Miért hozza haza a döglött állatokat a macska?

GettyImages-1288797445

Rengeteg macskatulajdonos kénytelen megtapasztalni, milyen érzés arra hazatérni, hogy egy döglött állat fekszik az előszobai szőnyegen.

A macskák született vadászok, ezért nincs semmi meglepő abban, hogy prédákat ejtenek. De vajon mi veszi rá őket, hogy hazavigyék zsákmányukat, amikor sokkal egyszerűbb lenne, ha azon nyomban elfogyasztanák? Az állatorvos válaszol.

Ezért hozza haza a macska a döglött állatokat 

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a háziasított macskák többsége bőségesen kap élelmet a gazdájától, így nincs rászorulva a vadászatra, a legtöbbjük mégis életvitelszerűen űzi. Mivel az éhségnek ebben már nincs szerepe, a magyarázat az lehet, hogy ösztönből, játékból teszik. „A macskák legendásan jó vadászok. Később háziasítottuk őket, mint a kutyákat, ezért élénkebben élnek bennük az ösztönök”, mutatott rá a szakember.

A zsákmányszerzés tehát nagyobbrészt ösztön, kisebb részben pedig játék, de semmiképp sem létfenntartás a macskák részéről. Ez az oka annak, hogy csak ritkán eszik meg a prédájukat, ugyanakkor igyekeznek mindent elkövetni, hogy biztonságba helyezzék. Magatartásukban emellett az is közrejátszhat, hogy táplálékkal akarják ellátni a családjukat, ami szintén evolúciós okokra vezethető vissza.

Erről nemigen lehet leszoktatni őket.

Az állatorvos szerint a további vérengzés elkerülése végett legfeljebb annyit tehetsz, hogy csengőt akasztasz a macska nyakörvére. A madarak és kisemlősök így még időben észlelhetik a közeledését és elmenekülhetnek előle. Ennek viszont mindenképp gyorskioldós nyakörvnek kell lennie, nehogy véletlenül beleakadjon valamibe, és megfojtsa az állatot. „Az is segíthet, ha többet játszunk a macskával. Így kiélheti az ösztöneit és kevesebb energiája marad a vadászatra”, tette hozzá dr. Bodó Andrea.

A vérükben van a vadászat
A vérükben van a vadászatscaliger / Getty Images Hungary

A szeretet jele is lehet

Anita Kelsey, a macskákra specializálódott viselkedéskutató kitért egy másik lehetséges okra is. Mint mondta, az anyaállatoknak a vadonban meg kell tanítaniuk kölykeiket a túlélésre, amihez az élelemszerzés és a táplálkozás is hozzátartozik. Sok modern macskának azonban nincs utódja, így gazdájuk kerül a középpontba.

„A macska számára az otthonunk a legbiztonságosabb pont, ezért logikusnak tűnik, hogy oda vigyék zsákmányukat, ahol a legnagyobb kényelemben, biztonságban érzik magukat” emelte ki a kutató, aki szerint a hazahurcolt zsákmányok azt szimbolizálhatják, hogy a macskád törődik veled, vagyis családtagként tekint rád. A megoldást ő is a macska nyakörvére rögzített csengőben, illetve a több közös játékban látja, de az is működhet, ha legaktívabb időszakaiban, hajnalban és éjszaka nem engeded ki a lakásból.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra