Melyik a legjobb hajzselé?

Ugyanaz a cég gyártja egy német fogyasztóvédelmi tesztben legjobban és legrosszabbul szereplő hajzselét. Hogy mik vannak! Bónusz tippek a használathoz.

A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin nemrég 15 hajzselét vetett alaposabb vizsgálat alá. Eredmények a hajtás után!

Milyen hajformázók vannak?

Hajzselé: Rövid vagy közepesen hosszú hajnál lehet alkalmazni. Száraz és nedves hajra is fel lehet vinni. Ha a zselé megszilárdul, már nem lehet tovább formázni a frizurát.

Hajhab: Ideális termék a főnözéshez. A törölközőszáraz hajra kell felvinni, ami dúsabbnak tűnik majd. 

Hajwax: A száraz hajra kell felvinni. A tincsek, illetve a hajvégek formázásához ajánlott. Vannak természetes összetevői, mint például a méhviasz, de olyan kőolaj-származékok is előfordulhatnak benne mint a paraffin vagy a vazelin. Akinek vékony szálú haja van, csak keveset használjon, mert nagyon elnehezíti a hajszálakat.

Hajpaszta: A zselé és a wax előnyös tulajdonságait ötvözi. Matt hatású, de ez azt is jelenti, hogy jól lehet vele formázni a hajat.

Pomádé: A paraffin és vazelin a két fontos összetevő, szép fényes lesz tőle a haj, és már nem zsírosít annyira, mint apáink, nagyapáink idejében.

Hajspré: A kész frizurát tartja formában, elvileg a szél és az eső sem jelenthet problémát a használata esetén, ráadásul csillogóbb lesz tőle a haj. A hajlakkok pedig olyan erős tartást adnak, hogy ezeket az extrémebb hajviseletekhez is lehet használni.

Milyen egy jó hajzselé? 

Úgy kell formáznia a hajat, hogy azt nem nehezíti el, nem lesz tőle ragadós. Emellett nem szabad megadnia magát sem a széllel, sem az esővel szemben, és persze az sem árt, ha könnyen ki lehet mosni a hajból. Bónuszként jöjjön pár tipp Steven Meth fodrásztól: szerinte a kezet érdemes bevizezni, mielőtt rányomjuk a zselét, ettől ugyanis könnyebben kezelhető, tovább tudjuk vele formázni a hajat. Aki annyira még nem ügyes, az először kevésbé tartós terméket vegyen, mert utólag nehéz lesz korrigálni a hibákat. És igen, lefekvés előtt ki kell mosni a zselét, ha nem akarjuk, hogy a hajunk idővel tönkremenjen, vagy hogy éjszaka minden szöszmösz, kosz beleragadjon. 

Mit vizsgáltak?

A legtöbbet nyilván az nyomott a latban, hogy mennyire jó vele formázni a hajat, mennyire tartós a frizura, mennyire ragad, mennyire nehezíti el a hajat, és így tovább. Szempont volt az is, hogy tartalmaz-e az adott termék lilial nevű illatanyagot, és ha igen, mennyit. A gyöngyvirágillatért felelős butilfenil-metilpropionál (BMHCA) állatkísérletek szerint befolyásolja a termékenységet. Hogy az emberekre is ilyen hatással van-e, azt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a kozmetikumokban mennyi a biztonságos mennyiség. Megnézték azt is, mennyire könnyű kinyitni és becsukni a flakont, hogy tényleg annyi az űrtartalma, amennyi fel van tüntetve rajta, illetve, hogy minden információ szerepel-e rajta, amit az előírások szerint fel kell tüntetni. 

A legjobbak

1. Schwarzkopf Professional Osis+ Rock Hard (Ár: 1700 forint körül - 150 ml)

2. Balea Men Maximum Power Styling Gel (Ár: 299 Ft - 30 ml)

3. Kür Styling Ultimate (Ár: 0,85 euró - 150 ml)

4.  Alverde hajformázó gél, bio lótuszvirág és bio lilarizs (Ár: 699 Ft - 150 ml)

5. Altera hajformázó gél, bio papaja és bambusz (Ár: 1,95 euró) 

A teszt győztese
A teszt győzteseSchwarzkopf

Csupán a fent felsorolt termékek szerepeltek jól a német fogyasztóvédelmi magazin tesztjén, a többi középszerűnek bizonyult. Gyorsan kiderült, hogy olyan, hogy szupertartós zselé, nem igazán létezik, kivéve talán a tesztgyőztest. Mondjuk vicces, hogy ugyanaz a cég, vagyis a Henkel állítja elő, mint az utolsó helyezettet, ami a Schwarzkopf 3 Wetter Taft Power hajzselé.

A korábban már említett lilialt négy termékben találták meg: a Schwarzkopf 3 Wetter Taft Power, a L'Oreéltól a Studio Line Invisi'Fx, valamint az Edeka és a Netto hajzseléjeben. És ugyan mikroműanyagot egyik sem tartalmaz, de azért a műanyagoktól nem teljesen mentesek ezek a hajformázók sem, vízoldható polimerek mindegyikben vannak.

Polimerek - veszélyesek?

A vizsgált termékek közül az összes tartalmazott polimereket, 13 hajzselében szintetikus, kettőben pedig természetes eredetűek voltak. A polimerek réteget képeznek a hajszálakon, és más termékekben, például napvédőkben is megtalálhatóak. Hogy mennyire veszélyesek a környezetre, nehéz megmondani, ugyanis gyakran hiányoznak a megfelelő adatok ehhez. Vannak, akik bizonyos tulajdonságaik miatt a mikroműanyagokhoz sorolják a polimereket, de az EU és az ENSZ nem. Aki biztosra akar menni, az maradjon a natúrkozmetikumoknál. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek