Így spórolj az energiával a karantén ideje alatt

Ha a járvány miatt kénytelen vagy otthonról dolgozni, jó eséllyel több időt töltesz a négy fal között, mint korábban valaha, ami bizony a költségeidre is kihatással lehet.

A koronavírus már alapvetően is éppen elegendő aggodalomra ad okot – nemcsak egészségügyi, hanem sajnos lelki és egzisztenciális értelemben is –, ezért most arra van a legkevésbé szükséged, hogy még a magas összegű számlákon is stresszelned kelljen. Némi odafigyeléssel azonban tehetsz azért, hogy visszafogd az energiafogyasztáshoz kapcsolódó kiadásaidat. Itt egy kis segítség hozzá.

Nem, senki nem mondja, hogy soha ne kapcsold be a tévét, vagy esténként a plafont bámulva ücsörögj a sötétben. Egyrészt kikapcsolódásra a karantén idején is szükség van. Másrészt a mai modern televíziók már lényegesen kedvezőbb energiahatékonysági besorolással rendelkeznek, mint a régebbi készülékek, hagyományos izzóidat pedig alighanem már rég lecserélted valamilyen hosszabb élettartalmú, energiatakarékosabb alternatívára. Íme néhány további lehetőség a Lifehacker gyűjtéséből, ami eddig talán nem jutott eszedbe.

Vedd figyelembe a csúcsidőszakot

Egyes tarifák esetében hétköznap éjszakánként, illetve hétvégenként lényegesen olcsóbb a díjszabás, ezért ha vannak olyan áramzabáló készülékeid, amiket a reggeltől késő estig tartó csúcsidőszakban nélkülözni tudsz (a pontos időpontokról tájékozódj szolgáltatódnál), használatukkal inkább várd meg ezt a kedvezményes „völgyidőszakot”. A nagymosás vagy a süteménysütés például valószínűleg várhat hétvégéig is. Amennyiben termosztáttal szabályozod az otthoni hőmérsékletet, érdemes lehet azt is összehangolni a csúcsidőszakkal, hogy a ház ilyenkor kissé melegebb vagy hűvösebb maradjon.

Hosszú távon pár fok is sokat számíthat
Hosszú távon pár fok is sokat számíthatDaisy-Daisy / Getty Images Hungary

Ellenőrizd a háztartási gépeid hatékonyságát

Ha már otthon vagy, használd ki a lehetőséget és szakíts rá időt. A legtöbb energiát mindig azok a gépek fogyasztják, amelyek valamilyen motorral működnek – gondolj csak a fagyasztóra –, ezért igyekezz optimalizálni a működésüket. Az egyik legfontosabb, hogy a hűtőszekrény alján vagy hátulján található kondenzátorról eltávolítsd az ott felgyülemlett szennyeződéseket és port, ami ronthatja a készülék teljesítményét. A jövőre gondolva megfontolhatod a légkondicionáló piszkos, eltömődött szűrőjének cseréjét is, ami akár 5-15 százalékos különbséget is hozhat az energiafelhasználásban.

Spórolj a meleg vízzel

Sokan nem is gondolnak rá, de egy háztartásban a meleg víz képviseli az egyik legjelentősebb költséget. A mosógépet és a mosogatógépet ezért csak akkor indítsd el, ha teljesen tele tudod pakolni őket – javasolja Peter Callan, az energiahatékonysággal foglalkozó Lantern Energy elnöke. Ha alacsonyabbra állítod a bojler hőmérsékletét, azzal szintén spórolhatsz, nem is keveset: 60 Celsius-fokról 50 fokra módosítva (ennél viszont ne menj lejjebb!) összességében 20 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el.

Zárd el a csapot

Még mindig rengetegen vannak, akik fogmosás közben két percen át folyatják a csapot, ami az adott pillanatban apróságnak tűnhet, de éves viszonylatban nagyon is rányomja a bélyegét a vízszámlára. A másik dolog, ami miatt szó szerint elfolyik a pénz, az a kádban fürdés. Viszonyítási alapként: miközben egy átlagos kád 150-180 liter vizet nyelhet el, addig egy 5-8 perces zuhanyzáshoz 50-70 liter is elegendő lehet. Persze ha igazán eltökélt vagy, az utóbbi mennyiségből is lefaraghatsz valamennyit, ha jobban iparkodsz, netán szappanozás közben elzárod a vizet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek