Foltos szőnyeg tisztítása: 10 kipróbált tipp egy profi szőnyegtisztítótól

Hiába dörzsölgeted, nem jön ki a folt a szőnyegből? Itt van 10 kipróbált tipp egy profi szőnyegtisztítótól, aki már 30 éve dolgozik a szakmában, ezért nem ismer lehetetlent.

A szőnyegek egyik előnye, hogy úgy lehetnek praktikus díszei a lakásnak, hogy cserébe viszonylag kevés törődést igényelnek. A rendszeres porszívózás és az alkalmankénti mélytisztítás általában elegendő, hogy megőrizzék újszerű hatásukat. Ez rendben is van, egészen addig, amíg nem történik valami baleset, minek következében a szennyeződés mélyen beivódik a szövetbe, így nem lehet egykönnyen eltávolítani. Itt jönnek képbe az olyan profi szőnyegtisztítók, mint a texasi Mark Tarbox, aki mindent tud a foltokról. A Popular Mechanics 10 pontban szedte össze, hogy mik azok a szakmai fogások, amiket érdemes ellesned tőle.

1. Ne dörzsöld a foltot!

Érthető, ha egy frissen keletkezett folt esetében azonnal neki akarsz látni a kármentesítésnek, de a megoldás nem az, hogy vadul dörzsölni kezded. Ez tipikus hiba, amivel mélyen beledolgozod a szennyeződést az anyagba, ezért csak rontasz vele a helyzeten. Tarbox inkább azt javasolja, hogy első lépésként kívülről befelé haladva, óvatos nyomkodó mozdulatokkal próbáld felitatni a szennyeződést egy tisztítószerrel átnedvesített ruha, papírtörlő vagy szivacs segítségével.

2. A borfoltok ellen használj szódát és ecetet

A kilöttyent sör és bor eltávolításához önts egy kevés szódát egy tiszta ruhára, majd az előző pontban ismertetett módon itass fel vele minél több folyadékot a szőnyegről. Amint a folt kezd halványulni, ismételd meg több szódával. Amennyiben ez nem elegendő, keverj össze ecetet és vizet fele-fele arányban, töltsd bele egy szórófejes flakonba, spricceld rá a szennyezett felületre és hagyd 10-15 percig hatni. Ezután nyomkodd meg egy tiszta, száraz szivaccsal, majd szükség szerint addig ismételgesd a folyamatot, amíg a folt teljesen el nem tűnik.

A borfoltot sem reménytelen kiszedni
A borfoltot sem reménytelen kiszedniAndreyPopov / Getty Images Hungary

Ha sikerült, öblítsd le a folt helyét meleg vízzel, a szőnyeg szálait pedig fésüld vissza szálirányba a kezeddel. Végül tegyél több rétegnyi fehér papírtörlőt a megtisztított felületre, majd rakj a tetejükre valamilyen nehéz tárgyat, például egy lexikont. A törlőkendőnek egy nap alatt teljesen fel kell szívnia a nedvességet.

3. Adj egy esélyt a borotvakrémnek

Tarbox szerint átlagos foltokhoz – akár hiszed, akár nem – a hagyományos borotvakrém az egyik legjobb szőnyegtisztító. „Szinte bármilyen szennyeződést kivesz. Csak vidd fel közvetlenül a foltra, hagyd rajta 30 percig, majd töröld le egy száraz fehér ruhával.” Ezután permetezd be a megtisztított felületet víz és ecet fele-fele arányú keverékével, töröld szárazra egy ruhával, és kész is vagy.

4. A zsíros szennyeződéseket oldd fel mosogatószerrel

A zsíros foltok a legnehezebben eltávolítható szennyeződések közé tartoznak, de Tarboxnak persze erre is van egy tuti tippje. Csöpögtess néhány csepp zsíroldó hatású mosogatószert egy csészényi meleg vízbe, majd óvatosan keverd össze, hogy feloldódjon. Az így kapott folyadékot töltsd bele egy szórófejes flakonba, majd spricceld be vele jó alaposan a foltot – javasolja Tarbox. Ezután itasd fel egy fehér ruhával vagy papírtörlővel. Az eltelt időtől és a folt méretétől függően ezt többször is szükséges lehet megismételned.

5. A rágógumit tedd jégre

A forgatókönyv mindig ugyanaz: az utcán belelépsz egy rágóba, de csak akkor veszed észre, amikor már eggyé vált az előszobai szőnyeggel. Pánikra azonban semmi ok. Tarbox azt ajánlja, hogy vegyél ki néhány jégkockát a mélyhűtőből, majd 30-45 másodpercre nyomd rá őket a rágóra. Ahogy a rágógumi kezd szilárd formát ölteni, egy kanál segítségével emeld fel a szőnyegről, majd egy ollóval vágd le róla a beleragadt szálakat a végüknél. Ha ügyesen csinálod, a rágónak nem marad nyoma.

6. A viaszt olvaszd fel

Ha a gyertyákból származó viasz rácsöpög a szőnyegre, akkor gyorsan megkeményedik és beágyazódik a szálakba. Tarbox szerint ezt úgy orvosolhatod, ha felhevíted a viaszt, hogy újra folyós legyen. Tegyél egy fehér ruhát egy átmelegített vasaló talpára (használj gőz nélküli beállítást), majd állítsd a viaszra, amíg fel nem olvad. A megpuhult viaszt így már könnyen lekaparhatod egy vajkéssel vagy fésűvel.

7. A vérfoltokat kezeld hidrogén-peroxiddal

Kevés olyan folt létezik, ami annyira feltűnő nyomot hagy a szőnyegen, mint a vér. Kiszedése ugyanakkor nem lehetetlen – főleg, ha Tarbox titkos fegyverét, a hidrogén-peroxidot használod. Először lazítsd fel a megszáradt foltot valamilyen kímélő mosószerrel, majd egy vajazókés segítségével kaparj le annyi vért a szövetről, amennyit csak tudsz.

A következő lépésben önts hidrogén-peroxidot közvetlenül a foltra. Ne lepődj meg, ha habzani kezd, mert pontosan ennek kell történnie. Várj néhány percet, majd itasd fel a maradék vért egy fehér ruhával vagy papírtörlővel.

Fontos, hogy minél előbb hozzákezdj
Fontos, hogy minél előbb hozzákezdjDragonImages / Getty Images Hungary

8. A cukorkát fésüld ki

Ha vannak gyerekek a háznál, akkor csak idő kérdésére, hogy cukorkák ragadjanak a szőnyegbe. Tarbox szerint ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy kikaparod őket egy vajkéssel vagy fésűvel, majd egy szappanos vízbe mártott szivaccsal áttörlöd a felületet. „Fontos, hogy teljesen eltávolítsuk a cukrot, különben a ragadós terület vonzani fogja a koszt” – emeli ki a szakember. A végén ne felejtsd el felitatni a nedvességet egy pamutruhával vagy papírtörlővel.

9. Az állati vizelethez használj természetes megoldásokat 

Ha háziállatokkal élsz, benne van a palikban, hogy a szőnyegeket előbb-utóbb baleset éri, vagyis a kutyád vagy a macskád lepisili őket. Tarbox erre valamilyen organikus tisztítószert ajánl, amit közvetlenül a foltra kell felvinned. „Valószínűleg szükség lesz némi dörzsölésre is, hogy eltüntesd a nyomokat és a szagot” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a tisztítószer maradékát egy fehér ruhával vagy papírtörlővel töröld le. Ez a módszer kávé- vagy szószfoltok ellen is eredményes lehet.

10. Szakíts időt a szőnyeg mélytisztítására is

Ahhoz, hogy a szőnyegek hosszú távon is megőrizzék szépségüket, érdemes időnként beiktatni egy gőzös tisztítást, ami hatékonyan távolítja el a koszt és morzsákat a szőnyegből, sőt még a szövetbe mélyen beivódott makacs, zsíros szennyeződéseket is képes feloldani. Tarbox szerint egy átlagos, négyfős háztartás esetében a gőztisztítást félévente célszerű megismételni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra