Milyen gyakran kell(ene) kimosni a takarókat?

Amikor beköszönt a hideg, téli idő, a legtöbben automatikusan előveszik a vastag takarókat, hogy lecseréljék az addig használt könnyebb darabokat. De vajon ilyenkor hányan jutnak el odáig, hogy a mosásra is gondoljanak, ahelyett hogy egy szemeteszsákba csomagolva betuszkolnák őket a szekrénybe?

Noha jól tudjuk, hogy az ágyneműket rendszeresen ki kell mosni, a Laundrapp felmérése arra jutott, hogy bár a megkérdezett brit állampolgárok 97 százaléka paplannal alszik, 20 százalékuk még soha nem mosta ki azt. Ha nem tudod, hogy ezzel mi a baj, akkor indulj ki abból, hogy minden éjszaka nagyjából 200 ml folyadékot izzadunk ki magunkból, elhalt bőrsejtjeinkből pedig poratkák táplálkoznak, melyek viharos gyorsasággal képesek elszaporodni, ha elmarad a mosás. Hasonló a helyzet ágyunk többi tartozékával is. A Sleep Council úgy becsüli, hogy egy soha nem ki nem mosott párna súlyának egytizedét emberi bőrsejtek, penész és poratkák, illetve azok tetemei és ürüléke teszi ki.

Hogyan kell kimosni a takarót?

A Good Housekeeping szerint ez attól függ, hogy milyen az anyaga. Első körben ezért célszerű áttanulmányoznod a mosási útmutatót. Számos gyártó vegytisztítást javasol a termékéhez, de ha kellően nagy a mosógéped kapacitása, egy részüket otthoni körülmények között is kitisztíthatod. Ha viszont nincs kerted vagy szárítógéped, jobban jársz, ha mégis a mosodánál maradsz.

Mindig olvasd el a mosási útmutatót, mert nem mindegyiket lehet mosógépben tisztítani
Mindig olvasd el a mosási útmutatót, mert nem mindegyiket lehet mosógépben tisztítanigerenme / Getty Images Hungary

Szintetikus anyagok

  • Mosásuk 60 fokon javasolt, kivéve, ha a címke ennél többet is megenged.
  • Elvileg mosógépben is moshatók, de feltétlenül ellenőrizd, hogy elférnek-e a mosógép dobjában, illetve elegendő mozgásterük marad-e a ciklus során.
  • Minél előbb szárítsd meg őket a szárítógépben, vagy ha meleg, napos az idő, akkor a szabadban.

Természetes anyagok

  • Rendkívül óvatos bánásmódot igényelnek, ezért otthoni mosásuk és szárításuk helyett ajánlott felkeresned velük egy vegytisztítót.
  • Még fontosabb, hogy a természetes szálak teljesen meg tudjanak száradni, mert ha nedvesek maradnak, rohadásnak indulhatnak.

És milyen sűrűn?

A GHI vezető tesztelője, Verity Mann azt mondja, hogy a paplanokat néhány havonta, vagy legalább évente kétszer ki kell mosni, míg a párnáknál minden második hónapban érdemes megejteni ugyanezt.

Ha eddig nem tetted volna, érdemes beruháznod néhány párnavédő huzatra is. Ezek védelmet nyújtanak a poratkákkal szemben, és a többi ágyneművel egyetemben mosógépben moshatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra