9 tipp a tökéletes bab főzéséhez

A szárított bab elkészítése nem túl bonyolult feladat, de ahhoz, hogy igazán jól sikerüljön, fontos, hogy tisztában legyél néhány aranyszabállyal.

A bab nemcsak finom, hanem olcsó és egészséges is, ezért mindenképp érdemes helyet szorítanod neki a kamrádban. De hogyan érdemes megfőzni, és honnan lehet tudni, hogy mikor van kész? A következőkben Steve Sando, a különleges babok termesztésével foglalkozó Rancho Gordo alapítója avat be tudományába, aki már négy könyvet is írt a témában.

1. Ne használd fel, ha túl régi

A szárított bab hosszú ideig tárolható, de a CNET szerint nagyjából két év után már problémás lehet megfőzni, mivel nem fog kellőképpen megpuhulni. Némi szódabikarbóna hozzáadásával még ilyenkor is javíthatsz rajta, ha viszont frissebb, ne próbálkozz ezzel a trükkel, mert csak kásás lesz tőle.

Ha veszel egy újabb adag babot, a jövőre gondolva nem árt, ha felcímkézed az aktuális dátummal, hiszen a lejárati idejét nem feltétlenül tüntetik fel a csomagoláson. Így később nem kell majd kísérletezned.

Légmentesen tárolva sokáig eláll
Légmentesen tárolva sokáig elállartursfoto / Getty Images Hungary

2. Öblítsd át

A biztonság kedvéért mindig mosd át a babot, és ellenőrizd, hogy nincsenek-e benne apró törmelékek – köztük törött babdarabkák, illetve az alkalmanként a csomagba kerülő kisebb kavicsok.

3. Áztasd be

Az áztatás segít, hogy a bab gyorsabban készüljön el, de ez nem jelenti azt, hogy egész éjszakára vízben kéne hagynod: az optimális időtartam 2 és 6 óra közé esik. Ha ennél tovább vársz, elkezdhet kicsírázni, illetve összehúzódhat a bőre, ezért keményebb lesz.

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy a szárított babot egyáltalán ne áztasd be. Ha te is kihagynád ezt a lépést, akkor sem történik tragédia, de számíts rá, hogy így lassabban fog megpuhulni.

4. Gondold át, mi legyen az áztatólével

A kérdésben eléggé megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az áztatáshoz használt levet jobb kiönteni, mert ha ebben főzöd meg a babot, az hozzájárulhat a bélgázok termelődéséhez, illetve akár káros anyagok is maradhatnak benne, mások viszont mellette kardoskodnak, mégpedig azért, mert szerintük finomabb lesz tőle a bab – főleg a sós vizes áztatásnál, ami a főzési időt is lerövidítheti. Ha nem sózod meg, és nem is használod fel a vizet, a növényeidet még mindig megöntözheted vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

5. Ne savasítsd el az elején

Ha valamilyen savas dologgal, például citromlével, paradicsommal vagy ecettel szeretnéd ízesíteni a babot, fontos, hogy ne a legelején add hozzá, mert megint csak az lesz a vége, hogy nem fog megpuhulni.

6. Adj hozzá aromákat

Mielőtt beletennéd a babot a főzőedénybe, a sauté, vagyis a hirtelen sütéses konyhai technikát alkalmazva készíts elő benne némi hagymát vagy fokhagymát, amíg meg nem puhul, hogy a végeredmény még ízletesebb legyen. A zeller és a sárgarépa szintén működik, ahogy a fás fűszernövények, mint a kakukkfű és a rozmaring is, vagy akár a babérlevél.

Ha változatosan ízesíted, nem lesz unalmas
Ha változatosan ízesíted, nem lesz unalmasncognet0 / Getty Images Hungary

7. Ügyelj a megfelelő vízmennyiségre

Az se szerencsés, ha túl kevés, és az se, ha túl sok. A megfelelő mennyiséget szerencsére viszonylag egyszerű belőni. A lényeg, hogy a víz 5 centire ellepje a babot.

8. Ne főzd túl

Ha el akarod kerülni, hogy szétessen a bab, figyelj oda az időre. A legjobb, ha 10 percen át magas hőfokon forralod, majd további 1-2 órán át lassú tűzön főzöd. A pontos időtartalom attól is függ, hogy milyen öreg a bab.

9. A végén sózd meg

A legnyerőbb stratégia, ha csak akkor sózod meg a babot, amikor már majdnem elkészült (kivéve, ha sós vízbe áztattad). Ha már nem érzed az ízesítéséhez használt alapanyagok illatát (hagyma, fokhagyma), viszont a bab már nagyon is érezhető a levegőben, akkor eljött az idő. Fél kiló babra körülbelül egy teáskanálnyi sót számolj. Ekkor érdemes belekeverned a fent említett savas összetevőket is.

Honnan tudhatom biztosra, hogy kész van-e?

Onnan, hogy megkóstolod. Amennyiben attól tartasz, hogy szétégeti a nyelved, vegyél ki néhány babot egy kanállal, majd finoman fújj rájuk: ha összeráncolódik a bőrük, késznek nyilváníthatod őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra