Vasaló, motor, mosogatógép, kávéfőző - minddel lehet vacsorát főzni! Mutatjuk, hogyan!

Az emberi találékonyság határtalan, ami alól az a helyzet sem kivétel, amikor a megszokott konyhai eszközök hiányában kell főzni.

A Popular Science négy meglepő eszközt sorolt fel, ami végső esetben megmenthet az éhségtől. Persze Michelin-csillagot érő fogásokat ezektől nem várhatsz, de arra nagyszerűek, hogy szűkös körülmények között is meleg étel kerüljön az asztalodra.

Kávéfőző

A kávéfőző kulcsszerepet játszik a reggeli rutinunkban, de jóval többre is képes annál, hogy megadja a nap elindításához szükséges koffeinlöketet.

Mit lehet vele főzni?

Amennyiben hagyományos kávégéped van, számos opció közül válogathatsz. Abban a kosárkában, ahová a kávét tennéd, a forró gőzt kihasználva zöldségeket, például brokkolit párolhatsz, a kanna forró vizében tojást, halat vagy kuszkuszt készíthetsz, és ha van egy miniatűr serpenyőd, az alsó melegítőlapon tojást is süthetsz.

Mi értelme?

Főleg akkor jöhet jól, amikor egy apró garzonban vagy kollégiumi szobában szeretnél valami értékelhető kajához jutni, de ugyebár nincs konyha, ahol főzhetnél. Csak ne felejtsd el alaposan kipucolni a gépet, mielőtt újra rendeltetésszerűen használnád.

Mosogatógép

Oké, ez még a kávéfőzőnél is bizarrabbul hangzik, de hidd el, van realitása. Ha idegenkedsz a gondolattól, hogy ott főzd meg az ételt, ahová máskor a koszos edényeket pakolod, hallgass a profi mosogatógép-szakácsokra, akik egy légmentesen zárható edény vagy egy vákuumos zacskó használatát javasolják.

Mit lehet vele főzni?

Bármit, amit hosszú ideig relatíve alacsony hőmérsékleten kell főzni. A mosogatógép kiválóan alkalmas a sous vide receptek, például a buggyantott lazac megvalósításához.

Mi értelme?

A mosogatógépes iskola hívei azt állítják, hogy az alacsony hőmérsékletű technika példátlanul finom fogásokat eredményez. További előnye, hogy ha rendesen lezárod az ételt, akár a mosogatás közepette is letudhatod a főzést, így rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg.

Vasaló

A vasaló nem csak az ingeidet teheti szalonképessé, hanem többek között kenyérpirításra is befogható. De csak azután, hogy alufóliába csomagolod az ételt!

Mit lehet vele főzni?

Bár az internet vasalós receptek széles tárházát kínálja, ezek a gyakorlatban nem mindig működnek. Ha már kísérletezős kedvedben vagy, ragaszkodj az egyszerű fogásokhoz, mondjuk egy grillezett sajthoz vagy egy toast szendvicshez.

Mi értelme?

Ha van szendvicssütőd, akkor az égvilágon semmi, de egy kollégium szegényes körülményei között pompás áthidaló megoldás lehet.

Az autó motorja

Azt hitted, a mosogatógép után már nem érhet meglepetés? Akkor tévedtél! Azt már régóta tudjuk, hogy a forró motorháztetőn vagy műszerfalon tükörtojást lehet sütni, de hasonló célt tölthet be az autó motortere is.

Mit lehet vele főzni?

Szinte mindent, amit alufóliába csomagolva meg lehet sütni. Ennek a módszernek szintén gazdag szakirodalma van az interneten. Itt van néhány példa, hogy 100 km/órás tempó mellett mekkora távokat kell megtenned egyes ételek elkészítéséhez.

  • Csirkemell: 96 kilométer
  • Szeletelt krumpli: 88 kilométer
  • Garnélarák: 48 kilométer

Mi értelme?

Amikor útra kelsz, nem tudod magaddal vinni a sütőt, így viszont két legyet üthetsz egy csapásra. Legalábbis elméletben, mivel az autós főzőcskézés számos hibalehetőséget tartogat. Ha elbénázod a csomagolást, vagy nem rögzíted az ételt, nemcsak a főztödnek lehet baja, hanem a kocsidnak is. Éppen ezért csak saját felelősségre vágj bele, vagy inkább még úgy se!

Néha tényleg gól tud jönni egy-egy ilyen leleményes megoldás, de mi van akkor, amikor megvannak a megfelelő eszközeink a kajakészítéshez, mégsem sül ki semmi jó a próbálkozásból? Neked volt már szerencséd ezeknél undorítóbb ételekhez? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek