Teszt: melyik a legjobb e-book olvasó?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 24 e-book olvasót tesztelt laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek a teszt során azt vizsgálták, hogy milyen a készülékek kezelhetősége és olvashatósága, mennyire strapabíróak, illetve milyen az üzemidejük. Máris mutatjuk az eredményeket.

60-80 ezerbe kerülnek a legjobbak

A teszten az összesített szempontok alapján hét termék végzett 70 százalék fölötti eredménnyel. Az élmezőnyt egyértelműen a Kindle-készülékek uralták, melyeknek felhasználóbarát a kezelésük, kényelmesen olvashatóak, nem mennek azonnal tönkre, ha leejtjük őket, és hosszú ideig bírja az akkumulátoruk. Ezek a termékek viszont egyértelműen a drágább kategóriába tartoznak: áruk 60-80 ezer forint között mozog.

Az egyesület szerint a teszt egyik tanulsága ismét az volt, hogy a vásárlásnál nem csupán az ár alapján érdemes dönteni. A fenti, drágább árkategória egyes termékei ugyanis a minőségi lista végére kerültek, de akadtak olyan 40-45 ezer forintos készülékek, amelyek közel hasonlóan szerepeltek, mint az élmezőny tagjai.

Nem csak az áruk számít
Nem csak az áruk számítBloomberg / Getty Images Hungary

Nem folyik ki a szemed tőlük

Az e-book olvasóknál az egyik legfontosabb szempont, hogy különböző fényviszonyok esetén mennyire olvasható a képernyőjük, vagyis éles és kontrasztos-e a kép, illetve mennyire zavaró a tükröződés. Az olvasási élményt emellett az is befolyásolja, hogy kényelmes-e a készülék használata például a zsúfolt buszon állva, ülve vagy éppen ágyban fekve.

Jó hír, hogy mindkét szempontból jól szerepeltek a tesztelt termékek, a 24-ből 15 készülék legalább 4 pontot kapott ezekre a szempontokra a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

Két hétig is kihúzzák

Ha nem szeretnél a nyaralás alatt folyamatosan konnektort keresgélni, sok múlhat azon is, hogy egy feltöltéssel meddig használható a készülék. Ez azonban nem is olyan egyértelmű, mivel a gyártók többnyire csak fél óra olvasás és fix fényerő-beállítás mellett adják meg az akkumulátor üzemidejét, ami gyakran távol áll a valós olvasási szokásoktól.

A TVE ennél életszerűbb körülmények között vizsgálta az akkuk teljesítményét: a teszthez napi 2 óra használatot és különböző erejű háttérfény-értékeket vettek alapul. A készülékek ilyen téren is megállták a helyüket. A vizsgált 24 termékből 20 több mint két hétig bírta egyetlen feltöltéssel, és mindössze 3 termékről bizonyosodott be, hogy akkumulátoruk nagyjából egy hét után lemerül.

Bírják a gyűrődést

Az elektronikai kütyüknél szinte törvényszerű, hogy az ember úton-útfélen leejtse őket, vagy nekiüsse valaminek a képernyőjüket, ezért nem mindegy, hogy mennyire strapabíró készüléket választunk. A teszt során a szakemberek egyrészt felépítésük alapján értékelték a szerkezetek erősségét, másrészt karcolás- és ütéspróbának is alávetették őket, hogy a végére járjanak, keletkezik-e rajtuk maradandó sérülés.

A legtöbb termék kijelzője napfényben is olvasható
A legtöbb termék kijelzője napfényben is olvashatóPeter Macdiarmid / Getty Images Hungary

Ebből a szempontból 15 termék kapott közepes vagy ennél jobb értékelést, ami azt jelenti, hogy nem kell attól tartanunk, hogy az első kisebb balesetnél darabjaikra hullanak. Ezek között volt 80 ezer forintos és 30 ezer forintos készülék is. Azok a termékek pedig, melyek gyártójuk szerint vízállóak, tényleg megfelelnek ennek a kritériumnak. A teszt folyamán egy órát töltöttek a víz alatt mindenféle meghibásodás nélkül.

A letöltés nem az erősségük

Az egyesület szerint a készülékek leggyengébb pontjának az e-könyv letöltés bizonyult. Szinte minden terméknél az nyújtja a leggyorsabb megoldást, ha az e-könyveket kábellel töltjük le a számítógépről.

A webáruházból közvetlenül az e-book olvasóra történő letöltés szinte sehol sem volt zökkenőmentes, de ezen belül is jelentős eltérések voltak az egyes készülékek között.

A részletes eredményekért kattints ide, és ha már érdekel a téma, ne hagyd ki a legjobb e-könyv lelőhelyekről szóló összefoglalónkat sem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra