Miért a héjával együtt árulják a pisztáciát?

Ha egyszer elkezded enni, nem tudsz vele leállni. De mitől olyan csábító a pisztácia? És a többi diófélével ellentétben miért héjástól árulják?

A pisztácia népszerűségének egyik oka nyilvánvalóan az ízében keresendő: annyira finom, hogy képtelenség neki ellenállni. Ennek tetejében még egészséges is, hiszen telítetlen zsírokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, sőt a kutatások azt mutatják, hogy fogyasztása hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéshez, illetve elősegítheti a hasznos bélbaktériumok termelődését is. Ha valami egészséges nassolnivalót keresel, akkor sem nagyon foghatsz vele mellé. Kalóriatartalma ugyan magas, ám gyorsan eltelít, és a héja miatt nem lehet két pofára zabálni. Egy 2001-es kísérlet során bebizonyosodott, hogy azok a résztvevők, akiknek ki kellett bontaniuk a pisztáciát, kevesebbet ettek belőle, mint akik héj nélkül kapták, ami összességében 41 százalékkal alacsonyabb kalóriabevitellel járt. De akkor mi az oka, hogy zömében a héjával együtt árulják? Az élet nagy kérdéseit taglaló sorozatunkban erre is válasszal szolgálunk!

Kinek áll ez érdekében?

A legtöbb dióféle, így például a kesudió pörköléséhez és sózásához a gyártóknak el kell távolítania a héját. A pisztáciaszemek 70-90 százaléka ezzel szemben magától szétnyílik az érés során, idézte a Howstuffworks Louise Fergusont, a Kaliforniai Egyetem szakértőjét. Ez pedig alaposan megkönnyíti a feldolgozását, mivel a betakarítás után a magokat úgy lehet sózni és pörkölni, hogy továbbra is a héjukban maradnak, amivel kiküszöbölhető az ipari folyamat egyik lépése, vagyis kevesebbet kell költeni rá.

Nem véletlenül hagyják rajta a héját
Nem véletlenül hagyják rajta a héjátnensuria / Getty Images Hungary

„Általában a nagyobb szemek szoktak maguktól kinyílni” – tette hozzá Ferguson. A gépeknek így jellemzően csak a kisebb darabokat kell szétnyitniuk. Bár egyes vélemények szerint azok a magok, amik nem nyílnak ki, kevésbé érettek, a szakember szerint ízüket tekintve nincs számottevő különbség. Már csak azért sem, mert mire eljutnak hozzád, így is, úgy is átesnek a pörkölésen. Egyébként árulnak héj nélküli pisztáciát is, ezt általában főzéshez, valamint olyan termékek készítéséhez használják fel, mint amilyen a pisztáciafagylalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogy befolyásolja az árát?

Egy egész szem a héjával együtt átlagosan 0,57 grammot nyom, amiből az ehető, belső rész nagyjából 53 százalékot tesz ki. Ha azonban megnézed az árakat, azt láthatod, hogy amit nem kell bontogatni, az akár a kétszeresébe is kerülhet. Ennek oka, hogy így fizettetik meg veled azt a luxust, hogy nem kell a pucolással bajlódnod.

Apropó, ha a nehezen szétnyitható szemek héját nem akarod a körmeidet kockára téve feszegetni, tudnod kell, hogy van egy másik, sokkal fájdalommentesebb módja is. A BuzzFeed azt ajánlja, hogy fogj meg egy szétbontott héjat, a szélét illeszd a résbe, és egy csavaró mozdulattal fordítsd el. Valahogy így:

Ugye hogy mennyivel egyszerűbb!? És az megvan, hogy a héjtól függetlenül miért annyira piszkosul drága a pisztácia? Ha korábbi cikkünk elkerülte volna a figyelmed, az alábbi linkre kattintva bepótolhatod:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek