Így szeleteld papírvékonyra a szalámit

Sok szalámirajongó számára okoz problémát, hogy éles kés ide vagy oda, otthoni körülmények között nem tudnak igazán vékony szelteket vágni kedvencükből, amit rúd formájában vittek haza.

Hiába próbálkozol, neked sem sikerül reprodukálni a papírvékony szeletekben megvásárolt bolti szalámit? Vagyunk még így ezzel egypáran. A Poupular Science a méltánytalan állapotokra tekintettel szakértők segítségével gyűjtött össze néhány tippet, amelyek figyelembevételével rengeteget fejlődhet a technikád.

Mi kell hozzá?

Először is megfelelő kés. Rob Levitt, a Publican ­Quality Meats szakembere azt mondja, hogy az ideális példánynak legalább 20 centiméter hosszú a pengéje, hogy egyenletesen és stabilan lehessen vele vágni. Theo Weening, a Whole Foods egyik elnökhelyettese ezt azzal egészítette ki, hogy a szárazabb kolbászokhoz japán stílusú kést érdemes választani, aminek egyetlen ferde éle van. A szakemberek hozzátették, a célnak igazából bármilyen hosszú, vékony penge megfelel mindaddig, amíg kellően éles.

Nincs benne semmi ördöngösség
Nincs benne semmi ördöngösségNoSystem images / Getty Images Hungary

A következő sarkalatos pont a vágódeszka. Levitt például arra esküszik, hogy nedves konyharuhát kell tenni rá. A zsírosabb húsok így nem fognak csúszkálni, és ily módon egyenes, egyforma szeletekre lehet vágni őket. Nem mellékes a hőmérséklet sem. A megkérdezett szakemberek szerint a húsnak nagyjából 10 Celsius-fokosnak kell lennie, hogy igazán vékonyra szeletelhesd.

Mindezeken túl már csak egyetlen tudnivaló van, ami a segítségedre lehet: minél kisebb a hús, annál könnyebb felszeletelni. Herb Eckhouse, a La Quercia Cured Meats and Chris Eley of Smoking Goose munkatársa ebből kiindulva a keményebb, sovány szalámikat javasolja, melyeknek kicsi az átmérője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra