Legyen idén minél zöldebb a karácsony: fenntartható ajándékokból nincs hiány

GettyImages-1347307507

Ha a karácsonyodból sem szeretnéd kihagyni a fenntartható életmódot, vagy ha nem tudod, mit ajándékozz a környezettudatos barátaidnak, íme egy kis segítség.

Ha környezettudatosan szeretnél élni, és egy kis inspirációra lenne szükséged, mivel ajándékozd meg szeretteidet karácsonyra, összegyűjtöttünk neked egy kis ötletlistát.

GettyImages-1340542500
BjelicaS / Getty Images Hungary

Zero waste szappan

Ki ne szeretné a finomabbnál finomabb illatú szappanokat? Főleg, ha se a csomagolása, se az elkészítése nem károsítja a környezetet. Szerencsére gazdag kínálattal rendelkezik a hazai piac ez ügyben, válogassunk kedvünkre a különböző márkák és illatok között.

GettyImages-1269921178
South_agency / Getty Images Hungary

Üveg- vagy fémkulacs

A hosszan tartó kulacsok minden korosztálynak hasznosak, a kisiskolásoktól kezdve az edzőterembe járókon át a gép mellett egy helyben ülőkig mindenki hasznát tudja venni. Ráadásul rengeteg kreatív mintájú kulacs elérhető, úgyhogy minden személyiségtípushoz találsz megfelelőt.

GettyImages-1140014023
Ivan Bajic / Getty Images Hungary

Fémborotva/ zero waste borotvaszett

Cseréljük le az eldobható műanyag borotváinkat fémborotvára, aminek cserélhető feje van. Sokkal stílusosabb és exkluzívabb érzetet kelt használatuk, mint az ócska műanyagoké, ráadásul még a Földnek is jót teszünk ezzel a cserével. Ha igazán ki szeretnénk tenni magunkért, akkor egész zero waste kezdő borotvaszettet is beszerezhetünk mellé borotvaszappannal és borotvapamaccsal. Nemtől függetlenül ajándékozható.

GettyImages-1289700613
Space_Cat / Getty Images Hungary

Méhviaszos kendők a konyhába

A méhviaszos kendők kiválóan használhatóak ételek csomagolására. Amellett, hogy sokszor felhasználhatóak a celofánnal ellentétben, még antibakteriális hatással is rendelkeznek. Hab a tortán, hogy általában esztétikus mintával rendelkeznek, így konyhánk, hűtőnk összképét is emelik.

GettyImages-1329890089
Anastasiia Burlakova / Getty Images Hungary

Méhviasz gyertyák

A méhviasz gyertyák remek hangulatteremtők. Sejtelmes fényük mellett még az illatuk is mesés. Vásárlásukkal segíthetjük a méhészek fennmaradását, akik viszonzásul a méheknek segítenek életben maradni, akik cserébe segítenek a Földnek.

GettyImages-1254542120
OlgaMiltsova / Getty Images Hungary

Többször használható textil sminklemosó korong

Rendszeresen sminkelőknek ajánlott, akik esténként rengeteg korongvattát használnak el sminkjük eltávolításához. Nemcsak a termelt hulladékot csökkentheted a korongvatta lecserélésével, de a pénztárcádnak is jobbat tesznek a sokszor felhasználható textil sminklemosó korongok.

GettyImages-1227231080
ipanacea / Getty Images Hungary

Kotyogós kávéfőző

A kotyogós kávéfőző a legkörnyezetbarátabb kávéfőző, hiszen a zacc szerves hulladéknak minősül, és a kávéfőző tisztításához is elég vizet használni, nem kell vegyszereket hozzáadni. A kávé szerelmeseinek tökéletes ajándék, ráadásul erősebb kávét tud lefőzni, mint a legtöbb kapszulás kávéfőző.

GettyImages-1231046643
picture alliance / Getty Images Hungary

Konyhai komposztálóláda

Ha élelmiszer-hulladékodat komposztálóba rakod, hasznos részévé tud válni az ökológiai körforgásnak. Ha a kommunális szemétbe dobod, a többi nem lebomló hulladék között oxigénhiányos állapotba kerülve nem tud lebomlani, és évtizedekig megmaradhat. Működéséről itt olvashatsz többet.

Hulladéktól mentes, fenntartható ünnepeket kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek