A legfontosabb őszi teendők a kertben, amiket most kell elvégezni

GettyImages-178981894

A kertben végzendő munkák évszakonként változnak, de mindig van bennük rendszer. Ez igaz a mostani időszakra is, hiszen így október elején már egyre aktuálisabbá válik az őszi feladatok elvégzése.

A kert őszi gondozását sokan elhanyagolják, így nem fordítanak elegendő figyelmet például a virágágyásokra vagy a gyepre sem. Megyeri Szabolcs kertészmérnököt kérdeztük, hogy ebben az időszakban melyek a legfontosabb teendők, amiket nem szabadna tovább halogatni.

Milyen őszi teendőkkel kell számolni a kertben?

Szabolcs szerint az őszi munkák több csoportra oszthatók, hiszen az elvégzendő feladatok jellege a kert adottságaitól, a benne található növényektől is függ. Másképp kell kezelni például a gyepet, az évelőágyat, vagy épp a veteményest és a gyümölcsöst. „A legalapvetőbb feladat, amely minden esetben fontos, a terület kitisztítása. Ez azt jelenti, hogy a száraz, elhalt növényi részeket eltávolítjuk, az egynyári növényeket kiszedjük, valamint a lehulló lombot összegyűjtjük, komposztáljuk”, magyarázta a szakember.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
Megyeri Szabolcs kertészmérnökGábor Szabó

Milyen gondozást igényel a gyep?

Az őszi gyepápolás során lehetőség nyílik a kikopott részek újravetésére, hiszen az időjárás ilyenkor a magok csírázásának kedvez. Javasolt sort keríteni a gyep szellőztetésére is, különösen azokon a részeken, ahol nagyobb terhelésnek van kitéve (vagyis ahol a legtöbbet jársz rajta), itt ugyanis jobban tömörödik a talaj. Más esetben a gyepszellőztetést elegendő 1-3 évente elvégezni.

„Az ősz folyamán érdemes átfutni a gyepen és eltávolítani az oda nem illő gyomnövényeket. Ha ezeket nem hagyjuk magszárba szökni, sokkal könnyebb dolgunk lesz tavasszal. Lényeges szerepe van az utolsó fűnyírásnak is. Ekkor ajánlott magasabbra hagyni a füvet, mert így jobban átvészeli a telet, ráadásul a gyökerek fejlődését is segíti”, emelte ki Szabolcs.

A gyepgondozás egész évben odafigyelést igényel, de vannak fontos őszi teendők is
A gyepgondozás egész évben odafigyelést igényel, de vannak fontos őszi teendők isZoonar RF / Getty Images Hungary

Mi a helyzet a virágágyakkal?

Az egynyári virágok közül a díszcsalán, a kakastaréj és a bársonyvirág még sok helyen nyílik, de lassan időszerű lesz kiszedni őket, ágyasaikat kitisztítani, gyomtalanítani, a talajt kissé lazítani. „Fontos, hogy a beteg, sérült növényi részeket mindenképpen távolítsuk el, így elkerülhetjük, hogy a betegségek átteleljenek. Az őszi időszakban ültethetjük a tavasszal nyíló, hideghatást igénylő hagymásokat is, ezek közül nagy népszerűségnek örvendenek a különböző típusú tulipánok, a krókuszok, nárciszok, liliomok, hóvirágok és jácintok”, sorolta a lehetőségeket a szakember, aki szerint ősszel nemcsak a hagymásokat, hanem a konténeres, tehát fejlett gyökérzettel rendelkező növényeket is el lehet ültetni, így jövőre gyorsabban fognak fejlődni.

A virágágyak kapcsán két teendő van, amit érdemes elvégezni. Az egyik a mulcsozás, amely megóvja a talajt a kiszáradástól, valamint a növényeket a később bekövetkező fagyoktól, a másik pedig az öntözés. „Nyáron megtapasztaltuk, hogy a hosszan tartó száraz időszakok megviselik a növényeket. Ez igaz ősszel is, hiszen sok növény azért nem ered meg, mert kiszárad, „szomjan hal”. A nyári öntözéshez képest ugyanakkor ritkábban kell locsolni: elég hetente egyszer, ha nem esik az eső.”

Az őszi munkák során megalapozhatod a kert tavaszi arculatát és virágzó növényeit!
Az őszi munkák során megalapozhatod a kert tavaszi arculatát és virágzó növényeit!Tom Merton / Getty Images Hungary

A zöldséges- és gyümölcsöskertben milyen tennivalóink akadnak?

Bár néhány növény ősszel is vethető, a legtöbben ilyenkor hagyják pihenni a földet. Tennivaló azonban így is akad bőven. „A letermett zöldségeket vegyük ki, ne hagyjunk száraz növénymúmiákat a kertben. Ha egészségesek, daraboljuk fel és komposztáljuk őket, a beteg növényi részeket pedig égessük el vagy dobjuk ki, de ne hagyjuk a kertben. A gyümölcsösben a lehullott, fel nem használt gyümölcsöket szedjük össze. A gyümölcsfák lombja jó takaróanyag, így megvédheti a fagyérzékenyebb növényeket. Kertünk talaját érdemes ősszel is felturbózni, és érett komposztot, marhatárgyát, istállótrágyát keverni a talajba. Sokan zöldtrágya növényeket vetnek alá, így például borsót, mustárt, de akár az olajretek is megfelel.”

Az ősz az kertészkedéssel töltött időszak fokozatos lezárása, mellyel az elmúlt időszakot is értékelheted
Az ősz az kertészkedéssel töltött időszak fokozatos lezárása, mellyel az elmúlt időszakot is értékelhetedfotostorm / Getty Images Hungary

Szintén ebben az évszakban telepíthetők a szabadgyökerű facsemeték, melyeket rendszeresen kell öntözni, így ugyanis sokkal biztosabb lesz az eredésük, ráadásul jobban viselik a téli fagyokat is. A vízmegtartás miatt a talajt ebben az esetben is célszerű takarni. „A metszést a nyugalmi állapot (dormancia) beállta után kezdjük el, de a fagyok előtt fejezzük be! Kertünk adottságaitól függ, de ha őzek, szarvasok, nyulak nyáron rendszeres látogatói voltak a kertünknek, akkor a fiatal fáink törzsét védjük meg hálóval, takarással”, tette hozzá Szabolcs.

Ha dísztököt szeretnék, azt hogy kell nevelni?

A számtalan formában és színben díszítő kisebb-nagyobb tökfélék szinte vonzzák a tekintetet. Ha ilyen tököt veszel, a magját jövőre, április végén, májusban, tehát a fagyok után vetheted el. Tudni kell azonban, hogy mivel kúszó habitusú növény, így támrendszert kell kialakítani mellé. „Vethetjük helyre is, de palántát is nevelhetünk belőle. A tököket akkor szedjük le, amikor a kocsány leszárad, így a legbiztosabb, hogy sokáig eláll. A tökök szellős, száraz, meleg helyen kiszáríthatók, de ez nem mindig jár sikerrel, így célszerű különböző méretűeket, formájúakat választani. A dísztökök bár finomnak tűnnek, keserűek és enyhén mérgezők!” – figyelmeztet Szabolcs.

Van még más említést érdemlő teendő?

Ahogy rosszra fordul az idő, egyre kevesebb kültéri munka marad, így lassan a „fotelkertészkedésé” lesz a főszerep, melybe beletartozik az elmúlt időszak tapasztalatainak összegzése, illetve a kerttervezés is, ami segíthet felkészülni a következő szezonra. „Ezt az időszakot használjuk ki, olvassunk, tanuljunk, ismerkedjünk új módszerekkel, növényekkel, termesztési módokkal, így megújult erővel foghatunk neki a tél végi munkáknak”, javasolja a kertészmérnök.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra