Miért van tele porszemekkel a levegő porszívózás után, és mit tegyünk ellene?

Attól, hogy nem látod, a por még ott van mindenütt – a levegőben is. A porszívózás persze segít, de a végeredmény attól is függ, hogy a készülék rendelkezik-e spéci szűrővel.

A benti légminőség szorosan összefügg a kintivel, hiszen a kültéri levegő – benne számos apró részecskével – minden ablaknyitásnál beáramlik a lakásba. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne kellene szellőztetni, hiszen egyes szennyező anyagok még inkább felhalmozódhatnak a lakás zárt légtérében. Az egyik legjellemzőbb probléma általában a por, amivel örökös szélmalomharcot kell vívni. Bár a porszívótól joggal várható, hogy megszabadítson tőle, a felszálló por egy része utána is ott marad a levegőben. Az Egyesült Államok azon területein, ahol erdőtüzek tombolnak, a hatóságok nem is ajánlják a porszívózást, amíg füsttel van tele a levegő, hiszen ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy legalább az otthoni környezetben kedvező maradjon a légminőség.

Pontosan hogy kerül a por a levegőbe?

Akármilyen lelkiismeretesen is porszívózol, biztos lehetsz benne, hogy utána por marad a levegőben. A Lifehacker szerint ennek több oka is van. Először is, felkavarodik a lakás különféle felületein megülő por, és bár a porszívó elbánik a nagy részével, közel sem az egésszel. Másodszor, a készülékek többsége hajlamos kiszivárogtatni valamennyi port, így attól, hogy felszívod, még nem biztos, hogy a por benne is marad a porszívóban. Végül, de nem utolsósorban a mozgó alkatrészek működése közben is por képződik, ezek a mikroszkopikus részecskék pedig szintén a levegőben kötnek ki.

Nem szívja fel az összes port
Nem szívja fel az összes porturbazon / Getty Images Hungary

Van olyan porszívó, ami hatékonyabb?

Az otthoni levegő tisztasága érdekében megfontolhatod egy légtisztító berendezés beszerzését, miközben a porszívó tekintetében a legjobb eredményt egy HEPA-szűrős készülékkel érheted el. Ennek két kritériumnak kell megfelelnie: hogy kiszűrje a levegőből 0,3 mikronos részecskék 99,97 százalékát, illetve hogy ne engedje vissza azokat a szűrőn keresztül. Az utóbbi követelmény valóban hasznos, viszont tudni kell, hogy jelentősen megnöveli a készülék árát, ráadásul mozgatása közben egy HEPA-szűrős porszívó is ugyanúgy felveri a port.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mivel tökéletes megoldás nincs, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia azt ajánlja, hogy porallergia esetén viselj arcmaszkot porszívózás közben (a cikk az N95-öset ajánlja, melynek a FF2-es szabvány az európai megfelelője), vagy kérj meg rá valaki mást, akinél nem okoz panaszokat. Úgy kalkulálj, hogy a por nagyjából 2 óra után fog újra leszállni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek