Így szunyókálj, ha nem akarsz még fáradtabban ébredni

Gyakran úgy tűnik, mintha a délutáni szunyókálásnak kétféle lehetséges kimenetele lenne: vagy frissen és üdén ébredsz, vagy olyan kómásnak érzed magad, hogy alig tudsz kikászálódni az ágyból. Nem véletlenül!

Sok ember, aki megtapasztalta már a gyors szunyát követő mérhetetlen agóniát, nem is kíván többé kockáztatni, és inkább meg sem próbál lefeküdni, mert attól tart, hogy csak ront vele a helyzeten. Ennek ellenére nem kivitelezhetetlen, hogy egy rövid alvás után is energikusan töltsd a nap további részét. A CNET csokorba szedte, mit lehet tenni a komplikációktól mentes szunyókálás érdekében.

Miből adódik a bágyadtság?

A kába érzés az úgynevezett alvás utáni tehetetlenségből fakad, amit azért kell elszenvedned, mert hirtelen felébredsz a mély alvásból, miközben az agyad még pihenni akar, hogy lefolytathassa a teljes alvási ciklust. A nyomott állapot néhány perctől kezdve akár órákon át is eltarthat, ráadásul az említett jelenség mellékhatásaként rossz hangulat is kísérheti. Az utóbbi okait nem is nehéz belátni: senki nem szereti, ha elveszik tőle a békés szunyókálás lehetőségét és/vagy az ébresztő éles hangjára kell kelnie. Ha a következő négy szabályt követed, megóvhatod magad ezektől a kellemetlenségektől.

1. Időzíts jól

A kellemes szundikálás egyik előfeltétele a megfelelő időzítés. Minél tovább húzod, annál valószínűbb, hogy problémákba ütközöl. Ahhoz, hogy a mély alvás fázisába kerülj, nagyjából 30 perc szükséges, a szakemberek ezért azt javasolják, hogy a szunyókálásod hosszát 20 percben maximalizáld. Így jó eséllyel elkerülheted a bágyadtságot és az utálom az egész világot érzést. A szabály alól csak azok az alkalmak jelentenek kivételt, amikor végig tudsz vinni egy teljes ciklust, ami általában 90-120 percet igényel. A bökkenő csak az, hogy elég nehéz előre meghatározni, pontosan mikor kéne felébredned.

A másik fontos irányelv, hogy a lehető legkorábbi időpontban próbálkozz a szunyókálással a délután folyamán. Ha tovább vársz, az összezavarhatja a tested, és álmossá tehet a nap hátralévő részére, főleg, ha már lemenőben van a nap, amikor kipattan a szemed.

Ha nem akarsz utána fáradt lenni, legfeljebb 20 percig szunyókálj
Ha nem akarsz utána fáradt lenni, legfeljebb 20 percig szunyókáljDeagreez / Getty Images Hungary

2. Ébredés után kelj fel az ágyból

Bár roppant csábító lehet, hogy rátenyerelj a szundi gombra, vagy néhány percet céltalan mobilozással tölts az ágyban, légy erős és állj ellen a kísértésnek. Ha a henyélést választod, a levert, zavart állapot még intenzívebbé válhat, sőt tovább is tarthat. Amennyiben sikerül erőt venned magadon, már csak annyi a teendőd, hogy a függönyöket, árnyékolókat elhúzva beengedd a természetes fényt. Ez egyfajta jelzés a testednek, hogy véget ért a szundiidő és ideje cselekedned.

3. Csinálj valamit, ami energizál

Ha a napfény nem elegendő ahhoz, hogy legyűrd a tompaságot, itt van néhány egyéb tipp, ami átlendíthet a holtponton:

  • mosd meg az arcod hideg vízzel
  • igyál egy pohár vizet
  • egyél valami egészségeset
  • végezz egy könnyű nyújtást
  • sétálj egy kicsit
  • hallgass zenét

A kutatások szerint az arcmosás, a napfény és a zenehallgatás különösen hatásos fegyver a szunyókálást kísérő kókadtság ellen, a testmozgás pedig életmentő energialöketet adhat, illetve a hangulatodon is javíthat.

4. Lefekvés előtt igyál egy kávét

Bármilyen bizarrul is hangzik az elképzelés, van benne ráció. A koffeinnek körülbelül 30-60 percre van szüksége, hogy kifejtse a hatását, vagyis röviddel az ébredés után kezded majd érezni, hogy hat. Az időzítés itt is kulcsfontosságú, hiszen ha elhamarkodod, még azelőtt felpöröghetsz, hogy egyáltalán elaludnál.

Mikor szundizzak, és mikor ne?

Nem mindig a szunyókálás a megoldás – még akkor sem, ha úgy érzed, hogy már alig tudod nyitva tartani a szemed a délután folyamán. Amikor éjszaka nem tudod kialudni magad, egy gyors szundi segíthet, hogy átvészeld a napot, ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy csak hátráltatni fog az esti elalvásban. Összességében tehát jobban jársz, ha éjszaka hosszabb ideig alszol, nem pedig rövid szakaszokra osztva akarod kipihenni magad.

Fontos még, hogy ha álmatlanságban szenvedsz, nehezen alszol el vagy ébren töltöd az éjszakák nagy részét, nem érdemes rendszert csinálnod a szunyókálásból. Ha ugyanakkor éjszaka jól alszol, csak akkor szundíts, amikor tényleg szükséged van rá, különben éppen azt a hatást fogod elérni, ami ellen minden porcikád tiltakozik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra