Így mosd jó illatúra az összeizzadt edzőcuccaidat

Hiába mostad ki az edzésnél viselt ruhákat, még mindig nem az igazi az illatuk? Itt van pár tipp, amivel elűzheted a kellemetlen szagokat!

Amikor keményen odateszed magad az edzésnél, a gönceid egy csomó izzadságot és elhalt bőrsejtet gyűjtenek magukba, ebből a mixből pedig egy rakás komisz baktérium fejlődhet ki, melyek az elviselhetetlenség határait súroló szagokat árasztanak. Ha ez nem lenne elég, számos edzőruha poliészterből és más műszálas anyagokból készül, melyek nem megfelelő mosás esetén gyorsan elhasználódhatnak. A CNET ezért is szedte össze, hogyan érdemes eljárni tisztításukkor.

Válogasd meg a mosószered 

A piacon több termék is kapható, amiket kifejezetten a sport közben képződő foltok és szagok eltávolítására terveztek. Persze, ha nem akarsz, emiatt nem feltétlenül kell külön mosószert venned. Egyes termékek éppen olyan jók a büdös edzőcuccokhoz, mint a hétköznapi szennyesekhez. Ha ennél kicsit konkrétabb javaslatra vágysz, nézd meg a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet vonatkozó listáját, ami különféle szempontok szerint csoportosítva mutatja meg a legjobb mosószereket.

Ne törődj bele a szagokba!
Ne törődj bele a szagokba!DeanDrobot / Getty Images Hungary

Moss alacsony hőfokon

Ahogy minden mosásnál, először válogasd szét a színes és fehér szennyeseket, ha pedig csúnya foltokba ütközöl, tegyél rájuk valamilyen folteltávolító szert. Ezután fordítsd ki a ruhákat, és mehetnek is a mosógépbe.

Bármennyire is szagosak a ruháid, csak annyi mosószert használj, amennyit a gyártó útmutatója javasol. Hiába is adnál hozzá többet, a maximum, amit elérhetsz, hogy a szemcsék nem tudnak teljesen feloldódni, ezzel csapdába ejtik a szennyeződéseket. Hasonló okokból felejtsd el az öblítőszereket is.

A kényesebb műszálas edzőcuccokhoz mindenképpen valamilyen alacsony hőfokú, kímélő programot válassz, a forró víz ugyanis káros lehet a szövetükre nézve. A pamutból készült sportruházathoz viszont megfelel egy normál program is, de ezt szintén csak hideg vízzel szabad mosni. 

Az extra adag mosószer nem segít
Az extra adag mosószer nem segítRapidEye / Getty Images Hungary

Óvatosan szárítsd

A szárítógép itt sajnos nem opció, mivel a hőhatás kárt tehet a sportruhák anyagában. A legjobb megoldás, ha a hagyományos módon teregeted ki őket. Csak ne lógva, mert attól megnyúlhatnak.

És ha még mindig büdös?

Ha végigmentél a fenti lépéseken, de még mindig érzed a bántó bukét, a mosás előtt iktass be egy félórás áztatást egy bögrényi ecettel. Ezzel végérvényesen leszámolhatsz a maradék baktériumokkal is, melyek a szagokért felelősek.

És mi legyen a koszos edzőcipővel? Erről egy korábbi cikkünkben írtunk:

Oszd meg másokkal is!
Mustra