Ezen a tényezőn múlik, hogy a kávé javítja vagy károsítja a veséd egészségét

GettyImages-707450013

Kiderült, mitől függ a kávé vesekárosító hatása, és kik azok, akiknek valóban van félnivalójuk tőle.

Miközben egyes kutatások összefüggést mutatnak a kávéfogyasztás és a vesekárosodás között, más vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a kávé nemhogy nem rontja, hanem egyenesen javítja a vese egészségét. Honnan eredhet az ellentmondás? Egy új tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy megtalálták a magyarázatot.

Mitől függ, hogy a kávé káros-e a vesére?

A kutatók szerint a kávé vesére gyakorolt hatása elsősorban azon múlik, hogy ki milyen sebességgel metabolizálja a koffeint, ami attól is függ, hogy az ember rendelkezik-e egy bizonyos génváltozattal (a CYP1A2 gén rs762551 variánsával). Ezt a vizsgálat résztvevőinek mintegy felénél mutatták ki. Mint kiderült,

azoknál az embereknél, akik lassabban dolgozzák fel a koffeint, és naponta három vagy több csésze kávét fogyasztanak, 2,7-szer nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek veseműködési zavarok.

Nem véletlen, hogy a kávé egyeseknél vesekárosodást okoz, de másokra nincs hatással
Nem véletlen, hogy a kávé egyeseknél vesekárosodást okoz, de másokra nincs hatássalalvarez / Getty Images Hungary

Náluk 2,8-szor magasabb a magas vérnyomás esélye is. Sőt, az említett génvariáns – amely a tágabb populáció felét érintheti –, a rák kialakulásában is szerepet játszhat, mivel olyan prokarcinogéneket aktivál, amelyek a grillezett hús felületén is megtalálhatók.

Mennyi kávét szabad inni?

A kávé számos különböző anyagot tartalmaz, amelyek előnyösek vagy károsak is lehetnek az egészségre nézve. A tanulmány eredménye ugyanakkor azt sugallja, hogy a vesekárosodás csak azokat érinti, akiknek a szervezete nem tudja elég gyorsan kivonni a koffeint.

A károsodásért tehát nem kifejezetten a kávé, hanem a koffein lehet a bűnös.

Ez azért is fontos megállapítás, mert számos üdítőital és tea is koffeint tartalmaz. Hogy a veseműködés szempontból mekkora a biztonságosan fogyasztható koffeinmennyiség, az egyelőre nem teljesen világos.

A koffeintartalmú italok éppúgy árthatnak a vesének
A koffeintartalmú italok éppúgy árthatnak a vesénekfotostorm / Getty Images Hungary

A tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményeik nyomán sor kerülhet a jelenlegi irányelvek felülvizsgálatára, amelyek akár napi 400 milligramm, vagyis 4-5 csésze kávé fogyasztását is engedélyezik.

A pontosabb meghatározást az is nehezíti, hogy egy csésze kávé koffeintartalmát számos tényező, így a kávébab fajtája, a főzési idő, a víz hőmérséklete, a nyomás, a pörkölés és az őrlés mértéke, valamint a kávé/víz egyensúly is befolyásolhatja.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra