Miért hosszúkás a sörösüveg nyaka?

A modern sörösüveg formája talán unalmasnak és meglehetősen egyszerűnek tűnhet számodra, de jó tudnod, hogy évszázados innováció áll mögötte. És az sem véletlen, hogy az üveg nem átlátszó, hanem barna vagy zöld.

Honnan jött a sörösüveg formája? Miből készül a palack? És van valami különösebb oka, hogy általában barna vagy zöld a színe? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban most ezekre a talányokra is megoldással szolgálunk. Az Interesting Engineering a Concerning Reality YouTube-csatornára hivatkozva írt meg egy halom érdekességet a sörösüveg gyártásáról.

Miből készül a sörösüveg?

Az Interesting Engineering szerint az üveg előállítása a legtöbb esetben jóval kevesebb energiát igényel, mint a fém és műanyag alternatíváké, így jelenleg nem igazán létezik ennél környezetbarátabb csomagolóanyag a sör (és a bolygó) számára.

A sörösüveg általában különféle nyersanyagokból, nagyrészt kvarchomokból, nátrium-karbonátból, mészkőből, illetve más vegyületek egyvelegéből és újrahasznosított üvegből készül. Ha a gyártó barna vagy borostyánszínű üveget szeretne előállítani, a keverék vassal, kénnel és szénnel egészül ki, ha pedig zöldet, akkor króm-oxid kerül bele.

Nem véletlenül barna
Nem véletlenül barnaizusek / Getty Images Hungary

Van valami célja a színeknek?

A színezés nem csupán az esztétikát szolgálja. A barna és zöld üveg megvédi a palack tartalmát az ultraibolya sugárzás negatív hatásaitól, ami egy átlátszó palack esetében negatívan befolyásolná a sör ízét és eltarthatóságát.

Az O.Berk arra is kitért, hogy a II. világháború során a gyártók nem tudtak elegendő barna üveget készíteni, így jött a képbe a zöld változat, ami ugyan nem nyújt akkora védelmet az UV-sugarakkal szemben, mint elődje, de még mindig jobb az átlátszónál.

A sörüzemek később már inkább a magasabb minőség kifejezésére kezdték alkalmazni a zöld üveget, ami iránytűként szolgált a vásárlóknak. A gyártók manapság már nincsenek rászorulva erre a színvariánsra, de egyes cégek, mint a Heineken, marketingcélokból a mai napig kitartanak mellette.

Mik azok a kis dudorok a sörösüveg aljánál?

Ha közelebbről is megnézed az üveg alját, akkor láthatod, hogy kis dudorszerű pöttyök futnak végig körülötte. Ezeket korábban dátumkódként használták, így a gyártók megállapíthatták, hogy a palack mennyi ideig volt forgalomban. Ez a funkció ma már nem mindig szükséges, de a dudorok megmaradtak.

Ha a nyakánál fogva tartod az üveget, lassabban fog felmelegedni a sör
Ha a nyakánál fogva tartod az üveget, lassabban fog felmelegedni a sörcourtneyk / Getty Images Hungary

Miért hosszú a nyaka?

Ez a csomagolási technikából adódik. A több mint 100 éve használt formának hála a gyártók könnyen lezárhatják az üveget a kupakkal, amiből elegendő egy kisebb darab is, így pénzt takaríthatnak meg vele, ráadásul a palack szerkezete is erősebb lesz tőle. A hosszú nyakú, kerek kialakítás a csomagolást is hatékonyabbá teszi, miközben csökkenti a törés esélyét a szállítás közben. A hagymaszerű nyaknak szintén megvan a maga előnye: az apró részecskék és üledékek összegyűjtését segíti a palackozás közben.

Ahogy azt a Livestly megjegyzi, a hosszú nyaknak némi gyakorlati haszna is van. Az alak gördülékenyebbé teszi a palack tartalmának kitöltését, illetve kényelmesebbé teszi a fogását. Sőt, ha a nyakánál fogva tartod az üveget, később fog felmelegedni a söröd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra