Így süss olivaolajjal!

Az olívaolajnak mindenképpen ott a helye az egészségtudatos konyhákban, és nem csak salátákra kerülhet. Kutatások is bebizonyították, hogy kellő körültekintéssel akár főzhetsz is vele. Így hát miért ne tennéd?

Az utóbbi időben az olívaolajról rengeteg rémhír terjedt, miszerint a vele való főzés rákot okozhat. Ugyan arra oda kell figyelned, hogy hány fokon dolgozol vele a konyhádban, de ha nem melegíted túl, nemhogy nem árt, de még jót is tesz az egészségednek. A Saveur szerint a helyes bánásmód a tárolásával kezdődik. Ugye, te is árnyékos, hűvös helyen tartod?

Hogyan készül az olívaolaj?

Az olívaolajat az olajbogyóból nyerik ki, és több különböző fajtája létezik. Ha az olívaolaj szűz, az azt jelenti, hogy az olajhoz mechanikai úton jutottak, és nem használtak vegyszereket vagy oldószereket. A finomított olívaolajnál azonban igen, ezeknek általában magasabb a füstpontjuk, mint a szűz vagy extra szűz változataiknak.

Az olívaolajat nyugodtan használhatod sütéshez, de figyelj oda, hogy 190 foknál ne hevítsd melegebbre
Az olívaolajat nyugodtan használhatod sütéshez, de figyelj oda, hogy 190 foknál ne hevítsd melegebbre

Az olívaolaj színe

Az olívaolaj színe igen változatos lehet a mélyzöldtől az aranysárgáig annak függvényében, hogy milyen érett volt az olajbogyó, amikor felhasználták, és hogy milyen módszerrel nyerték ki belőle az olajat. Az íze nagyban függ a minőségétől, ebben fontos szerepet játszik a fajtája, és hogy hol termesztették. Fogyasztása jót tesz a testednek, tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát is. Gyakran kerül bőr- és hajápolási termékekbe is.

Az olívaolaj füstpontja

A füstpont az olajoknál az a hőfok, amikor égni kezdenek, azaz felszabadulnak bennük a mérgező anyagok. Ez az olívaolajnál közepesen magas, 190 fok, ami alkalmassá teszi az ételek sütéséhez. Más, erős ízű olajokkal szemben az olíva hő hatására veszít az intenzitásából, ezért ha szeretnéd, hogy érezhető legyen az ételben, a sütés során később is adhatsz hozzá.

Az olívaolaj nagyon finom salátákon, de főzhetsz is vele
Az olívaolaj nagyon finom salátákon, de főzhetsz is veleShutterstock

Így főzz olívaolajjal

Ugyan semmi szégyen nincs abban, ha is te azoknak az olívarajongóknak a népes csapatához tartozol, akik szeretik kimártogatni az olajat egy tányérból egy szelet friss kenyérrel, mégis vétek lenne kihagynod a konyhádban történő kísérletezésekből. Ne csak mártásokban és öntetekben használd fel, adj egy kis csavart az ételeidhez, és főzz olívaolajjal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek