Mire kell figyelni a gumikesztyű viselésénél?

Az eldobható gumikesztyűk általában nem szerepelnek a lakosságnak szánt ajánlásokban a koronavírus elleni védekezésekhez, de vannak, akik elővigyázatosságból felveszik azt is, nem csak a maszkot.

Ha a biztonság kedvéért te is gumikesztyűt húzol, amikor például vásárolni mész, fontos, hogy betarts néhány alapvető szabályt, különben többet árthat, mint amennyit segíthet. Elsősorban ha emiatt nem szentelsz kellő figyelmet a higiéniának. A Lifehacker összeszedte a leglényegesebb tudnivalókat a témában.

Van értelme gumikesztyűt hordani?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a koronavírus önmagában nem fertőz meg, ha a bőrödre kerül. Csak akkor betegíthet meg, ha a szemeden, az orrodon vagy a szádon keresztül a szervezetedbe jut. Ezért is szokták hangsúlyozni, hogy mindig moss kezet, mielőtt az arcodhoz nyúlnál.

A gumikesztyű viselése tehát leginkább abból a szempontból lehet hasznos, hogy a vírussal érintkezve a kórokozó a külső felületén maradjon, így amikor leveszed, a kezed továbbra is tiszta marad. Ha viszont nem használod elég körültekintően, és nem cseréled le, amikor szükséges, az körülbelül olyan, mintha elmulasztanád a kézmosást, mutatott rá Simon Clarke mikrobiológus.

Leginkább vásárláshoz szokták hordani
Leginkább vásárláshoz szokták hordaniJordan Siemens / Getty Images Hungary

A szakemberek mindenekelőtt azt javasolják, hogy a kesztyű viselése előtt és után mindig mosd meg a kezed. Ha ugyanis megérinted a kilincset, majd hozzányúlsz az arcodhoz, felviheted rá a vírust, akár kesztyűt viselsz, akár nem. Éppen ebben rejlik a fő veszélye is, hiszen hamis biztonságérzetet nyújthat. Láttad már, hogy egy szendvicsező alkalmazottja kesztyűben vette el a pénzed, majd anélkül hogy lecserélte volna, elkészített egy rendelést? Na, ez az, amit el kéne kerülnöd. Szóval ha kesztyűben vásárolsz, tanácsos levenned, mielőtt a telefonodhoz vagy a pénztárcádhoz nyúlnál, vagy ha ezt nem teszed meg, utána legalább gondoskodj a fertőtlenítésükről.

Hogy kell biztonságosan viselni?

Ha a kesztyű felülete fertőzött, nyilván nem akarod megérinteni a tiszta kezeddel, ezért nem mindegy, hogyan veszed le. Kezdetnek képzeld el, hogy szószos a kezed, és próbálj úgy csinálni, mintha nem akarnád, hogy a tiszta felületeket is összemaszatold vele. Így jobban beleélheted magad a helyzetbe. Ezután a jobb kezeddel csípd össze a bal kezeden lévő kesztyűd a csuklódnál és húzd le róla. Ha megvan, a jöhet a másik fele. Az immáron szabadon lévő bal kezed dugd be a jobb oldali kesztyű alá, majd kezd el lefelé tolni. Közben rásegíthetsz a többi ujjaddal is, egészen addig, amíg a kesztyű belső felét megfogva le nem tudod húzni magadról. Itt egy videó, ami összefoglalja a lényeget:

Még valami: ha kesztyűt és szájmaszkot is viselsz, mindig az előbbit vedd le először, majd mosd meg a kezed, mielőtt az utóbbihoz nyúlnál.

Milyen hátrányai lehetnek?

Csakúgy mint a sebészi maszkok kapcsán, a gumikesztyűknél is felmerül, hogy az egészségügyi dolgozóknak talán nagyobb szükségük lenne rájuk a munkájuk elvégzéséhez. Talán eszedbe sem jut, de az is visszaüthet, ha valaki olyannal kerülsz kontaktusba, aki kesztyűt visel, hiszen soha nem tudhatod, előtte mit érintett meg vele. Sokan arról is hajlamosak elfeledkezni, hogy az eldobható kesztyűket nem véletlenül hívják eldobhatónak, hiszen többszöri viselésük nem ajánlott, használatuk után pedig a kukában a helyük.

Fertőtleníthető-e az újrahasználható kesztyű?

Igen, de mindig olvasd el a gyártó útmutatóját, nehogy olyan vegyszereket használj, amik kárt tehetnek az anyagában. Az újrahasználható kesztyűk tisztításához és fertőtlenítéséhez a Hunker a következő lépéseket ajánlja:

  1. Amikor még rajtad van, mosd át a kesztyű külsejét meleg, szappanos vízzel vagy kímélő mosószerrel, majd dörzsöld össze a kezeid, hogy eltávolítsd a felületén lévő szennyeződéseket, végül pedig öblítsd le a kesztyűs kezed.
  2. Vedd le a kesztyűt, és moss kezet.
  3. Fordítsd ki, majd néhány percre áztasd szappanos vízbe a kesztyűket.
  4. Akaszd ki valahova, amíg teljesen megszáradnak.
  5. Töröld át a külső felüket valamilyen fertőtlenítőszerrel, és mosd meg a kezed.

Ezután már csak arra kell figyelned, hogy a kesztyűket száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold, ami lehetőség szerint szintén fertőtlenítve lett. Újbóli viselésük előtt nem árt egy gyors ellenőrzés sem, hogy nincsenek-e kilyukadva vagy elszíneződve, ami különösen fontos lehet, ha durva vegyszereket használsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek