Ezért kell az ablak alá tenni a radiátort

Észrevetted már, hogy a radiátorok legtöbbször az ablak alá kerülnek? Pedig mennyivel jobb lenne épp az íróasztal mellett, a konyhapult alatt, a kádkilépő közelében a falon és úgy nagyjából még ezer másik helyen. Lehetne, de nem lesz, ugyanis a radiátoroknak majdnem mindig az ablak alá kell kerülniük.

Az egésznek az oka nem az, hogy így szoktuk meg: valójában nekünk kedvez a szigor ezzel az egésszel kapcsolatban. Azt is megmondjuk, hogyan. Mr Central Heating oldala a kérdésre több magyarázatot is ad. 

Ezért kerülnek a radiátorok az ablak alá

Korábban a radiátorokat azért tették épp az ablak alá, mert ez a szoba leghidegebb területe. A régebbi ablakok nem zártak tökéletesen, és viszonylag sok hideg levegőt engedtek a helyiségbe. Az egyik oka annak, hogy a radiátort alá helyezték, az volt, hogy ezzel ellensúlyozták a hideg levegőt és a huzatot.

A radiátorból származó hő nagy része meleg levegőként kerül a szobába a radiátor felső részéből kiáramolva. Ez a meleg levegő kölcsönhatásba lép az ablakból származó hideggel, ami elősegíti a forró levegő szétoszlatását a helyiségben. Manapság, amikor sok otthonban, különösen az új épületekben már modern, dupla, sőt tripla üvegezésű, rendkívül jól szigetelő ablakokat használnak, nagyobb a rugalmasság a radiátorok elhelyezésében is.

Ennek ellenére sokan továbbra is úgy döntenek, hogy a fűtést az ablak alá helyezik, egyszerűen azért, mert ez egy olyan hely a házon belül, ahol a legtöbbször nincsenek bútorok. Kérdésünkre egy szakember is megerősítette, hogy a radiátorok elhelyezése nem véletlen, és mi járunk jól azzal, ha az ablakok alatt hagyjuk a fűtőtesteket.

„A legegyszerűbben arról van szó, hogy a fűtés hatékonyabb lesz így. Mivel tökéletes nyílászáró nincs, ez fogja tudni biztosítani a levegő keringésének tökéletes módját” – árulta el kérdésünkre Ladjánszki László víz-, gáz- és fűtésszerelő, aki azt is elmondta, hogy ha az oldalfalakra tennénk a radiátort, akkor a hideg levegő megállna az ablaknál, ami nemcsak kellemetlen a hideg évszakokban, hanem akár penészedéshez is vezethet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra