Így tisztítsd meg a zuhanyfüggönyt

Sajnos a hely, amit tisztálkodásra használsz, ugyanúgy koszos tud lenni, mint bármi más, ezért legközelebb, amikor kitakarítod a fürdőszobát, ne hagyd ki a zuhanyfüggönyt sem.

Oké, meg kell tisztítani, de mégis hogyan? Csak kézzel szabad vagy mehet a mosógépbe is? Ha nem akarnak kijönni belőle a foltok, lehet hozzá fehérítőt vagy folteltávolítót használni? Mivel a műanyag zuhanyfüggöny tisztítása számos kérdést vett fel, az Apartment Therapy összeállított egy útmutatót, ami lépésről lépésre vezet végig a folyamaton.

Mi kell hozzá?

Semmi olyan, ami ne lenne megtalálható egy átlagos háztartásban, szóval ideális esetben még csak extra kiadásokba sem kell verned magad: 

  • mosószer
  • színkímélő fehérítő
  • fél csésze szódabikarbóna (opcionális)
  • fél csésze ecet (opcionális)
  • mosógép

1. Készítsd elő

Első lépésként szedd le a zuhanyfüggönyt a rúdról, és távolítsd el az összes kampót is.

2. Dobd be a mosógépbe

Igen, a jó hír, hogy a Merry Maids szerint a műanyag és vinyl zuhanyfüggönyök mosógépben is moshatók. Ha azonban a tisztítandó példányon makacs foltok vannak, szükség lehet azok helyi kezelésére is. A mikéntre még visszatérünk később.

A zuhanyfüggöny mosásához tökéletes megfelel egy hétköznapi mosószer is. A Home Depot ugyanakkor azt javasolja, hogy a mélytisztításhoz érdemes megtoldani negyed-fél csészényi színkímélő fehérítővel is (ha a zuhanyfüggöny fehér, jó lesz a hagyományos is).

Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a helyzet!
Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a helyzet!Fotó: ucpage / Getty Images Hungary

A Cleanipedia mindezt azzal egészíti ki, hogy a mosást alacsonyabb, legfeljebb 30-40 Celsius-fokos hőmérsékletű programon végezd, esetleg 1-2 törölközőt is hozzáadva a töltethez, ami segíteni fog a szennyeződések eltávolításában, de véletlenül se használj öblítőt, mert kárt tehet a műanyagban, illetve a biztonság kedvéért mindig olvasd el a gyártó kezelési útmutatóját.

3. Akaszd ki száradni

Méghozzá minél előbb, amint lement a mosás. Ezzel megakadályozhatod az anyag ráncosodását és a kellemetlen szagok kialakulását. A legegyszerűbb megoldás, ha visszaakasztod a függönyt a rúdjára száradni, ügyelve rá, hogy az alja a kádban vagy a zuhanytálcában legyen, és ne csöpögje össze a padlót. Ha azt akarod, hogy gyorsabban megszáradjon, előtte töröld át egy száraz törölközővel.

És ha foltos marad?

Az American Cleaning Institute (ACI) elsősorban a folyékony fehérítőt ajánlja a makacs foltok ellen. Ahogy a fentiekből kiderül, mehet közvetlenül a mosáshoz is, vagy ha nem válik bele, töltsd meg a kádat forró vízzel, önts bele egy csészényi fehérítőt és 20-30 percre áztasd bele a függönyt. Amennyiben idegenkedsz a vegyszerektől, adhatsz egy esélyt az ecetnek is. Ha felül töltős mosógéped van, adj hozzá egy félcsészényi mennyiséget az öblítési ciklus során, vagy egyszerűen öntsd bele az öblítő adagolójába.

Ha minden kudarcot vall, egy klasszikus dörzsölés még mindig javíthat a helyzeten. Nedvesítsd be a zuhanyfüggönyt, fektesd a kádba, tegyél szódabikarbónát (vagy valamilyen bolti folttisztítót) a szennyezett felületre, majd egy szivacs, kefe vagy fogkefe segítségével dörzsöld át. Ha gondot okoz a penész, erre is van megoldás: az ACI azt javasolja, minden használat után spricceld be a zuhanyfüggönyt tisztítószerrel megelőzés gyanánt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.