Mitől olyan hideg egyesek lába?

Amikor összeér a lábatok a pároddal, olyan érzésed támad, mintha jégcsapot rejtegetne a takaró alatt? Nem érted, honnan ered a sarkvidéki körülményeket idéző hideg? Egy biztos: erről nem ő tehet.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a normális testhőmérséklet valahol 37 fok környéken alakul. Az igazság ezzel szemben az, hogy a „normális” mindenki számára mást jelent. Van, akinél kicsit többet, és van, akinél kicsit kevesebbet – írja a Treehugger. A jeges kéz/láb azonban több tényező függvénye is lehet.

Mitől lesz fázósabb valaki?

A tendenciák azt mutatják, hogy a nők általában fázósabbak, mint a férfiak, ahogy az idősebbek is fázósabbak a fiataloknál. Az utóbbi esetben a jelenség a korral függ össze, hiszen az idő múlásával az erek falai vesztenek rugalmasságukból, ami a keringés gyengüléséhez vezet. Márpedig ha a vérellátás akadozik, akkor a végtagok is hidegebbek lesznek. A másik jellemző ok, hogy elvékonyodik a bőr alatti zsírréteg, amely megőrzi a test hőjét, de előfordulhat az is, hogy valamilyen alapbetegség, például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség vagy Raynaud-szindróma áll a háttérben.

Egy meleg zokni sokat segíthet
Egy meleg zokni sokat segíthetMariakray / Getty Images Hungary

És mi van a nemek közti különbséggel?

A kutatások érdekes módon azt mutatják, hogy a nők maghőmérséklete egy hajszálnyival magasabb, mint a férfiaké, a végtagjaik mégis hidegebbek. Az Utahi Egyetem kutatói egy 1998-as vizsgálat során arra jutottak, hogy miközben a férfiak kezének átlagos hőmérséklete 32,2 fok, addig a nőknél 30,6 fok ugyanez az érték. Nem tűnik nagy eltérésnek, de ahhoz pont elég, hogy a férfi számára a nő érintése fagyos érzetet keltsen.

A különbség valószínűleg onnan ered, hogy a nő szervezete keményebben dolgozik, hogy melegen tartsa a létfontosságú szerveket, ezért a végtagoktól hőt von el. Érdekel, hogyan? A magyarázat az lehet, hogy a férfiak rendszerint több izomzattal rendelkeznek, a nők meg több zsírral. Míg az izom hőt termel, a zsír elraktározza azt, vagyis a hasi rész az ujjak és a lábujjak kárára maradhat meleg.

Mit lehet ellene tenni?

Tanulmányok kimutatták, hogy az inuitok (eszkimók) alacsonyabb termetűek, illetve testesebbek is, mint a más éghajlaton élő emberek, így testük könnyeben képes megőrizni maghőmérsékletét. A rövidebb végtagok révén a vérnek ugyanis kevesebbet kell utaznia, hogy melegen tartsa őket. Mivel utólag már nem sok értelme lenne beköltözni közéjük és bundát sem tudsz növeszteni, hogy az állatokhoz hasonlóan védekezz a hideg ellen, neked jobb híján a réteges öltözködéssel kell beérned.

Oszd meg másokkal is!
Mustra