegyében, végigjártuk a budapesti helyeket, ahol lehet bagelezni. Szubjektív vélemény és igazi, amerikai bagel a hajtás után.

Mi is egyáltalán a bagel? Szerzőtársunk, Fűszer és Lélek már megírta a blogján, hogy a bagel egy lengyel eredetű étel, amit kelet-európai zsidók tettek népszerűvé az Egyesült Államokban. Ott egyébként a mai napig az egyik legközkedveltebb reggeli étel. Többek között ezért sem értjük, hogy mi az oka egy jó kis budapesti bagelező hely hiányának, különösen, hogy Krakkóban például az utcán is árulják a bageleket, és hamisítatlan, hatalmas szendvicseket is kínálnak egy igazi bagelezőben, mondjuk nem olcsón. Budapesten viszont maradnak az amerikai típusú kávézók silány kis bagelei - ha ön tud jobbat, írja meg azonnal!

California Coffee Company (az Oktogonnál)

A magát elvihető italaival reklámozó kávézó pultjában ott sorakozik 3-4 féle bagel, csakhogy mind előre elkészített. Szerintem ez már önmagában is aláássa az igazi élvezetet, mert szinte kizárt, hogy nem szárad meg a sajt egy-egy kilógó darabkája. A másik kifogásom, ami az összes magyar helyre érvényes egyébként, hogy nagyon apró szendvicseket kínál, kevés töltelékkel. A képen látható vegetáriánus verzióban metélőhagymás krémsajt és két szelet paradicsom került, ami nem okozott ízorgiát. Az  ára viszont elfogadható, 340 Ft.

Farger Café (az MTV székháznál)



A Fargerban többféle szendvics van, még lazacos verzió is létezik, ami jópont, hiszen a legtöbb helyen nem ismerik. Viszont a méretek itt sem vadítóak, az árak viszont - talán a bankárnegyed és az amerikai nagykövetség közelségének köszönhetően - magasabbak. Kipróbáltuk az édeskés, mazsolás bagelt krémsajttal, és nem ért minket csalódás, de le sem nyűgözött az étel. Közepesnek mondanánk, a 450 Ft még pont elfogadható, de a krémsajtos-lazacos opciót, ami 750 Ft, kicsit drágálljuk.

Új California Coffee Company a Kálvinnál


Nagy különbség nincs e között és a fenti a hely között, itt is előre készítve sorakoznak a pultban a bagelek. Lazacosról itt sem tudnak, viszont bevállaltam a tonhalas példányt. Ez tonhalkrémmel volt megkenve és két karika hagymát helyeztek el a belsejében 390 Ft-ért. Ismét csak közepesre értékelem produkciót, de kicsit részrehajló vagyok, mert a kávézó belseje egész kellemes: nagy terek, jó színek, készséges kiszolgálás - ami a fentiekre nem éppen jellemző.

Coffeeshop Company (a Múzeum krt.-n)

A bagelek itt sem kérésre készülnek, hanem előre elkészítve várnak rendelésünkre. A lazacos bagelt kóstoltuk itt, ami 650 forintba került, ami szintén nem mondható olcsónak egy néhány falatos szendvics esetében. Nem nagyon szimpatikus az sem, hogy a lazac és a zöldség vékonyka kilógó része könnyen kiszárad, mire a tányérunkra kerül. Jópont viszont, hogy ízléses tányéron szolgálják fel az ételt a többi hasonló hellyel ellentétben, ahol a papír az alap.
 
 
 
Bagel mintapéldány Middeltownból
 


Ezt a remekbe szabott szendvicset egy connecticut állambeli reggelizőhelyen fogyasztottam, Middletown városban. Pompásan illusztrálja, hogy milyennek kell lennie egy igazi bagelnek: a friss és nagy péksütemény - ami jelen esetben spenótos-fűszernövényes ízesítésű - csak úgy dagad a frissen sütött rántottától, amire olvasztott sajt került. A kettévágott, kiadós szendvicsért 2,75 dollárt fizettem (475 Ft) és arról ábrándoztam, hogy valaki nyit egy ilyen helyet Magyarországon is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra