5 tipp, hogy sikeresen túlélj egy hosszú repülést a turistaosztályon

Nehezen viseled, amikor huzamosabb időt kell töltened gépen? Adunk néhány tippet, amikkel egy kicsit elviselhetőbbé teheted az utazást.

Ha valaha is volt már részed hosszabb repülésben, akkor tudnod kell, hogy egy ilyen utazás mennyi kellemetlenséggel jár. Fázni kezdesz, kiszárad a bőröd, egy idő után nem tudsz úgy helyezkedni, hogy kényelmes legyen az ülés, majd hirtelen rájössz: nincs értelme azzal áltatni magad, hogy el fogsz tudni aludni. A Lifehacker ezért is szedte össze, milyen lépésekkel vészelhetők át a fedélzeten töltött órák.

Öltözködj okosan

Bár egyes járatokon a légitársaságok takarót biztosítanak az utasok számára, a turistaosztályról ez általában nem mondható el, ami azért is rossz, mert a gépen baromi hideg szokott lenni. Szóval ha nem akarod vacogással tölteni az utat, hallgass a Flyertalk szerzőjének tanácsaira: Ariana Arghandewal azt javasolja, hogy rétegesen öltözködj, és lehetőleg egy dzsekit is vigyél magaddal. Amennyiben fontos szempont a kényelem, becsomagolhatsz akár egy takarót is. Valószínűleg melegebb és (tisztább) lesz annál, mint amit a gépen kaphatnál.

Szerelkezz fel párnával

Mi másra vágyhatna az ember a fedélzeten egy puha takarón kívül? Hát egy kényelmes párnára! A Skyscanner a felfújható változatokat ajánlja, hiszen ezek az értékes helyet sem rabolják. A döntésnél vedd figyelembe az egyéni igényeidet is. Van olyan párna, ami kitámasztja a nyakad, és olyan is, ami gyógyírt jelenthet a hátfájdalomra. Neked nincs ilyen problémád? Egy 14 órás repülőút után még lehet!

Egy kényelmes párna kincset érhet a fedélzeten
Egy kényelmes párna kincset érhet a fedélzetenShutterstock

Gondolj a higiéniára

Egy hosszú úton eljöhet az a pont, amikor a leheleted már alkalmas lehet a nyugalom megzavarására, Arghandewal ezért azt tanácsolja, hogy készítsd be egy higiéniai túlélőcsomagot is, ami a következő tételeket tartalmazza:

fogkefe, fogkrém, fogselyem, dezodor, hidratálókrém és egy pár zokni.

Ha pedig tényleg minden eshetőségre fel kívánsz készülni, a fentieket egészítsd ki a Skyscanner listájával, ami a fedélzeti szépségápoláshoz a frissítő arcspray-t, a szemkörnyékápolót, a szemcseppet, a hidratálókrémet, az ajakbalzsamot, illetve az arctisztító kendőt tartja fontosnak. Ha nem zavar, hogy mások mit szólnak hozzá, megpróbálkozhatsz egy arcmaszkkal is, így a megterhelő repülés ellenére is kisimult vonásokkal szállhatsz le a gépről.

Próbálj elaludni

De ne úgy, hogy előtte tudatosan lestrapálod magad, mert ha mégsem jönne össze, csak még gyűröttebb leszel. A szakértők szerint a legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel minél otthonosabbá tenni a körülményeket: az említett takaró és párna kombó mellett sokat segíthet egy fejhallgató vagy füldugó, valamint egy szemmaszk is.

Vegyél extra szolgáltatásokat

Ez főleg a tengerentúli utak esetén lehet bölcs döntés, feltéve, hogy nem kerül irreálisan sok pénzbe. Az extra szolgáltatáscsomagok jellemzően "Premium Economy" néven futnak, és kényelmesebb ülőhellyel, nagyobb lábtérrel, továbbá magasabb színvonalú fedélzeti ellátással kecsegtetik a megfáradt utazókat. 

A fedélzeti alvás viszontagságairól itt írtunk részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra