Tervezd a konyhád olyanra, hogy később se bánd meg!

A konyhatervezés egyszerű feladat: kell egy gáz- vagy villanytűzhely, mosogató, végtelen mennyiségű tárolóhely, és szerencsés esetben egy jó nagy asztal is belefér, ami mellett az egész család elfér. Az enteriőr hangulata persze ezerféle lehet a modern minimalistától a rusztikus hangulatún át a színes retró változatig. Néhány lakberendező most azt is elmondta, szerintük mi a legfontosabb részlete a helyiségnek.

A konyha tervezése során szinte nincs is a világnak az a pénze, amit ne lehetne elkölteni jobbnál jobb eszközökre, életünket megkönnyítő megoldásokra. Egyre nagyobb szerepet kapnak az okosotthonok és a fenntartható megoldások, a lakásnak ebben a helyiségében is van lehetőségünk a legkülönfélébb újításokat telepíttetni a rejtett, modern bútoroktól a vásárlási, étkezési és főzési tippeket adó berendezésekig. De mi az ezek közül, amit valóban megéri beszereznünk?

Annyi biztos, hogy dizájn ide vagy oda, a konyhát elsősorban azért fogjuk szeretni, mert könnyen, praktikusan és biztonságosan használható. Nincs az a modern akvarell, lecsórecepteket fejből szavaló hűtőszekrény, ami boldoggá tenne minket akkor, ha nincs elég hely letenni a forró levest, vagy ha a konyhaszekrényben nem érjük el a tányérokat.

A konyhánk berendezése előtt arra érdemes leginkább figyelnünk, hogy milyen sorrendben helyezzük el a konyhai berendezéseket és munkafelületeket.

Egyszerűen a konyhát használó személy fejével kell gondolkodnod, és sorra venni a folyamatokat egészen a bevásárlástól. Ezek után kezdődik ugyanis a konyha szerepe a lepakolással, tárolással, majd folytatódik a tisztítással, előkészítéssel, főzéssel, végül a tálalással. Szerencsés, ha a helyiség segíti a használóját abban, hogy ezeket mind kényelmes egymásutánban hajthassa végre. 

Érdemes arra is figyelned, hogy forró sütő sem a mosogató, sem hűtőszekrény mellé ne kerüljön, ahogy arra is, hogy a konyhában a fényekkel kapcsolatos legfontosabb szabály a „minél több”. Itt ugyanis a mosogatás, előkészítés, tehát a legtöbb munkafolyamat nagyon is igényli a fényt. Amikor az alapokat tervezed, arra is figyelj, hogy a polcok, szekrények és a munkafelület is  számodra megfelelő magasságban legyen, a konnektorok oda kerüljenek, ahol majd használni fogod őket. Lényeges, hogy legyen elég hely a tároláshoz, legyen a helyiség biztonságos gyerekek és felnőttek számára, és legyen elegendő hely a főzőlap mindkét oldalán a meleg ételek lerakására.

És hogy mit mondanak erre a lakberendezők? Nekik is van néhány extra tippjük arra, mitől lehetnek még dizájnosabbak és praktikusabbak a részletek. 

Legyen rá elég időd!

Nancy Charbonneau, a Interiors tervezője azt ajánlja: vedd figyelembe, hogy a sürgetéstől csak stresszes leszel, aminek a vége sok-sok elhamarkodott döntés lehet.  

„A konyhafelújítások során a legnagyobb dolog az, hogy ne siessünk. Ha sietsz, kétszer annyi stresszel jár a projekt. Amikor felújításba kezdesz, nagyon fontos, hogy élvezd az elejétől a végéig, és ennek az egyik titka, hogy legyen elég időd mindenre” – mondja a szakember.

Nézz meg mindent személyesen is!

Csábító és gyors az interneten vásárolni, de csakis akkor tedd, ha megengeded magadnak a hibázás lehetőségét, mert nem biztos, hogy az internetes fotókon ugyanolyan a burkolat, a szaniter vagy a bútorok, mint a valóságban – állítja a lakberendező. Charbonneau hangsúlyozza, hogy érdemes mindent személyesen is megnézni, mielőtt döntést hoz az ember. „A minőséget és a legfontosabb tulajdonságokat csak az látja, aki megérinti, megtekinti a darabokat. Szánj időt arra, hogy megtaláld pontosan azt, amit szeretnél” – teszi hozzá.

Egy jó konyhában a doboláshoz is marad elég hely.
Egy jó konyhában a doboláshoz is marad elég hely.Ghislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Az internetes vásárlás is lehet jó döntés, elég annak utánajárnod előtte, hogy mennyi időd van elállni a vásárlástól indoklással vagy anélkül. 

A minőségi szekrény jó befektetés

Amanda M. Amato, az AMA Designs & Interiors tulajdonosa úgy véli, a konyhaszekrény a legfontosabb beruházás, hiszen mindennap használjuk és nehéz cserélni, kivéve ha a konyhát teljesen felújítjuk. A szakember szerint az a legideálisabb, ha minden leendő konyhatulajdonos a költségvetésének még megfelelő, legjobb minőségű szekrényt vásárolja meg.

Mosogató az ablak alatt

Nem valami szórakoztató mosogatás közben a falat nézni, ezért ha lehetséges, a mosogatót tervezzük az ablak alá. Egyrészt a jobb kilátás miatt, másrészt azért is, mert így lesz elég fény arra, hogy minden apró szennyeződést meglássunk az edényeken.

Még több természetes fény, mindenáron

A kisebb, akár ablak nélküli helyiségben sem kell feltétlenül lemondanod a természetes fényről, mert érkezhet üvegajtón, ablakon, üvegtéglákon keresztül. A legtöbb konyhában sajnos nincs elég természetes fény – erre a legegyszerűbb megoldás a tömör ajtót üvegesre cserélni.

Ne ijedj meg a természetes fapadlótól!

Ha van lehetőséged, tervezz keményfa padlót a konyhába, hiszen a természetes fa soha nem megy ki a divatból – vallják sokan. Karen B. Wolf, a Karen B. Wolf Interiors szakembere azonban úgy látja: ha ez igaz is, a famintás hidegburkolatokkal még jobban járhatunk, a csempének ugyanis van néhány előnye a fához képest. Például amikor a mosogatógép véletlenül túlcsordul, vagy bármi kiömlik, nagyságrendekkel könnyebb lesz takarítani utána.

Oszd meg másokkal is!
Mustra