Melyik a legjobb fehérítő fogkrém?

Az érzékeny fogúak hátrányban vannak, de a többiek pénztárcától függően válogathatnak a jó termékek között.

Nem akarunk senkit sem elkeseríteni, de a fogunk színe veleszületett tulajdonság, amin változtatni nem biztos, hogy tudunk a legtutibb fehérítő módszerekkel sem. Akkor mégis, mi a célja ezeknek? Van egyáltalán? Igen, ugyanis az olyan elszíneződéseket, amiket különböző italok és ételek vagy mondjuk, a dohányzás okoz, eltüntessék, és azért ez sem kis dolog. Igaz, időről időre meg kell ismételni a procedúrát.

Aki hollywoodi mosolyt szeretne, annak több lehetősége is van:

A német Stiftung Warentest magazin stábja a felsorolt lehetőségek közül a fogkrémeket tesztelte. Összesen 20 terméket vásároltak meg, és ezek közül kettő is nagyon jó minősítést kapott. Részletek a hajtás után!

Mit vizsgáltak?

A legtöbbet az nyomott a latban, hogy az adott termék fluoridtartalma mennyire segít megelőzni a fogszuvasodást, majd az, hogy milyen hatékonyan szünteti meg az elszíneződéseket. Az is fontos volt, hogy minden stimmel-e a termékinformációval és a reklámígéretekkel, de természetesen a csomagolást is pontozták, megnézték például, hogy mennyi fogkrém marad a tubusban, illetve azt is, hogy eredetiségigazolás szerepel-e a csomagoláson.

A győztesek

Átlagos dörzserővel rendelkező fogkrémek toplistája:

1. Perlweiss Schönheits Zahnweiss (kb. 1300 Ft/50 ml) 

2. Colgate Expert Complete Max White (kb. 1400 Ft /75 ml)

3. Prokudent Brilliantweiss – Rossmann (349 Ft, illetve leárazva 249 Ft/125 ml)

4. Dontodent Black Shine – DM (499 Ft/75 ml)

5. Signal White Now (kb. 900 Ft/75 ml)

A győztes fogkrém
A győztes fogkrémPerlweiss

Futottak még:

A legjobb fehérítő fogkrém gyengébb dörzserővel: Odol-med 3 Extra White Ft (399 Ft/75 ml)

A legjobb fehérítő fogkrém erősebb dörzserővel: Blend-a-med 3D White Luxe Glamorous White (1050 Ft/75 ml)

A magazin munkatársai szerint egyébként számos olyan általános fogkrém van, ami szintén segít megszabadulni az elszíneződésektől. Közülük ők bizonyultak a legjobbnak:

  • a legjobb általános fogkrém átlagos dörzserővel: Dontodent – gyógynövényes (299 Ft/125ml)
  • a legjobb általános fogkrém gyengébb dörzserővel: Odol-med 3 Extreme Cleaning (kb. 606 Ft/75ml)
  • a legjobb általános fogkrém erősebb dörzserővel: Blend-a-med Complete Protect Expert (kb. 700 Ft/100 ml)

Akinek érzékeny fogai vannak, annak sajnos nincs könnyű dolga, hiába vannak ugyanis nagyon jó termékek ebben, de a fehérítésben nem jeleskednek annyira, ami persze érthető, hiszen így tudják kíméletesen ápolni és tisztítani. Persze az érzékeny fogúaknak sem kell elszíneződött fogakkal élniük, néhanapján ők is használhatnak olyat fogkrémet, ami kicsit erősebben tisztít.

Dörzsmi?

Az olyan italok, mint például a kávé, tea vagy vörösbor elszínezhetik a fogakat, és azok a fogkrémek, amiknek nem elég erős a dörzsölő erejük, ezen a problémán nem igazán segítenek. Hogy mennyire erős a dörzsereje egy terméknek, az attól függ, hogy milyen részecskék végzik a tisztítást, ezek mekkorák, milyen a formájuk, illetve egy tubusba mennyit passzíroznak bele. Persze ezt általában nem tüntetik fel a gyártók, pedig akinek érzékeny a foga, annak fontos szempont, ezért értelemszerűen nekik olyan terméket kell választaniuk, ami kíméletesebben bánik a zománccal.

Bónusz: szájhigiéniai kisokos

Muszáj tisztítani a fogközt is?

Röviden? Igen, muszáj. Hogy pontosan mivel, az attól függ, hogy mekkora rések vannak a fogaink között. Ott van például a fogselyem, illetve a fogszalag, amiről azért nincs mindenkinek annyira jó véleménye. A fogköztisztító fogkeféket talán egyszerűbb használni, a fogzuhany azonban erre a feladatra nem annyira megfelelő.

Van valamilyen speciális ellenszerre a szájszagnak?

Sok oka lehet annak, hogy valakinek kellemetlen a lehelete, de általában az elszaporodott baktériumok a felelősek. Sokaknál egyébként már az is segít, ha sokkal alaposabban mosnak fogat, külön időt szentelve a fogak közötti réseknek és a nyelvnek. De be lehet vetni antibakteriális fogkrémeket is, és persze szájvizet is. Ha semmi segít, akkor nincs mese, irány a fogorvos!

Lesz baja a fogamnak, ha túl erősen suvickolom?

Igen, sem a fogadnak, sem az ínyednek nem fog tetszeni. A magazin szerint egészen egyszerűen le lehet tesztelni, mennyi erőt is kell kifejtenünk... már ha van kéznél konyhamérleg. A lényeg: addig kell rányomni a fogkefét a mérlegre, amíg az 150 grammot nem mutat. Ha nem bízol magadban, akkor persze vehetsz olyan elektromos fogkefét, ami jelez, ha túlságosan rányomtad volna azt a fogadra.

Profi fogtisztítás – kidobott pénz?

Ha valaki alapos, akkor sem árt évente kétszer felkeresnie egy szakembert, hogy a jövőben biztosan ne legyen gondja a fogszuvasodással és a fogínygyulladással. Ők profi módon tudják eltávolítani a fogkövet, illetve az olyan lerakódásokat, amikhez mi nehezebben tudunk hozzáférni. A szakszerű polírozás pedig azért hasznos, mert simább felületen nehezebben telepednek meg a baktériumok.

Van értelme a gyerekfogkrémeknek?

Igen, ahogy kibújnak az első fogak, foglalkozni kell velük. A gyermekeknek készült fogkrém fluoridtartalma kisebb, mint a felnőttekében, és az ízük is más, hiszen a kicsik lehet, hogy nem rajonganak az erősen mentolos ízvilágért. Hatéves kortól már használhatunk általános fogkrémeket is, de fontos, hogy felsős korukig mi is segítsünk a fogmosásban. És később sem árt néha ránézni a fogakra biztos, ami biztos alapon. Igen, néha még kamaszkorban is, hiszen ilyenkor hajlamosak a gyerekek kevésbé komolyan venni a szájhigiéniát. A szájvíz használata valamelyest segíthet ezen a problémán.

Oszd meg másokkal is!
Mustra