Az eredeti megálmodójával teszteltük 7 cukrászda Ország Tortáját

A Komáromi Kisleány megálmodójával kóstoltuk végig több cukrászda Ország Tortáját, hogy kiderüljön, melyik áll a legközelebb az eredeti recept ízvilágához.

A 2018-as Ország Tortája Sztaracsek Ádám Komáromi Kisleánya lett. A hagyományokhoz híven nem egy egyszerűen és gyorsan összedobható, néhány összetevős tortáról van szó, bár a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza szerint nem is tartozik a kifejezetten macerás torták közé. Tény, hogy nem egy bögrés sütemény nehézségű desszert, cserébe az eredmény sem lesz hétköznapi. Több cukrászdából is beszereztük az ugyanazon recept és elkészítési mód szerint készült Komáromi Kisleány szeleteket, hogy szőrős szívű tesztelőink megmondják, hova érdemes elmenned, ha azt keresed, amelyik a legjobban hasonlít az eredetihez. Szpoilerveszély: Az eredeti a legjobb, de azért aggodalomra nincs ok. 

Komáromi Kisleány az Ország Tortája

A teszt előtt jó ha tudjuk, mit is kell keresni, milyen tortát álmodott meg Sztaracsek Ádám.

"A Komáromi Kisleányban két tészta van, az alsó egy barnacukros roppanós  fahéjas-diós linzer, egy mézes-diós piskóta, a krém része vaniliás fehércsokis mascarponés. A betét citromos-gyömbéres körte, vilmoskörtés likőrös étcsokoládé, aztán fehércsokis dekortejszín kerül még bele"

- mesélte nekünk Sztaracsek, azt meg talán el sem kell mondanunk, hogy az Ország Tortájába nem kerülhet növényi tejszín, és a vanília sem aroma, hanem tortánként egy rúd igazi vanília kell hozzá. Ez nagyon fontos, és azonnal látszik, ha hiányzik, ugyanis ettől lesz a krém "koszos", vagyis látszanak benne az apró fekete pöttyök, azaz az igazi vanília. 

Így néz ki az eredeti, életlen késsel frissen szeletelt Ország Tortája.
Így néz ki az eredeti, életlen késsel frissen szeletelt Ország Tortája.Fotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Megengedhető eltérések

Az Ország Tortája fix recepttel készül. Mikor egy cukrászat úgy dönt, hogy szeretnék bevenni a repertoárba, azzal vállalják, hogy kötik magukat ehhez a recepthez és elkészítési módhoz. Ehhez minden segítséget meg is kapnak: a nagyon részletes, fázisfotókkal ellátott recept mellett tanfolyamot is tartanak, ahol ezt megtanulhatják, és Sztaracsek Ádám is elmondta, hogy telefonon is rendszeresen segít a kollégáknak, ha valahol elakadtak. A recept mellé azt is megkapják, hogy mit honnan lehet beszerezni, és hogy milyen alapanyagból készíti a tortát ő maga.

Vannak olyan eltérések, amik abszolút megengedhetőek, és nem ezen fog múlni a torta ízélménye. A Komáromi Kisleány esetében ilyen például a körtekompótos betét mérete. Meghatározták, hogy milyen átmérőjű karikában készül, de ha abban van egy centi eltérés, az még egyáltalán nem hiba. Súlyra, receptre meg kell egyezni az eredetivel, vagyis nem jó, ha furán magas, ha kevesebb benne a körte, más színű a csoki és a tészta is halvány. Sztaracsek egy különleges, de drágább zselatinnal dolgozott, mert nem citrompótló vagy aroma van benne, hanem citromlé, ami alapesetben oldja a zselatint, ezért kellett ebből erősebb. Ha a cukrászok ezt kispórolják, vagy mással kísérleteznek, akkor a körtés betét könnyen szétfolyhat, ami az ízen nem változtat ugyan, csak kicsit bosszantó, ahogyan ez egyébként az egyik tortánál jól látható is volt.

És persze szóba sem jöhet aroma, növényi tejszín, vagy mondjuk egy sima piskóta. Mindent bele kell tenni, amit a recept ír, és akkor jó lesz. Egyébként érdemes arra is figyelni, hogy azok a cukrászok, akik eleve növénnyi tejszínnel dolgoznak a süteményekben, nem valószínű, hogy az Ország Tortája miatt majd beszereznek rendes tejszínt. 

A szakemberek szerint bátran kell ízesíteni, mert például a gyömbéres körtének kicsit túlzónak kell lenni, hogy mikor körbeveszi a krémes, de ízben kicsit közömbösebb krém, akkor is megjelenjenek az ízek. Szerintük egy-két hét még, amíg ezekre az apró finomságokra rááll a cukrászok keze, és érezni fogják, mikor igazán jó a torta. 

Sztaracsek Ádám megálmodta, és végigkóstolta velünk a tortákat.
Sztaracsek Ádám megálmodta, és végigkóstolta velünk a tortákat.Fotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Mennyibe kerül az Ország Tortája?

Ahogyan minden évben, idén is előjöttek azok a kritikus hangok, miszerint az Ország Tortája túl drága. Tény, hogy az általunk felkeresett cukrászatok között is nagy volt a szórás, a Komáromi Kisleány megálmodója elmondta, hogy nincs szabályozva, ki mennyiért adja, de jó ha tisztában van vele az ember, hogy milyen alapanyagok kerülnek benne, azokat milyen áron lehet beszerezni, és akkor még adókról, járulékokról, illetékekről, bérekről nem is beszéltünk. De ez nem is izgalmas a cukrászdába betérő vendégnek, ezért nem is fogunk, ahogyan arról is csak halkan teszünk említést, hogy az igazi vaníliáért mélyen a zsebbe kell nyúlni, most már 160-180 ezer forint is lehet a kilókénti ára. A közelmúltban több cikk is beszámolt arról, hogy a korrupció és az erőszak miatt méregdrága lett, ez pedig a cukrászatoknál is érezhető.

"Minden tortában egy vaníliarúd van, egy kilóba pedig olyan 200 rúd fér bele. 650-690 forinttól egészen 990 forintig láttam már a szeleteket, nálam 750 forintba kerül egy szelet" - mondta Sztaracsek Ádám, és abban a tesztelők is egyetértettek, hogy vásárlóként az ember különlegességet és minőségi, jó alapanyagokat vár az Ország Tortájától, amiért hajlandó is többet fizetni, de a 900 forint feletti árak azonban már mindenkinél átlépik a lélektani határt. 

A teszt

Miután szőrős szívű tesztcsapatunk megkóstolta Sztaracsek Ádám tortáját, rávetették magukat hét cukrászat verziójára is. Mindegyiket az eredetihez hasonlították, hiszen a feladat most az volt, hogy megtalálják, mennyire hasonlít az igazihoz. Szokásunkhoz híven vaktesztet szerveztünk, vagyis a kóstolók nem tudták, hogy melyik cukrászat süteményéből esznek, sőt azt sem, hogy egyáltalán milyen cukrászatok szerepelnek a tesztben. 1-5-ig pontozták a sütiket, majd végül átlagot vontunk, ez adta ki a végeredményt. 

Azt azért az elején le kell szögeznünk, hogy a szakértőkkel közösen arra jutottunk, hogy egyik torta sem sikerült rosszul. Vannak olyanok, amik eltérnek az eredetitől, de nem lehet azt mondani, hogy kirívóan. Ráadásul mivel mivel minden sütés egy kicsit más, így ami most a végén végzett, az lehet egy rossz sütés eredménye is. De lássuk, kinek sikerült meglágyítani a szigorú szerkesztőségi tesztcsoport szívét! 

A szerkesztőség tagjai rávetették magukat a szeletekre.
A szerkesztőség tagjai rávetették magukat a szeletekre.Fotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

3. helyezett: Jégbüfé 3,3 pont (750 forint / szelet)

A kritikusok szerint nem stimmel benne a csoki, és valahogy más az összhatás mint az eredetiben, de a vaníliaízt is kissé gyengébbnek érezték, mint a többinél. 

2. helyezett: Damniczki Cukrászda 3,4 pont (900 forint / szelet)

A legdrágább versenyző volt a tesztben, viszont csak egy tizeddel maradt le a dobogó legfelső fokáról. Néhányan soknak találták benne a krémet, és kevésnek a körtés részt, más pedig azzal a kritikával illette, hogy nagyon hasonlít egy krémeshez. Ami egyébként nem rossz, csak az egy másik sütemény. 

1. helyezett: Sütipatika, Koch Danica 3,5 pont (Sütipatika: 800 forint /szelet, Koch Danica 750 forint / szelet)

Az élen holtverseny alakult ki, összességében ezt a két tortát találták a legeredetibbnek a tesztelők a pontok alapján. A Koch Danica tortaszeletében a tésztát kritizálták, az egyik tesztelőt egyenesen Albert kekszre emlékeztette, más csak egyszerűen száraznak találta, a Sütipatika tortájában pedig a kelleténél fahéjasabbnak ítélték meg a körtés betétet. 

Azt kerestük, melyik hasonlít a leginkább az eredetire.
Azt kerestük, melyik hasonlít a leginkább az eredetire.Fotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Akiket még teszteltünk: 

Negyedik helyezett lett a Szamos, akinek tulajdonképpen szétfolyt a süteménye. Jó, ne szépítsünk: ránézésre rettenetesen nézett ki. Tesztelőink azonban csak az ízre mentek, amivel viszont nem volt olyan probléma. Ötödik a Kristály cukrászda lett, ahol a körte helyett a gyömbér dominált. A lista végén pedig a Sport cukrászda szerepel, ők 2,1 pontot kaptak, és bár itt vettük a legolcsóbb tortát 580 forintért, de a tesztelők a körte ízt is hiányolták belőle, illetve a csoki sem nyerte el a tetszésüket, sőt, néhányan a tejszínbe is belekötöttek, mindegyiknél ugyanaz volt a gond, nem találták annyira ízletesnek, mint az eredetei változatot. 

A teszt folytatódik, ugyanis Sztaracsek Ádám mellett vendégünk volt Nándori László is, aki elhozta nekünk a nyertes cukormentes tortáját, a Három kívánságot, amit szintén összevetettünk a többi cukrászdában kapható tortaszeletekkel. 

Blogmustra