Az aszpirinnek a háztartásban is hasznát veheted: 9 trükköt mutatunk!

Mindannyiunk gyógyszeres dobozában lapul legalább egy levél aszpirin. A gyógyászati célokon túl, háztartási célokra is sokféleképpen alkalmazható.

Ha a gyógyszereink között találunk néhány aszpirint, ami nemsokára lejár, ahelyett, hogy kidobnánk, az Apartment Therapy összeszedte, miként hasznosíthatjuk otthonunkban. A következő lehetőségek előtt fontos meggyőződni arról, hogy bevonat nélküli aszpirint szeretnénk használni, hiszen így amellett, hogy sokkal könnyebb összetörni a tablettát, nem tartalmaz semmilyen extra összetevőt, amire figyelnünk kellene.

Ha megsérül a fal

Kisebb balesetek következtében előfordulhat, hogy lyukak, repedések keletkeznek a gipszkartonfalon. Néhány aszpirintablettát összetörve és vízzel elkeverve olyan krémet kapunk, amely könnyen tapad a gipszkartonhoz, úgy szárad, mint egy ragasztó, így nagyon könnyen kijavíthatjuk a falon keletkezett sérüléseket.

Viszkető csípések

Ha bőrirritációtól szenvedünk, segíthet, ha benedvesítjük, majd aszpirintablettával dörzsöljük az érintett területet. Az aszpirin gyulladáscsökkentő hatása csökkenti a bőrpírt, az esetleges duzzanatot és fájdalmat.

Tiszta fürdőszoba és konyha

Előfordul, hogy elfogy a megfelelő tisztítószer, de a takarítás nem várhat tovább. Ilyenkor jó, ha van a háznál aszpirin. Két tabletta vízben történő feloldása után a kapott folyadékkal egyszerűen eltávolítható a szappanmaradék, vagy más lerakódások. Csak arra kell figyelnünk, hogy takarítás közben ne dörzsöljük túl erősen a felületet, mert összekarcolódhat.

Az aszpirin az új szódabikarbóna
Az aszpirin az új szódabikarbónaShutterstock

Izzadságfoltok ellen

Ahhoz, hogy az izzadságfoltokat maradéktalanul el tudjuk távolítani a ruhából, valami semlegesítő hatású szerre van szükségünk. A jó hír, hogy mivel az aszpirin acetilszalicilsavból készül, egy pár tablettát összetörve és hideg vízzel elkeverve tökéletes megoldást kapunk, hogy kiszedhessük a foltokat. Miután a keveréket a foltra dörzsöltük, hagyjuk egy kicsit hatni, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát.

Aszpirinnel az egészséges növényekért

Néhány összetört tabletta a növény vízében számos előnnyel járhat. Az aszpirinben lévő sav jótékony hatással van a növény immunrendszerére, csökkentve az egyes betegségek és kártevők kockázatát, és segít megőrizni a növény egészséges formáját.

Bőrproblémák kezelése

Pár tablettát vízben feloldva olyan krémet kapunk, amivel a gyulladt, pattanásos bőr kiválóan gyógyítható. Az aszpirin nemcsak nyugtatja a bőrt, de segít az eltömődött pórusok tisztításában is.

Bőrkeményedés eltávolítása

Az aszpirin savtartalma miatt segíthet felpuhítani a bőrkeményedést. Ha citromlében keverünk el néhányat, a kapott elegyet külsőleg használva ismét puha lehet a sarkunkon a bőr.

Viszlát, korpa!

Pár összetört tablettát keverjünk el vízben, majd a fejbőrünk átöblítése segít megelőzni a problémát, hiszen hámlasztóként hat, eltávolítva ezzel a már elhalt bőrt, amely a korpásodást okozza.

Tartós vágott virágok

Növeli a friss virágok élettartamát, ha egy tablettát összetörve a vázába dobunk. A savas aszpirin gondoskodik a víz alacsony pH-értékéről, így a virágok több vizet vesznek fel.

Az aszpirin tényleg nagyon sokoldalúan felhasználható akkor is, ha éppen nem fájdalomcsillapításra van szükségünk. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem szabad minden esetben ezekhez a gyógyszerekhez nyúlni, hiszen sok esetben komoly problémát okozhat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek