Rosszul tárolod a fűszereket: ezért nem marad semmi ízük

GettyImages-1485074359
Olvasási idő kb. 4 perc

Mutatjuk, mire érdemes figyelned a fűszerek tárolásánál, hogy véletlenül se kelljen kidobnod őket.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy felbontásuk után eredeti csomagolásukban hagyják a fűszereket, majd ezt tovább tetézik azzal, hogy a sütő feletti polcon, vagy a konyhapulton találnak számukra helyet.

Az elterjedt gyakorlat rontja a fűszerek minőségét, ami miatt rövid úton elveszíthetik ízüket.

Lássuk, hogy melyek a fűszerek tárolásának legfontosabb szabályai.

A fűszerek tárolásánál kerüld a napfényt és a hőt

A napfény és a hő hatására károsodhatnak a fűszerek jellegzetes aromái, és kifakulhat a színük. Ez az oka annak, hogy a fűszereket rossz ötlet egy olyan nyílt, melegnek kitett helyen tartani, mint a sütő feletti polc.

A fűszerek tárolására egy sötét, hűvös pont a legalkalmasabb, ami lehet a szekrényben, a fiókban vagy a kamrában is.

A fűszereket napfénytől védett helyen kell tárolni
A fűszereket napfénytől védett helyen kell tárolniWestend61 / Getty Images Hungary

Ne hagyd, hogy levegő érje őket

A levegő páratartalma rontja a fűszerek minőségét és eltarthatóságát, ráadásul csomósodásuknak is kedvez. Ennek elkerülése végett érdemes szorosan – lehetőség szerint légmentesen – lezárni őket. Ami a fűszertartók anyagát illeti, a szakemberek inkább az üvegre esküsznek.

A műanyaggal szemben az üveg nem szívja magába az ízeket és szagokat, nem lép reakcióba a fűszerekben lévő illóolajokkal, illetve megkönnyíti az aktuális mennyiségek nyomon követését is.

A takarékosságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva ilyen célra bátran felhasználhatod a régi fűszertartó tégelyeket vagy befőttesüvegeket is. Ha a fűszereket zacskóban akarod tartani, legalább gondoskodj róla, hogy minél szorosabban legyen lezárva – például egy befőttesgumi vagy egy konyhai klipsz segítségével.

További alternatívaként megoldás lehet a simítózáras tasakban való tárolás is.

Felejtsd el a hűtőt és a fagyasztót

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a fűszereket a hűtőben vagy a fagyasztóban kell tartani, de erre általában semmi szükség nincs – legfeljebb akkor, ha túlzottan forró és párás a környezet, így nincs más opció. A fagyasztás ugyanakkor nem rizikó nélküli: ha a lecsapódó pára eléri a fűszereket, az kárt tehet bennük.

Felhasználásukkal ne késlekedj túl sokáig

Ha azt akarod, hogy a fűszerek megőrizzék karakteres ízüket, mindig csak annyit vásárolj belőlük, amennyit belátható időn belül fel tudsz használni.

Az őrölt fűszerek számottevő minőségvesztés nélkül 6–12 hónapig tarthatók el, ami az egész, szemes fűszerek esetében néhány évre módosul.

A régebben vásárolt fűszereket felhasználásuk előtt mindig ajánlott közelebbről megvizsgálni. Ha egy fűszernek alig érezhető az illata vagy fakónak tűnik, valószínűleg megérett a cserére.

A gyenge illat árulkodó lehet
A gyenge illat árulkodó lehetWestend61 / Getty Images Hungary

Persze ott a lehetőség, hogy a régi fűszerekből kicsit többet adj az ételhez, de ez magában hordozza a túlfűszerezés veszélyét. Ha szeretnéd elkerülni a pazarlást és/vagy a felesleges kísérletezést, hasznos lehet felcímkézned a fűszereket a vásárlás vagy a felbontás dátumával. Így később nem kell találgatnod, hogy jók-e még.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek