Teszt: megéri menstruációs tölcsért használni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 9 különböző márkájú menstruációs tölcsért vizsgált meg nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

Egy átlagos nő mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ el élete során, az intimkehely vagy menstruációs tölcsér ezért környezetvédelmi szempontból kiváló alternatívának számít. A kérdés már csak az, hogy okozhatnak-e valamilyen egészségügyi problémát, illetve mennyire kényelmes, praktikus a használatuk. Az egyesület laboratóriumi vizsgálatokkal szegődött a válaszok nyomába. Nemcsak azt ellenőrizték, hogy a termékek tartalmaznak-e valamilyen potenciálisan rákkeltő vagy a hormonháztartást veszélyeztető anyagot, hanem azt is, hogy mennyire strapabíróak (mivel több gyártó akár 10-15 éves élettartamot is ígér).

Van értelme többet költeni rájuk?

Az egyesület szerint a menstruációs tölcsérek beszerzése komolyabb beruházással jár. Az áruk valahol 6 és 12 ezer forint között mozog, amiből nagyjából egy éves mennyiségnek megfelelő hagyományos tampon vagy betét jönne ki. Ha viszont azt is figyelembe vesszük, hogy akár

5-15 évet is kihúzatunk egyetlen intimkehellyel, akkor hosszú távon anyagilag mindenképp nyert ügyünk van.

Hordoznak valamilyen egészségügyi kockázatot?

A női higiéniai árukon – köztük az intimbetéteken és tamponokon – nem kötelező feltüntetni, ha kisebb mennyiségű vegyi anyagokat tartalmaznak. Pedig az egyesület szerint a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékek használata a káros anyagok felszívódása miatt fokozott kockázatot jelent.

Az elmúlt években több külföldi és hazai kutatás is egészségre káros szennyezőket, hormonrendszert károsító parabéneket, triklozánt, ftalátokat és növényvédő szerből visszamaradt glifozátot mutatott ki betétekből és tamponokból.

Sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos betét
Sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos betétnensuria / Getty Images Hungary

Mivel a szervezetbe sok más forrásból (pl. kozmetikumok, ételek, házi por) is jut az említett vegyszerekből, a határérték alatti mennyiségek összeadódnak. A vegyületek ráadásul nemcsak a termékeket használó nőkre, de a később születendő gyermekekre is veszélyt jelenthetnek.

Az egyesület labortesztjében mindössze két termék kapott maximum pontszámot erre a szempontra. Ezeknél egyik vizsgált szennyező anyag sem volt kimutatható, szemben a többi tölcsérrel, melyeknél még ha nagyon kis mennyiségben is, de legalább egy nemkívánatos vegyszert találtak.

Mennyire kényelmesek?

A vizsgálat során öt tesztalany több havi cikluson át használta a termékeket, majd egy 1-től 5 pontig terjedő skálán pontozták, hogy mennyire érezték kényelmesnek, biztonságosnak őket, illetve esetleg okoztak-e fájdalmat. A menstruációs tölcsérek ilyen téren nem vallottak szégyent: a legtöbb 4 vagy 5 pontot kapott. Rosszabbul egyedül a „Yuuki” nevű termék szerepelt, mivel többeknél is fájdalmat okozott a használata.

Reneszánszát éli a mosható intim betét

Ha csökkenteni akarod a kockázatokat (az orvosi szilikonból készülő intimtölcsérek kockázata jelenleg nem ismert), az egyesület azt javasolja, hogy keresd a 100 százalék biopamutból készült tamponokat vagy betéteket, az illatosított termékeket pedig inkább kerüld. Megoldást jelentenek még a mosható betétek is, melyek egészségügyi kockázata szintén kisebb.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete korábbi tesztjéből kiderült, hogy a termékcsoport nem csak ökofanatikusoknak jelenthet elfogadható egészség- és környezetbarát alternatívát, mivel önmagában vagy legalább részben az eldobható betéttel, tamponnal kombinálva jelentősen csökkenthető vele a keletkező hulladék mennyisége, valamint a szervezetet érő vegyi hatás is.

Sokéves időintervallumban számolva nem kis mennyiségről van szó, és a kezdeti nagyobb anyagi befektetés itt is hamar (közel egy éven belül) megtérül.

A részletes eredményeket ide kattintva olvashatod el, alábbi cikkünkből pedig megtudhatod, hogy száz év alatt mekkora fejlődésen mentek keresztül a női higiéniai termékek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek