Ezért csukjuk be a szemünket tüsszentéskor

Allergia, az orrodba jutó szennyeződések és mikrobák, erős fény vagy egy jó nagy szippantás az ételre szórt őrölt borsból: csak néhány azok közül a dolgok közül, amik tüsszentési ingert váltanak ki. És annak vajon mi az oka, hogy egy jóleső hapcival párhuzamosan becsukjuk a szemünket?

Egyre fokozódó bizsergős, viszketős, szinte csikis érzés az orrod hegyén? Valószínűleg mindjárt tüsszenteni fogsz. Nem tudom, te hogy vagy vele, én kifejezetten szeretek tüsszenteni, és amilyen kellemesnek találom a levegő kiszáguldásával párhuzamos kellemes érzést, annyira bosszant, amikor csak úgy érzem, hogy tüsszenteni fogok, de végül hoppon maradok. Ide nekem egy jó kis tubákos szelencét!

Miért is tüsszentünk?

A tüsszentésnek (bár bizonyos esetekben másfajta ingerek is kiválthatják), alapvetően szervezetünk védelméhez van köze. Amikor az orrnyálkahártyára irritáló anyagok, pollen vagy megbetegedést okozó mikrobák kerülnek, agyunk parancsot ad azok azonnali eltávolítására; nem volna jó ugyanis, ha a tüdőbe jutnának. Mellkasod izmainak erőteljes összehúzódása, majd a torkodban lévők ellazulása azt eredményezi, hogy a tüdőből kipréselt levegő süvítve távozik, magával víve a persona non gratának minősített apró részecskéket. Tüsszentettél. Tüsszentéskor nemcsak nagyon gyorsan, de viszonylag messzire is szállhatnak ezek a részecskék, főleg, ha valaki olyan óvatlan, hogy nem zsepibe, vagy a manapság rajta lévő maszkba, vagy legalábbis a könyökhajlatába tüsszent.

Reméljük, utána megmosakszik.
Reméljük, utána megmosakszik.Trevor Williams / Getty Images Hungary

És a szemünk?

Biztosan feltűnt már, hogy tüsszentéskor szorosan becsukod a szemed. Sőt, a legtöbben össze is szorítjuk a szemhéjainkat. Bár sokszor szárnyra kap az a téves információ, hogy mindennek a szemgolyónk benntartása lenne az oka, valószínűleg nem erről van szó. A tüsszentés ugyanis, legyen bár tényleg expressz sebességű, semmiképpen nem járhat olyan erőhatással, ami a szemgolyónk kiröppenésével fenyegetne. Ebből a szempontból is szerencse, hogy nem mopsznak születtünk, ugyebár.

A szemhéj lezárásának inkább az lehet az oka, hogy így védjük meg magunkat attól a Darwin-díjas eseménytől, hogy az orrunkból gondosan kisepert részecskék egy része szemünkön landoljon. Illetve, ha már erőhatások: ha valamire mégiscsak rosszul hathat a tüsszentéssel járó rapid erőkifejtés, azok a szemünkben található hajszálerek, amikre a szem összeszorítása úgy hat, mint a kompressziós harisnya a visszérre: segít megőrizni épségüket. 

Akárhogy is: ha már szervezeted tüsszentéssel és ahhoz kapcsolódó szembezárással gondoskodik az önvédelméről, te legyél olyan jó, hogy elővigyázatossággal és higiéniával teszel mások biztonságáért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek