Biztos, hogy helyesen mosod meg a zöldségeket, gyümölcsöket? A kutatók ezt a 4 módszert ajánlják

GettyImages-1161417161
Olvasási idő kb. 6 perc

Ha nem megfelelő módon tisztítod meg a zöldségeket és gyümölcsöket, azzal súlyos egészségügyi kockázatot vállalsz.

Az élelmiszer-biztonság egyik alapvető szabálya, hogy fogyasztásuk előtt a zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni, ám nem mindegy, hogy ehhez milyen technikát alkalmazol. Az odafigyelés azért sem árt, mert a közhiedelemmel ellentétben ételmérgezést nem csak a rosszul átsütött húsok vagy az elöl felejtett maradékok miatt lehet kapni. Ilyen eredményre vezethet a zöldségek és gyümölcsök elégtelen megtisztítása is.

Miért kell megmosni a zöldségeket és a gyümölcsöket?

„Nagyon fontos, hogy megmossuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen peszticidek, vagyis növényvédőszer-maradványok lehetnek rajtuk” – mondja Sally Twellman, a texasi Heading Health dietetikusa. Ezek a vegyszerek a modern mezőgazdaságban a kártevők, a gyomok és a különféle betegséghordozók elleni védekezést segítik, az emberi bélrendszerbe jutva azonban komoly egészségügyi problémák forrásai lehetnek.

Károsíthatják és elpusztíthatják a gyomor-bél traktus baktériumait, ami kihathat az általános egészségre és a közérzetre is.

Twellman szerint a növényvédő szerek további veszélye, hogy kikezdhetik a gyomor és az emésztőtraktus nyálkahártyáját, egy, a Frontiers in Public Health című tudományos folyóiratban közzétett jelentés pedig arra utal, hogy a peszticidek lenyelése megzavarhatja a szervezetben zajló természetes folyamatokat, így a tápanyag-felszívódást vagy az endokrin rendszer működését.

A zöldség-gyömölcsök felületén vegyszermaradványok és baktériumok lehetnek
A zöldség-gyömölcsök felületén vegyszermaradványok és baktériumok lehetnekwhitelook / Getty Images Hungary

Ezek a vegyszerek összefüggésbe hozhatók a krónikus betegségek, például a demencia, a szívbetegségek és egyes daganatos megbetegedések megnövekedett kockázatával is.

A másik fő probléma, hogy a növények ki vannak szolgáltatva a talajban és a környezetben élő mikrobáknak, amelyek a betakarítást követően a zöldség-gyümölcsök felületén maradhatnak, majd szállításuk során elszaporodhatnak. Idetartoznak az olyan veszélyes baktériumok is, mint az E. coli, a szalmonella vagy a liszteriózisért felelős listeria monocytogenes.

Mindent meg kell mosni?

Bár a biozöldségek és -gyümölcsök ebből a szempontból mindenképp biztonságosabbak, Twellman azt ajánlja, hogy ne kockáztass, és mindent moss meg. Ez különösen igaz az eperre, a spenótra, a káposztafélékre, a brokkolira, a mustár zöldjére, a nektarinra, az almára, a szőlőre, a cseresznyére, az őszibarackra, a körtére, a paprikára, a zellerre és a paradicsomra, amelyek fokozott kockázati tényezőt jelentenek.

A dietetikus hozzátette, tanácsos megmosni mindazt, amit felvágsz – még akkor is, ha vastag héja van, mint a görögdinnyének vagy a sárgadinnyének. Amikor ugyanis a kés átszeli a külső részüket, a mikrobák a gyümölcshúsba juthatnak. „Én meg szoktam mosni a narancsot és a mandarint is, mert ami a héjukon volt, az a kezemre, majd onnan a gyümölcsre kerülhet.”

Dörzsöléssel tovább javítható a tisztítás hatékonysága
Dörzsöléssel tovább javítható a tisztítás hatékonyságabeboopai / Getty Images Hungary

Hogyan érdemes megmosni őket?

Nem, nem szappannal, és nem is mosogatószerrel – szögezte le Twellman. A szappan például kiváló emulgeálószer, így elválasztja a víztől a zsírt, ami jól jöhet a zsíros szennyeződések tisztításánál, a zöldség-gyümölcsöknél viszont vajmi keveset ér. Lássuk, hogy milyen megoldások vannak, amelyek tényleg biztonsággal használhatók:

1. Vizes öblítés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) azt javasolja, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket egyszerűen folyó víz alatt öblítsd le, illetve dörzsöld át (akár a kezeddel vagy egy puha sörtéjű kefével), hogy eltávolíthasd róluk a mikrobákat és a vegyszerek maradványait.

2. Vizes áztatás

Ha a zöldség-gyümölcsöket legalább 2 percre vízbe áztatod az öblítés előtt, azzal még hatékonyabban csökkentheted az egészségre káros baktériumok számát – derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Food Protection című tudományos folyóiratban publikáltak.

3. Ecetes áztatás

Egy korábbi tanulmány szerint egy kevés ecettel tovább növelhető a baktériumölő hatás. Csak tölts egy csészényi mennyiséget a vízhez (a példában kb. 7,5 liter szerepel), majd az öblítés előtt várj 10 percet.

4. Szódabikarbónás áztatás

Egy, a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban megjelent kutatás szerint a szódabikarbóna lúgos pH-ja segít lebontani a növényvédő szerek maradványait. A tanulmányban a kutatók egy teáskanálnyi szódabikarbónát oldottak fel 2 csésze vízben, majd 15 percig áztattak benne egy almát, amely állítólag a legszennyezettebb gyümölcsök közé tartozik.

A legbiztonságosabb megoldás az ecetes vagy szódabikarbónás áztatás
A legbiztonságosabb megoldás az ecetes vagy szódabikarbónás áztatásPepeLaguarda / Getty Images Hungary

Oké, de mégis melyik módszert válasszam? Az ajánlások szerint a legtöbb esetben elegendő lehet egy folyó vizes öblítés is, ha azonban biztosra akarsz menni, és/vagy gyerekek, idősebbek, várandósok vagy legyengült immunrendszerű betegek ellátásáról kell gondoskodnod, érdemes lehet ecetet vagy szódabikarbónát is használnod.

Ne feledd, a mosásra mindig csak közvetlenül a zöldség-gyümölcsök fogyasztása előtt keríts sort, ha pedig mégsem fogynának el, várd meg, hogy teljesen megszáradjanak, mielőtt elraknád őket. Ez azért lényeges, mert a felesleges nedvesség elősegítheti a gombák elszaporodását. Most, hogy ezt tisztáztuk, korábbi cikkünk segítségével felidézheted azokat az alapanyagokat is, amelyeket nem szabad megmosni

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek