Hogyan akasszam fel a képeket a falra?

Ha megvannak a megfelelő eszközeid és rendelkezel néhány alapvető ismerettel, gyerekjáték az egész. Cikkünkből megtudhatod, hogy mit kell tenned.

Ha képekkel, poszterekkel, festményekkel, fotókkal népesíted be az otthonod falait, személyre szabhatod a teret, és sokkal otthonosabban érezheted magad a lakásodban. Ehhez azonban kellő körültekintés szükséges, hiszen bizonyára te sem szeretnél kárt tenni a falakban – főleg, ha albérletben élsz. A Lifehacker ezért azt javasolja, hogy mielőtt még kalapácsot ragadnál, gondosan tervezz meg mindent.

Válaszd ki a helyet

Ha még nincs konkrét elképzelésed, hogy hova szeretnéd kiakasztani a képeket, először szemelj ki számukra egy helyet. Ha csak kicsi a rendelkezésre álló falfelület, ne akard telezsúfolni egy csomó képkerettel, poszterrel és fotóval, mert nem fogod tudni egyenletesen elrendezni őket. Tanácsos figyelembe venned a fal fajtáját is. Egy téglafal például más megközelítést igényel, mint a csempe.

A szemmagasságot célozd meg

Az egyik legfontosabb tervezési tipp, hogy mindig szemmagasságban helyezd el a képeket, galéria esetén a központi darabot. Ha nem tudod belőni, hogy a szemmagasság hova esik, feszíts ki egy mérőszalagot a plafontól a padlóig, és kérj meg valakit, hogy jelölje meg azt a helyet, ahol a tekinteted pihen, amikor nagyjából 30-60 centi távolságra állsz a faltól. Itt legyen a kép közepe.

Jelöld meg a kép helyét

Mielőtt még szögeket vernél a falba vagy fúrni kezdenél, egy vízmérték és egy ceruza segítségével pontosan jelöld meg, hogy hova fog kerülni a kép. Húzz egy vonalat középre (félúton a kép teteje és alja között, aminek ugyebár szemmagasságba kell esnie), illetve jelöld meg a sarkait és az oldalait is. Ha végeztél, már csak oda kell illesztened a képet, mintha csak egy puzzle-darabot tennél a helyére. Ha több képet tennél egymás mellé, vágd ki a képeknek megfelelő négyzeteket csomagolópapírból, és maszkolószalaggal (ami utána könnyen lejön) ragaszd őket a falra, hogy lásd, hogy mutatnak egymáshoz képest. Először mindig gondold végig, hogy melyik kép kerüljön először föl, és ellenőrizd, hogy megfelelő magasságban van-e, illetve elegendő hely marad-e mellette, ha mást is kiakasztanál.

Szerelkezz fel

A barkácsáruházakban és bútorüzletekben is kapható képakasztó szettek általában mindent tartalmaznak, amire csak szükséged lehet. Ha valamilyen könnyebb képet, például egy fotót vagy moziposztert szeretnél kitenni a falra, jellemzően egy szög, vagy egy szög és képakasztó is elegendő lehet (a legtöbb könnyű keret alján eleve van akasztó). Pró tipp: ha félted a falat, megpróbálkozhatsz öntapadós kampóval is, ami szintén alkalmas a könnyebb képek felakasztására, úgy, hogy még csak kalapálni sem kell hozzá.

Ha viszont egy 10 kilónál is nehezebb festménnyel akad dolgod, nem úszod meg a fúrást. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen típusú a falad és ahhoz milyen csavar vagy tipli szükséges, inkább kérj segítséget egy barkácsboltban vagy fordulj szakemberhez. Ha ugyanis nem megfelelő eszközökkel dolgozol, félő, hogy előbb-utóbb egy nagy puffanásra fogsz kelni az éjszaka közepén.

Akaszd fel a képet

Ha mindent jól csináltál, ennek már nem kell problémát jelentenie, és nem is kell hozzá sokat igazgatnod a képet. Félsz, hogy összekarcolódik alatta a festék? Akkor ragassz néhány post it cetlit vagy maszkolószalagot a sarkaihoz vagy az aljára, ahol érintkezik a fallal. Így biztosan nem lesz baja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek