Ezzel a trükkel nem baj, ha elfelejted beáztatni a hüvelyeseket

Legyen szó akár csilis babról vagy hummuszról, fontos, hogy az elkészítés előtt megpuhuljon a hozzá való hüvelyes. De mégis hogyan tehetünk ezért a legtöbbet? És mi a teendő, ha véletlenül megfeledkezünk a beáztatott babokról?

A szárazbabok áztatása kissé ellentmondásos téma. Vannak, akik szerint ezáltal csökken a bab puffasztó hatása (nem valószínű), és kiáznak belőle a méreganyagok (biztos, hogy nem), a Skillet szerint abban azonban mindenki egyetért, hogy a rövidebb főzési idő garantált előnye az áztatásnak. És sokszor már ez is elég, főleg ha már hangosan korog a gyomrunk.

Ha elfelejted beáztatni, arra is van megoldás

A netről ránk zúduló rengeteg eltérő információ alapján könnyű túlbonyolítani a legegyszerűbb ételek elkészítését is. Ilyenkor már tényleg csak azt várjuk, hogy a lehető leggyorsabban együnk. Ennek érdekében érdemes beáztatni már előző este a hüvelyeseket. De mi van, ha elfelejtjük? Nem kell pánikba esni, van megoldás.

Ha a babot vagy a csicseriborsót egy tál vízbe, majd a hűtőbe rakod, nem kell másnap rögtön elkészítened. Így szuper megoldás lehet, ha vészhelyzet esetére mindig tartasz egy adag áztatott hüvelyest a hűtőben, hiszen a hűtött babok áztatása lassítja a rehidratálási folyamatot, megakadályozza az erjedést, és simán eláll akár napokon keresztül is. Ha nagyjából két napig ázik a csicseriborsó a hűtőben, elég három percig főzni a kuktában vagy fél órán keresztül a hagyományos lábasban, hogy tökéletes legyen. Ez még mindig több idő, mint ha csak kinyitnánk egy konzervet, de a végeredmény sokkal finomabb.

Egészséges, finom, és már nem igényel órákat az elkészítése
Egészséges, finom, és már nem igényel órákat az elkészítéseShutterstock

A feladat egyszerű

hüvelyeseket tegyük egy tálba, engedjünk rá annyi – ízlés szerint sózott – hideg vizet, hogy ellepje, majd egy fóliával fedjük le. Ha így tesszük be a hűtőbe, három napig biztosan, de akár annál tovább is eláll a bab vagy csicseriborsó, miközben arra vár, hogy az eddigieknél jóval rövidebb idő alatt elkészítsük. Előfordul azonban, hogy egy zsúfolt hét közepette mondjuk, megfeledkezünk róla, ilyenkor segít, ha beszagolunk a fólia alá, és ha az illata rendben van, bátran kezdhetjük a főzést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek