Így tisztítsd jól a különböző kanapékat

Foltos a kanapéd, de nem mersz hozzányúlni, mert attól félsz, hogy kárt teszel benne? Adunk néhány tuti tippet, hogy kedvenc ülőalkalmatosságod ismét a régi fényében pompázzon!

Annak ellenére, hogy otthonunk egyik legdrágább bútordarabjának számít, a kanapéról könnyen megfeledkezhetünk takarítási rutinunk során, sokan pedig azt sem tudják, egyáltalán hogyan érdemes nekilátni megtisztításának. A Lifehacker ezen felbuzdulva szedte össze a legfontosabb tudnivalókat, amelyek szinte bármilyen kanapétípusra alkalmazhatók.

Indulj ki a címkéből

Mielőtt bármit is tennél, először is olvasd el a kanapén lévő címkét, ami megmutatja, hogy az adott típus milyen technikával tisztítható meg. A rajta szereplő kódok a következőket jelentik:

  • W: vízzel tisztítható.
  • S: speciális oldószerrel tisztítható.
  • WS: vízzel vagy oldószerrel is tisztítható.
  • X: szárazon tisztítható.
A porszívózás néha már nem elegendő
A porszívózás néha már nem elegendőgece33 / Getty Images Hungary

Így láss neki

A vízbázisú tisztításhoz keverj össze két csésze desztillált vizet egy teáskanálnyi mosogatószerrel és ugyanennyi ecettel, márts bele egy mikroszálas törlőkendőt a folyadékba, majd próbáld felitatni a foltot. Ezután nedvesíts be egy tiszta ruhát desztillált vízzel, nyomkodd rá a szennyezett felületre, végül pedig töröld le egy száraz ruhával is.

Ha a címke speciális tisztítószert javasol, olyan terméket használj, ami megfelel a gyártó ajánlásának, és pontosan kövesd a használati útmutatóban foglaltakat.

A száraz módszer nyitja, hogy előbb fellazítod a szennyeződést egy kemény sörtéjű kefével, megszórod szódabikarbónával, vársz 15-20 percet, majd felporszívózod, ami utána marad.

Amennyiben tintafoltokkal gyűlik meg a bajod, az izopropil alkohollal átitatott vattapamacs lehet a megoldás, míg a zsírkréta nyomait úgy tüntetheted el, hogy befújod W40 sprével, tisztára törlöd, majd hagyod megszáradni.

Még valami: ellenőrizd, hogy a kanapén lévő párnahuzatok mosógépben moshatók-e. Ha igen, élj a lehetőséggel. Így sokkal egyszerűbb lesz a dolgod. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra