13 dolog, amire nem is hinnéd, hogy jó a kóla

Még ha nem is szeretsz kólát inni, mert túl édesnek vagy egészségtelennek tartod, nem árt, ha mindig tartasz belőle a hűtőben, mivel számos területen hasznosíthatod.

A One Good Thing By Jille szerint a kóla háztartási eszközként sem lebecsülendő, hiszen több olyan tulajdonsága is van – egyebek mellett savassága, illetve koffein- és szénsavtartalma –, amit a magadra javára fordíthatsz a mindennapi problémák megoldására. Lássuk tehát, hogy mi mindenre jó a kóla, ha nem belsőleg, hanem külsőleg használod.

1. BBQ-szósz készítése

Ha egyszer kipróbálod, többé nem is akarod majd máshogy csinálni. Itt egy viszonylag egyszerű recept, amit mélyreható konyhai ismerek nélkül is elkészíthetsz.

2. Ragacsos szennyeződések feltakarítása

A kólában lévő foszforsavnak köszönhetően könnyedén elbánhatsz a ragacsos foltokkal. Csak önts egy kevés kólát a kérdéses felületre, várj 5 percet, majd mosd le szappannal. Igen, tényleg ilyen egyszerű!

3. Rozsdafoltok eltávolítása

Savassága miatt a kóla képes feloldani a rozsdát, így rendbe hozhatod vele például a szebb napokat látott szerszámokat is. Ehhez töltsd egy zsákba vagy vödörbe, tedd bele a kívánt tárgyakat, és hagyd őket ázni 24 órán át. Ha marad is rajtuk rozsda, annyira fellazul, hogy letörölheted egy ronggyal.

Sokoldalú eszköz a háztartásban
Sokoldalú eszköz a háztartásbanGetty Images Hungary

4. Hajformázás

Koffeintartalmának hála a kóla új életet lehelhet a hajadba. Ha ki akarod próbálni, öntsd rá a szobahőmérsékletű üdítőt, öblítsd ki vízzel, végül pedig formázd meg, ahogy szoktad. Rá sem ismersz majd, hogy mennyire fényes és dús lesz, mire végzel. 

5. Olajfoltok eltüntetése

Itt a kólában található nátrium-hidrogén-karbonát a kulcs, ami elvégzi helyetted a munka oroszlánrészét. A teendőd a következő: először is alaposan öntözd meg az olajfoltot kólával, majd 3 óra elteltével kínáld meg a slaggal (vagy magasnyomású mosóval). Így már simán le fog jönni.

6. Darázscsípés kezelése

A kóla akkor is áldásos lehet, ha megtámad egy darázs, mivel a benne lévő sav semlegesítheti a rovar mérgét és megnyugtathatja a csípést helyét, ha ráöntesz egy keveset. 

7. Palatáblák tisztítása

A kréta ásványi lerakódásokat hagyhat a palatáblákon. A jó hír, hogy szénsavtartalma révén a kóla ezekkel szemben is hatékony lehet. Ha benedvesítesz az üdítővel egy ruhát, egyszerűen letörölheted vele a lerakódásokat. 

8. Edények tisztítása

Az edényeket, serpenyőket elcsúfító makacs szennyeződések és zsíros lerakódások eltávolításához egy ponton túl már nem elég a szokásos mosogatás. Itt jön képbe a kóla! Ha egy vékony rétegben a megtisztítandó edénybe töltöd, majd éjszakára benne hagyod, másnap reggel már különösebb viszontagságok nélkül mosogathatsz.

9. Szagok semlegesítése

Egy kevés kólát adva a mosáshoz elűzheted a kellemetlen szagokat, amik beleivódtak a ruhákba. A trükk tökéletesen alkalmazható a háziállatok holmijain is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

10. A komposzt feljavítása

A kólával felgyorsíthatod a komposztálást is. Mivel sok benne a cukor, magához vonzza azokat a mikroorganizmusokat, amelyek beindítják a folyamatot.

11. WC-tisztítás

Önts egy doboz kólát a WC-csészébe, majd várj pár órát (vagy szükség esetén egy egész éjszakát). Egy gyors súrolás, és a makacs lerakódásoknak vége!

12. Festék eltávolítása

Összefestékeztél egy fémbútort? Ne aggódj, a kóla ezt is megoldja! Nedvesíts be vele egy konyharuhát, tedd rá a foltra és hagyd rajta pár napig (ha közben megszáradna, újra nedvesítsd be). Ettől annyira fellazul a festék, hogy simán letörölheted.

13. Érmék tisztítása

A kóla az érmegyűjtők titkos fegyvere. Nem véletlenül! Egy csészényi kóla egy óra alatt minden szennyeződést leold az érmékről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek