Miért van tele porszemekkel a levegő porszívózás után, és mit tegyünk ellene?

Attól, hogy nem látod, a por még ott van mindenütt – a levegőben is. A porszívózás persze segít, de a végeredmény attól is függ, hogy a készülék rendelkezik-e spéci szűrővel.

A benti légminőség szorosan összefügg a kintivel, hiszen a kültéri levegő – benne számos apró részecskével – minden ablaknyitásnál beáramlik a lakásba. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne kellene szellőztetni, hiszen egyes szennyező anyagok még inkább felhalmozódhatnak a lakás zárt légtérében. Az egyik legjellemzőbb probléma általában a por, amivel örökös szélmalomharcot kell vívni. Bár a porszívótól joggal várható, hogy megszabadítson tőle, a felszálló por egy része utána is ott marad a levegőben. Az Egyesült Államok azon területein, ahol erdőtüzek tombolnak, a hatóságok nem is ajánlják a porszívózást, amíg füsttel van tele a levegő, hiszen ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy legalább az otthoni környezetben kedvező maradjon a légminőség.

Pontosan hogy kerül a por a levegőbe?

Akármilyen lelkiismeretesen is porszívózol, biztos lehetsz benne, hogy utána por marad a levegőben. A Lifehacker szerint ennek több oka is van. Először is, felkavarodik a lakás különféle felületein megülő por, és bár a porszívó elbánik a nagy részével, közel sem az egésszel. Másodszor, a készülékek többsége hajlamos kiszivárogtatni valamennyi port, így attól, hogy felszívod, még nem biztos, hogy a por benne is marad a porszívóban. Végül, de nem utolsósorban a mozgó alkatrészek működése közben is por képződik, ezek a mikroszkopikus részecskék pedig szintén a levegőben kötnek ki.

Nem szívja fel az összes port
Nem szívja fel az összes portFotó: urbazon / Getty Images Hungary

Van olyan porszívó, ami hatékonyabb?

Az otthoni levegő tisztasága érdekében megfontolhatod egy légtisztító berendezés beszerzését, miközben a porszívó tekintetében a legjobb eredményt egy HEPA-szűrős készülékkel érheted el. Ennek két kritériumnak kell megfelelnie: hogy kiszűrje a levegőből 0,3 mikronos részecskék 99,97 százalékát, illetve hogy ne engedje vissza azokat a szűrőn keresztül. Az utóbbi követelmény valóban hasznos, viszont tudni kell, hogy jelentősen megnöveli a készülék árát, ráadásul mozgatása közben egy HEPA-szűrős porszívó is ugyanúgy felveri a port.

Mivel tökéletes megoldás nincs, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia azt ajánlja, hogy porallergia esetén viselj arcmaszkot porszívózás közben (a cikk az N95-öset ajánlja, melynek a FF2-es szabvány az európai megfelelője), vagy kérj meg rá valaki mást, akinél nem okoz panaszokat. Úgy kalkulálj, hogy a por nagyjából 2 óra után fog újra leszállni.

Mustra