Ezért csöpög a bojlered akár néhány évvel a vásárlás után is

A bojlereket éveken, évtizedeken, generációkon át működő szerkezeteknek szeretjük tekinteni – ezért is olyan bosszantó, ha néhány év után, viszonylag új állapotában elkezd csöpögni a bojlerünk. De mi vezet ehhez az egész problémához? Lehet, hogy mi hagytunk ki, felejtettünk el valamit? Szakembert kérdeztünk a legfontosabbakról.

Sajnos lehetséges, hogy a mi mulasztásunk okoz olyan gondot a rendszerben, ami miatt idő előtt elkezdődnek a bosszantó problémák. Nyári Tibor villanybojler-szerelő szerint viszont a csöpögő bojler viszonylag egyszerűen megfejthető szakmai feladat. 

A csöpögés oka lehet például, ha a bojler nincs karbantartva, és nem figyelünk oda a körülbelül kétévente esedékes anódcserére. Ilyenkor a vastartály – a legrosszabb esetben – sajnos kilyukadhat.

Fiatal bojlerek esetében általában tömítési probléma áll fenn, de van egy alaplap nevű része is a szerkezetnek, akár ez is ki tud lyukadni.

– sorolja Nyári Tibor. Az is elég gyakori hiba, hogy elmulasztjuk a bojler 2-3 évenkénti vízkőtelenítését, ettől megkeményedik a bojler fűtőszáltömítése, vagy akár az anódtömítés. Így megszűnik a szerkezet vízzáró képessége és elkezd kicsöpögni a víz a bojler tartályából. 

Amint  elindul a fűtés a bojlerben, nő a víz térfogata, ezzel együtt pedig a nyomása is. Mivel a szerkezetben van egy biztonsági szelep, ezzel lekerül a teher a nyomáscsökkentőről. Ha viszont ez meghibásodik, akkor a szelep folyamatosan engedi a vizet – ebben az esetben is érdemes szakembert hívnunk. 

Ez bővebben így működik: ez a bizonyos szelep a víz térfogatának tágulását igyekszik szabályozni. Ha ez nem lenne, akkor egy idő után a jelenség szétfeszítené a tartályt. A vastartály lemeze azonban csak egy bizonyos nyomást bír ki, és ha mégis erősebb nyomás alakul ki, akkor valahol engednie kell, tehát megnyílik. Ezért fontos, hogy ezeket a szelepeket is idővel cserélni kell. A szakember mindenkinek azt tanácsolja, hogy bojlereink karbantartását ne mulasszuk el, mert az meghibásodásokhoz vezethet. 

Szivárgó, csöpögő bojler esetén fel kell készülni akár arra is, hogy a szerkezet esetleg nem javítható. Ugyanis ha egy régi bojler menthetetlenül korrodált és kilyukadt, akkor sajnos már csak a csere segít a problémán – írja a szakember weboldala, hozzátéve, hogy ha már a külső burkolaton is folyik a víz, áramtalanítsuk a rendszert, és amint tehetjük, hívjunk szakembert a probléma megoldásához. 

Érdekelnek egyéb otthoni praktikák és tudnivalók? Olvasd el, amit a csempék, burkolólapok közötti fugákról írtunk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek