Bemutatkozott, de fogalmad sincs, hogy hívják? Ez a cikk neked szól!

Rossz a névmemóriád? Találkozol egy régi ismerőssel, és fogalmad sincs, hogy hívják? Néhány egyszerű praktika segítségével könnyebben megjegyezheted az emberek nevét.

A mindennapi társas helyzetekben gyakran okoz kényelmetlen, sőt kellemetlen pillanatokat, ha nem tudod, hogyan szólítsd a beszélgetőpartnereidet, akik pedig  korábban bemutatkoztak neked. Sokak számára nehéz megjegyezni mások nevét, ezért inkább kínosan kerülik a megszólítást. Pedig létezik néhány technika, amellyel könnyebbé válik a nevek megjegyzése – állítja Zulie Rane, a Medium szerzője.

Fókuszálj a feladatra

A nevek megjegyzése nem könnyű feladat, bármennyire is annak tűnhet. Az agynak komoly munkát kell végeznie ahhoz, hogy egy nevet társítson a birtokosával, hiszen a név teljesen önkényes dolog, semmi köze a viselőjével való hasonlatossághoz vagy bárminemű asszociációhoz. Egy társas szituációban számos egyéb dologra kell odafigyelned – például az illemre, mások viselkedésére stb., amik könnyen eltéríthetik a gondolataidat, megnehezítve elméd számára az új információk befogadását.

Érdemes tudatosan koncentrálnod a feladatra, felkészítened az agyadat a kihívásra. Mielőtt belépnél egy nagyobb társaságba, tölts néhány percet csendben, egyedül. Szedd össze a gondolataidat, és tudatosítsd magadban, mi a cél, amit észben kell tartanod a sok zavaró tényező közepette is.

Te rögtön megjegyzed bemutatkozáskor a másik nevét?
Te rögtön megjegyzed bemutatkozáskor a másik nevét?Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Az asszociációk segítenek

Bármilyen információt könnyebb megjegyezni és felidézni, ha valami máshoz kapcsolod fejben, sokszor játékos formában. Ha egy újdonsült ismerős bemutatkozik neked, próbálj meg valamilyen jellemző tulajdonságot keresni rajta, és társítsd hozzá a nevét. Például a kócos vörös hajat és a szeplőket kösd össze a névvel. De bármilyen szokás vagy gyakran ismételt beszédtéma is remek erre a célra. Ha a kollégád folyton a macskájáról beszél, képzeld magad elé, ahogyan kitölti kedvencének a cicaeledelt. Erről a jelenetről ezután mindig az ő neve fog eszedbe jutni.

Idézd fel a nevet beszélgetés közben

Miután új ismerősöd bemutatkozott, rögtön tárold el magadban a fentebb leírt asszociatív módon a nevét, majd ismételd meg többször is. Érdemes először a találkozásnál visszamondani, például: „Örülök, hogy megismerhetlek, Miklós”, majd a beszélgetés alatt legalább még egyszer beleszőnöd a mondandódba. Ezzel folyamatosan tornáztatod az agyadat, és nem hagyod, hogy az új információ a feledés homályába merüljön.

Ügyelj azonban rá, hogy ne ismételd túl sokszor a másik nevét, ez ugyanis furcsának hat, és ne említsd illetlen vagy különös szövegkörnyezetben. Különösen figyelj rá, ha a másiknak idegen hangzású vagy nem szokványos neve van. Nem illetlenség kedvesen megkérni rá, hogy ismételje meg még egyszer, ha nem értetted elsőre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra