Hány doboz kell egy költözéshez? Így számold ki

A dobozok száma nyilván sok mindentől függ, és a legyakorlottabb költöztetők is tudnak nagyokat tévedni az előzetes felmérésnél, de van egy csomó szempont, amiket ha szem előtt tartunk, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

A költözés még abban az esetben sem egyszerű, ha előre listázzuk a teendőinket. De mégis hány dobozra van szükség ahhoz, hogy rendben menjen minden? Ennek járt utána az Apartment Therapy.

Inkább több legyen, mint kevesebb

Gyakorlott költöztetők szerint szobánként célszerű gondolkodni, ha a dobozok számát meg szeretnénk saccolni, mégpedig szobánként körülbelül 15 darab 30x30x30 centis dobozzal érdemes számolni. Jó tudni, hogy a legtöbb költözésre készülő ember alábecsüli a holmija mennyiségét.

A túl kevés doboz több problémát is rejthet magában. Vagy az utolsó pillanatban szaladgálunk még további dobozok után, vagy hátrahagyunk bizonyos dolgokat a régi lakhelyünkön. Az pedig nem túl költséghatékony megoldás – mellette rettentő fárasztó is –, ha azt tervezzük, hogy gyorsan kipakoljuk a már átvitt dobozokat, és a költöztetőket megkérjük, forduljanak még egyet.

Mindig jobb, ha több doboz van, mint ha kevés, hiszen ezzel elkerülhető az is, hogy túlpakoljunk egy-egy dobozt. Ha túl sok mindent zsúfolunk egybe, akkor egyrészt nehezen tudjuk lezárni az összepakolt dolgainkat, így sokkal nehezebb megfogni a dobozt, viszont a súly miatt könnyebben el is szakad. Ne feledjük, hogy minden lakásban vannak olyan tárgyak, például a tükrök és a képek, amikhez speciális méretű dobozokra – vagy más csomagolóanyagra – van szükség.

Egy doboz tuti nem lesz elég
Egy doboz tuti nem lesz elégFotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

Ha a szobánként 15 darab túl soknak tűnik, számoljunk egy dobozt minden polcra vagy fiókra, de ne feledkezzünk meg azokról a tárgyakról, amiket a lakás különböző pontjain tárolunk. Ha például megbecsüljük, hogy a könyvespolc tartalma hány dobozba férne bele, számoljuk hozzá a hálószobában, az ágy mellett és a dohányzóasztalon tartott könyveket is.

Trükkös hely a ruhásszekrény

Az embereknek jellemzően kétszer annyi ruhájuk van, mint amennyire először tippelnek, plusz ott vannak a szezonon kívüli ruhák, azaz nyári költözés esetén a téliek, beleértve a síruhákat, télen a nyáriak, amiket általában máshol tárolunk – na ezekről hajlamosak vagyunk teljesen megfeledkezni, pedig akár meg is duplázhatják a szükséges dobozok számát.

További tanácsokat találsz a stresszmentes költözés érdekében ebben a cikkünkben:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.