7 dolog, amivel csendesebbé teheted az otthonod

Hangoskodó szomszédok, ugató kutyák, dübörgő teherautók, fúrás-faragás, flexelés vagy épp a fűnyíró hangja. A modern élet egyik velejárója, hogy rengeteg zajforrás vesz körül minket.

A zajártalom sokakat érintő probléma, ami a nyugodt pihenés útjában áll, így hosszú távon az életminőségre és az egészségre is negatív befolyással lehet. Ha téged is érint, ne törődj bele, hiszen több megoldás is létezik, amikkel bizonyos mértékig javíthatsz a helyzeten. A Good Housekeeping ezekből szedett össze egy csokorra valót.

#1 Fehérzaj

A fehérzaj nem csak a babák altatásánál hasznos eszköz, a felnőttek számára is megnyugtató hatású, így segíthet az elalvásban, miközben elfedi a zavaró külső hanghatásokat is. A piacon számos fehérzaj-generátor kapható, de ha nem akarsz ilyesmire költeni, van egy csomó ingyenes mobilapplikáció, ami ugyanerre képes. Ezek általában más nyugtató hangokkal, így például madárcsicsergéssel vagy vízcsobogással is szolgálnak.

#2 Dekorációk

Egy vastag függöny kincset érhet, ha csendesebb otthonra vágysz. A boltokban olyan, kifejezetten hangszigetelésre szánt függönyök is kaphatók, melyekkel akár 20-30 százalékkal csökkenthető a környezeti zaj. Az eredményen tovább javíthatsz néhány jól elhelyezett térelválasztóval vagy hangszigetelő panellel. Vannak köztük kimondottan tetszetős, dekoratív darabok is, amik a lakás díszei lehetnek.

#3 Háztartási gépek

A régebbi kivitelű porszívók kifejezetten hangosak tudnak lenni, csakúgy, mint a mosógépek, amik erős rázkódásukkal, vibrációjukkal az őrületbe kergethetik a szomszédokat is. Manapság azonban már elérhetők halkabb működésű vagy csendes üzemmóddal rendelkező modellek (keresd a Quiet Mark-tanúsítványt), melyek kedvezőbb zajszinttel rendelkeznek. Ha a vásárlás éppen nem aktuális, a mosógéphez akkor is beszerezhetsz egy zaj- és vibrációcsillapító hatású alátétet, szőnyeget.

Ne várd meg, hogy az egészséged rovására menjen!
Ne várd meg, hogy az egészséged rovására menjen!Srdjanns74 / Getty Images Hungary

#4 Hézagok

A zajok elleni védekezésben fontos eszköz lehet a falak, ablakok és ajtók réseinek, hézagainak kitöltése. Ehhez érdemes valamilyen rugalmas tömítőanyagot, például purhabot vagy gumitömítést használni, ami elnyeli a rezgéseket. Hasonlóan jó ötlet a bejövő csövek, vezetékek gondos szigetelése is.

#5 Fejhallgató

Ha nem állandó, hanem valami időszakos zajforrásról van szó (mondjuk a szomszéd felújítja a fürdőszobát, vagy útmunkákat végeznek a ház előtt), ami miatt nem tudsz nyugodtan olvasni, vagy úgy általában bármire is koncentrálni, praktikus megoldás lehet egy zajszűrős fejhallgatót használni, ami nevéhez híven nagy hatékonysággal szűri ki a külső zajokat.

#6 Falak

Ha a zaj visszatérő problémát jelent, és már semmi nem segít, a falak hangszigetelése jelentheti a kiutat, ami ugyan nagyobb beruházást igényel, ám cserébe tényleg jelentős különbséget hozhat. Ha egyrétegűről kétrétegű ablakokra váltasz, további javulást érhetsz el: ezzel akár 20 százalékkal is csökkenthető a környezeti zajszint.

#7 Padló

A hangos, nyikorgó padló elég idegesítő tud lenni. Ezt lépésálló, hanggátló, hangszigetelő anyagokkal lehet csillapítani. Ha a zaj a mennyezeten keresztül érkezik, szükséges lehet a felső szomszédot is megnyerni az ügynek, vagy jobb híján a mennyezetet kell leszigetelni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra