5 őszi gyümölcs, amelyből most többet kéne enned

A dietetikusok gyakran mondogatják, hogy „edd végig a szivárványt”, vagyis hogy a szezonális kínálathoz igazodva igyekezz minél többféle zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani. A színekért felelős pigmentek ugyanis nemcsak a szemed számára vonzók, hanem számos egészségügyi előnyt is magukban hordoznak.

A növényeknek vörös, narancssárga, kék, sárga és zöld színárnyalatokat kölcsönző vegyületek valójában olyan fitokémiai anyagok, melyek antioxidánsként hatnak, így összezsugorítják a sejteket károsító szabad gyököket. Egy újabb ok, amiért érdemes gyümölcsökkel színesíteni az étrended – különösen a mostani vírusos időszakban! „Még nem láttam olyan tanulmányt, ami azt mutatta volna, hogy az emberek túl sok gyümölcsöt fogyasztanának” – mutat rá Eric Rimm, a bostoni Harvard Medical School orvosprofesszora. Pedig a gyümölcsök nemcsak antioxidánsokat és a rostokat, hanem vérnyomás-szabályozó hatású káliumot és egy sor további tápanyagot tartalmaznak, melyek megvédhetnek a betegségekkel szemben. A Consumer Reports összeszedett 5 példát, hogy melyek azok a szezonális fajták, amelyekkel az őszi szezonban is tehetsz az egészségedért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Alma

Miért egészséges? Az alma az egyik legegészségesebb opció, amit ebben az időszakban választhatsz, hiszen tele van flavonoidokkal, vagyis növényi eredetű antioxidánsokkal, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén eredményesek lehetnek a daganatos megbetegedések, a szívbetegségek és a demencia megelőzésében – összegezte Paul Jacques, a bostoni Tufts Egyetem táplálkozásepidemiológusa.

Hogyan fogyasszam? Nincs semmi, ami felülmúlhatná a friss és ropogós nyers almát, de a főzéssel új ízeket és textúrákat hozhatsz elő, ami némi változatosságot jelenthet. A vajon párolt, fahéjjal ízesített alma például kiválóan megy a joghurtokhoz vagy a zabpehelyhez, de nem tudsz nagyot tévedni a bundás verzióval sem. Edd meg a héját is, mert a flavonoidok egy része abban van!

Nem véletlenül mondják, hogy minden nap egy alma az orvost távol tartja
Nem véletlenül mondják, hogy minden nap egy alma az orvost távol tartjaBritt Erlanson / Getty Images Hungary

Klementin

Miért egészséges? Ha nem ismernéd, a klementin valahol a narancs és a mandarin között helyezkedik el. Nicole Hopsecger dietetikus elsősorban azért ajánlja, mert egy darabban átlagosan 36 mg C-vitamin, illetve 131 mg kálium található, ráadásul a legtöbb citrusféléhez hasonlóan magas a víztartalma, ezért hidratál is.

Hogyan fogyasszam? A klementin könnyen hámozható, édes és nincsenek benne magok, ezért ha kirakod egy tálba a konyhapultra, rövidesen azon fogod kapni magad, hogy elfogyott. Némi édesköménnyel kombinálva köretként is működik, de feldobhatsz vele akár egy salátát is, vagy csokoládéba mártva finom és egészséges desszertet készíthetsz belőle.

Áfonya

Miért egészséges? Csakúgy mint az eper, az áfonya is gazdag flavonoidokban és antociánokban, így csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Hogyan fogyasszam? Az áfonya savanykás ízű, amit leginkább édes gyümölcsökkel lehet ellensúlyozni. Almával és körtével kiegészítve kitűnően megy például a joghurthoz vagy a zabpehelyhez is. Ha bolti áfonyaszószt vagy szárított áfonyát veszel, mindenképp olvasd át az összetevőit, mert ezek egy csomó hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Íme a klementin
Íme a klementinMmeEmil / Getty Images Hungary

Grépfrút

Miért egészséges? Mint általában a citrusfélék, a grépfrút értékes C-vitamin-forrás: már egy fél darabból is 48 mg-os mennyiséghez juthatsz. A megfázástól nem feltétlenül fog megmenteni, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy immunerősítő hatású. Egy fél grépfrút emellett 2,5 gramm rostot is tartalmaz, melynek nagy része oldható, és ez segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ha a rózsaszín vagy vörös húsú változatokat választod, béta-karotinhoz és likopinhoz is juthatsz belőle, melyek értékes antioxidánsként hozzájárulnak a szív egészséghez. Ha azonban koleszerin-, vérnyomás- vagy szorongáscsökkentő gyógyszereket szedsz, fogyasztása előtt kérd ki orvosod tanácsát.

Hogyan fogyasszam? Ha nem akarod magában enni (némi cukorral meghintve kevésbé keserű, de nyilván kevésbé egészséges is), a grépfrútgerezdek remekül passzolnak egy avokádósalátába, vagy sült céklával köretként is felhasználhatók.

Gránátalma

Miért egészséges? A lédús kis magokban a szív egészségét segítő antioxidánsok, antociánok és csersavak vannak, egy csészényi mag pedig 7 gramm rostot tartalmaz. Ezért is fontos, hogy ne dzsúsz formájában fogyaszd.

Hogyan fogyasszam? A magokat beleszórhatod egy tetszőleges zöld-, gabona- vagy gyümölcssalátába, vagy tálalhatod őszi sült zöldségekkel, így kelbimbóval is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek