9 tipp a tökéletes bab főzéséhez

Olvasási idő kb. 4 perc

A szárított bab elkészítése nem túl bonyolult feladat, de ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön, fontos, hogy tisztában legyél néhány aranyszabállyal.

A bab nemcsak finom, hanem olcsó és egészséges is, ezért mindenképp érdemes helyet szorítanod neki a kamrádban. De hogyan érdemes megfőzni, és honnan lehet tudni, hogy mikor van kész? A következőkben Steve Sando, a különleges babok termesztésével foglalkozó Rancho Gordo alapítója avat be tudományába, aki már négy könyvet is írt a témában.

1. Ne használd fel, ha túl régi

A szárított bab hosszú ideig tárolható, de a CNET szerint nagyjából két év után már problémás lehet megfőzni, mivel nem fog kellőképpen megpuhulni. Némi szódabikarbóna hozzáadásával még ilyenkor is javíthatsz rajta, ha viszont frissebb, ne próbálkozz ezzel a trükkel, mert csak kásás lesz tőle.

Ha veszel egy újabb adag babot, a jövőre gondolva nem árt, ha felcímkézed az aktuális dátummal, hiszen a lejárati idejét nem feltétlenül tüntetik fel a csomagoláson. Így később nem kell majd kísérletezned.

Légmentesen tárolva sokáig eláll
Légmentesen tárolva sokáig elállartursfoto / Getty Images Hungary

2. Öblítsd át

A biztonság kedvéért mindig mosd át a babot, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e benne apró törmelékek – köztük törött babdarabkák, illetve az alkalmanként a csomagba kerülő kisebb kavicsok.

3. Áztasd be

Az áztatás segít, hogy a bab gyorsabban készüljön el, de ez nem jelenti azt, hogy egész éjszakára vízben kéne hagynod: az optimális időtartam 2 és 6 óra közé esik. Ha ennél tovább vársz, elkezdhet kicsírázni, illetve összehúzódhat a bőre, ezért keményebb lesz.

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy a szárított babot egyáltalán ne áztasd be. Ha te is kihagynád ezt a lépést, akkor sem történik tragédia, de számíts rá, hogy így lassabban fog megpuhulni.

4. Gondold át, mi legyen az áztatólével

A kérdésben eléggé megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az áztatáshoz használt levet jobb kiönteni, mert ha ebben főzöd meg a babot, az hozzájárulhat a bélgázok termelődéséhez, illetve akár káros anyagok is maradhatnak benne, mások viszont mellette kardoskodnak, mégpedig azért, mert szerintük finomabb lesz tőle a bab – főleg a sós vizes áztatásnál, ami a főzési időt is lerövidítheti. Ha nem sózod meg, és nem is használod fel a vizet, a növényeidet még mindig megöntözheted vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten. 

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

hirdetés

5. Ne savasítsd el az elején

Ha valamilyen savas dologgal, például citromlével, paradicsommal vagy ecettel szeretnéd ízesíteni a babot, fontos, hogy ne a legelején add hozzá, mert megint csak az lesz a vége, hogy nem fog megpuhulni.

6. Adj hozzá aromákat

Mielőtt beletennéd a babot a főzőedénybe, a sauté, vagyis a hirtelen sütéses konyhai technikát alkalmazva készíts elő benne némi hagymát vagy fokhagymát, amíg meg nem puhul, hogy a végeredmény még ízletesebb legyen. A zeller és a sárgarépa szintén működik, ahogy a fás fűszernövények, mint a kakukkfű és a rozmaring is, vagy akár a babérlevél.

Ha változatosan ízesíted, nem lesz unalmas
Ha változatosan ízesíted, nem lesz unalmasncognet0 / Getty Images Hungary

7. Ügyelj a megfelelő vízmennyiségre

Az se szerencsés, ha túl kevés, és az se, ha túl sok. A megfelelő mennyiséget szerencsére viszonylag egyszerű belőni. A lényeg, hogy a víz 5 centire ellepje a babot.

8. Ne főzd túl

Ha el akarod kerülni, hogy szétessen a bab, figyelj oda az időre. A legjobb, ha 10 percen át magas hőfokon forralod, majd további 1-2 órán át lassú tűzön főzöd. A pontos időtartalom attól is függ, hogy milyen öreg a bab.

9. A végén sózd meg

A legnyerőbb stratégia, ha csak akkor sózod meg a babot, amikor már majdnem elkészült (kivéve, ha sós vízbe áztattad). Ha már nem érzed az ízesítéséhez használt alapanyagok illatát (hagyma, fokhagyma), viszont a bab már nagyon is érezhető a levegőben, akkor eljött az idő. Fél kiló babra körülbelül egy teáskanálnyi sót számolj. Ekkor érdemes belekeverned a fent említett savas összetevőket is.

Honnan tudhatom biztosra, hogy kész van-e?

Onnan, hogy megkóstolod. Amennyiben attól tartasz, hogy szétégeti a nyelved, vegyél ki néhány babot egy kanállal, majd finoman fújj rájuk: ha összeráncolódik a bőrük, késznek nyilváníthatod őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek