Így hosszabbíthatod meg a hétvégéidet

Időgép továbbra sem létezik, de egy neurológus szerint létezik azért olyan stratégia, ami segíthet elérni, hogy legalább utólag tartalmasabbnak tűnjenek a hétvégék.

Sajnos nem Hermione időnyerőjét sikerült reprodukálnia a kutatóknak. de egy agykutató szerint azt azért elérhetjük, hogy legalább utólag hosszabbnak tűnjenek a hétvégék - írja a Cut. A Stanford  Egyetem neurológusa szerint a vasárnap estéket megmérgező, a rettegett hétfőt elviselhetőbbé tevő előkészületek ugyanúgy „megrövidítik” a hétvégét, mint az ágyban hentergés.

Mi az, ami tényleg segít?

Dr. David Eagleman szerint az újdonság erejével ható élmények azok, amik segíthetnek tartalmasabbá varázsolni a hétvégét. Mivel a memóriánk mindig az új/újszerű információk feldolgozására fókuszál, az újdonságokkal és programokkal telizsúfolt periódusokra könnyebb lesz visszaemlékeznünk. Egy ilyen hétvége tartalmasabbnak fog tehát tűnni, ami azért segíthet feldolgozni a munkanapok dominálta heteket központozó nyúlfarknyi hétvégét ellentmondását.

A gyerekkori nyarak is ezért tűnnek hosszabbnak. Egy csomó mindenre emlékszünk, hisz sok új dolgot tanultunk, sok újszerű élményben volt részünk. Ahogy idősödünk, egyre érdektelenebbek tűnnek az ismétlődő események - foglalta össze Dr. Eagleman.

Ez persze csak később tűnik fel

Ha új dolgokkal találkozunk és jól érezzük magunkat, természetesen nem nagyon figyelünk az idő múlására, egy-egy aktivitás közben tehát mindig a fájdalmasan unalmas és üres órák tűnnek hosszabbnak. Mivel azonban ezek az emlékek semmi újjal és érdekessel nem szolgálnak, ezekre a pillanatokra nem fogunk sokáig emlékezni.

shutterstock 715918513
Shutterstock

Az újdonságokkal, például egy mininyaralással emlékezetesebbé tett hétvégék mindig hosszabbnak fognak tehát tűnni,mint az otthon töltött napok. Mindez minden egyes tevékenységre igaz: egy ritkábban látott környék felfedezése, vagy egy új könyv vagy film befogadása szintén hosszabbá varázsolja a hétvégéket, mint az unalomig ismert kedvencek újranézése és az ismétlés.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek