Az élelmiszer-biztonság egyik alapvető szabálya, hogy fogyasztásuk előtt a zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni, ám nem mindegy, hogy ehhez milyen technikát alkalmazol. Az odafigyelés azért sem árt, mert a közhiedelemmel ellentétben ételmérgezést nem csak a rosszul átsütött húsok vagy az elöl felejtett maradékok miatt lehet kapni. Ilyen eredményre vezethet a zöldségek és gyümölcsök elégtelen megtisztítása is.
Miért kell megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket?
„Nagyon fontos, hogy megmossuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen peszticidek, vagyis növényvédőszer-maradványok lehetnek rajtuk” – mondja Sally Twellman, a texasi Heading Health dietetikusa. Ezek a vegyszerek a modern mezőgazdaságban a kártevők, a gyomok és a különféle betegséghordozók elleni védekezést segítik, az emberi bélrendszerbe jutva azonban komoly egészségügyi problémák forrásai lehetnek.
Károsíthatják és elpusztíthatják a gyomor-bél traktus baktériumait, ami kihathat az általános egészségre és a közérzetre is.
Twellman szerint a növényvédő szerek további veszélye, hogy kikezdhetik a gyomor és az emésztőtraktus nyálkahártyáját, egy, a Frontiers in Public Health című tudományos folyóiratban közzétett jelentés pedig arra utal, hogy a peszticidek lenyelése megzavarhatja a szervezetben zajló természetes folyamatokat, így a tápanyag-felszívódást vagy az endokrin rendszer működését.
Ezek a vegyszerek összefüggésbe hozhatók a krónikus betegségek, például a demencia, a szívbetegségek és egyes daganatos megbetegedések megnövekedett kockázatával is.
A másik fő probléma, hogy a növények ki vannak szolgáltatva a talajban és a környezetben élő mikrobáknak, amelyek a betakarítást követően a zöldség-gyümölcsök felületén maradhatnak, majd szállításuk során elszaporodhatnak. Idetartoznak az olyan veszélyes baktériumok is, mint az E. coli, a szalmonella vagy a liszteriózisért felelős listeria monocytogenes.
Mindent meg kell mosni?
Bár a biozöldségek és -gyümölcsök ebből a szempontból mindenképp biztonságosabbak, Twellman azt ajánlja, hogy ne kockáztass, és mindent moss meg. Ez különösen igaz az eperre, a spenótra, a káposztafélékre, a brokkolira, a mustár zöldjére, a nektarinra, az almára, a szőlőre, a cseresznyére, az őszibarackra, a körtére, a paprikára, a zellerre és a paradicsomra, amelyek fokozott kockázati tényezőt jelentenek.
A dietetikus hozzátette, tanácsos megmosni mindazt, amit felvágsz – még akkor is, ha vastag héja van, mint a görögdinnyének vagy a sárgadinnyének. Amikor ugyanis a kés átszeli a külső részüket, a mikrobák a gyümölcshúsba juthatnak. „Én meg szoktam mosni a narancsot és a mandarint is, mert ami a héjukon volt, az a kezemre, majd onnan a gyümölcsre kerülhet.”
Hogyan érdemes megmosni őket?
Nem, nem szappannal, és nem is mosogatószerrel – szögezte le Twellman. A szappan például kiváló emulgeálószer, így elválasztja a víztől a zsírt, ami jól jöhet a zsíros szennyeződések tisztításánál, a zöldség-gyümölcsöknél viszont vajmi keveset ér. Lássuk, hogy milyen megoldások vannak, amelyek tényleg biztonsággal használhatók:
1. Vizes öblítés
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) azt javasolja, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyszerűen folyó víz alatt öblítsd le, illetve dörzsöld át (akár a kezeddel vagy egy puha sörtéjű kefével), hogy eltávolíthasd róluk a mikrobákat és a vegyszerek maradványait.
2. Vizes áztatás
Ha a zöldség-gyümölcsöket legalább 2 percre vízbe áztatod az öblítés előtt, azzal még hatékonyabban csökkentheted az egészségre káros baktériumok számát – derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Food Protection című tudományos folyóiratban publikáltak.
3. Ecetes áztatás
Egy korábbi tanulmány szerint egy kevés ecettel tovább növelhető a baktériumölő hatás. Csak tölts egy csészényi mennyiséget a vízhez (a példában kb. 7,5 liter szerepel), majd az öblítés előtt várj 10 percet.
4. Szódabikarbónás áztatás
Egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent kutatás szerint a szódabikarbóna lúgos pH-ja segít lebontani a növényvédő szerek maradványait. A tanulmányban a kutatók egy teáskanálnyi szódabikarbónát oldottak fel 2 csésze vízben, majd 15 percig áztattak benne egy almát, amely állítólag a legszennyezettebb gyümölcsök közé tartozik.
Oké, de mégis melyik módszert válasszam? Az ajánlások szerint a legtöbb esetben elegendő lehet egy folyó vizes öblítés is, ha azonban biztosra akarsz menni, és/vagy gyerekek, idősebbek, várandósok vagy legyengült immunrendszerű betegek ellátásáról kell gondoskodnod, érdemes lehet ecetet vagy szódabikarbónát is használnod.
Ne feledd, a mosásra mindig csak közvetlenül a zöldség-gyümölcsök fogyasztása előtt keríts sort, ha pedig mégsem fogynának el, várd meg, hogy teljesen megszáradjanak, mielőtt elraknád őket. Ez azért lényeges, mert a felesleges nedvesség elősegítheti a gombák elszaporodását. Most, hogy ezt tisztáztuk, korábbi cikkünk segítségével felidézheted azokat az alapanyagokat is, amelyeket nem szabad megmosni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés