Lejárt a szavatossága? Nem biztos, hogy romlott is!

A lejárati dátumok általában durva becsléseken alapulnak, ezért nem lehet vakon megbízni bennük.

Előfordult már veled, hogy tanácstalanul ácsorogtál a hűtő előtt, mert nem tudtad eldönteni, hogy megeheted-e még azt a kifogástalannak látszó terméket, aminek előző nap járt le a szavatossága? Nem vagy vele egyedül! A National Resources Defense Council nevű amerikai környezetvédelmi szervezet szerint emberek milliói dobnak ki teljesen jó állapotú élelmiszereket, mert azt gondolják, hogy a csomagoláson feltüntetett dátumon túl nem biztonságos a fogyasztásuk. Ez pedig színtiszta pazarlás, hiszen az időpont gyakran csak azt jelzi, hogy a termék addig garantáltan nem veszít a minőségéből. Lehet, hogy ezután csökken az élvezeti értéke, de nem valószínű, hogy bármi bajod lenne tőle. A Business Insider ezért is gyűjtötte össze, honnan ismerhető fel, ha egy élelmiszer ténylegesen kezd megromlani. 

Tojás

A tojáshéj porózus, ezért ahogy telik az idő, a tojás belsejében légbuborék jelenik meg. Hogy ez miért érdekes? Azért, mert ha a tojás a légbuborék hatására a víz felszínen lebeg, akkor levonható a tanulság, hogy öregebb, így nem feltétlenül alkalmas emberi fogyasztásra. Főleg, ha feltörve a szaga sem stimmel. 

Ha vízbe téve elsüllyed, tutira nincs baja
Ha vízbe téve elsüllyed, tutira nincs bajaFotó: Kaszás Tamás / Dívány

Joghurt

A természetes tartósítószerként is funkcionáló baktériumkultúráknak hála a joghurt 1-3 hétig is eláll lezárt csomagolásában. Amikor azonban a baktériumok elpusztulnak, hirtelen mindenre rosszra fordul. Ennek egyik csalhatatlan jele, hogy a joghurt erőteljesen vizesedik, savanyú szagot áraszt és penészfoltok jelennek meg rajta.

Marhahús

A marhahúsnál a nyálkás, ragadós felület (és a büdös szag) az, amire figyelni kell. Az elszíneződés viszont önmagában még nem akkora gond.

Hummusz

A külső szemrevételezés itt sajnos nem elegendő. A romlófélben lévő humusz leginkább arról azonosítható, hogy az íze savanykás jelleget ölt.

Olívaolaj

Az olívaolajnál szerencsére nem szükséges vásárra vinni az ízlelőbimbóidat (csak a szaglószerveidet!). Ha még jó, fel fogod ismerni jellegzetes illatát, ha meg nem, akkor motorolajra vagy ragasztóra emlékeztető szag csapja meg az orrod.

Halak

A kiindulópont legyen az, hogy a friss halat a vásárlástól számított 36 órán belül el kell fogyasztani. Amikor kezd megromlani, már amúgy sem lesz ugyanolyan, mint amikor megvetted: nyálkás lesz a felülete és a szaga is kellemetlen irányt vesz.

A szaguk árulkodó
A szaguk árulkodóFotó: Shutterstock

Zöldségek

A zöld színű zöldségek elsárgulnak, amikor tönkremennek. Van, amelyik ilyenkor még menthető: a zellert például úgy frissítheted fel, hogy levágod róla az elszíneződött részeket, majd 10-15 percre jeges vízbe áztatod.

Tej

A tejnél viszonylag egyszerű a dolgod: ha darabos az állaga és savanyú a szaga, mehet a kukába.

Gyümölcsök

Ha megváltozik a gyümölcs textúrája és megpuhul, inkább ne kísértsd vele a sorsot. Figyelmeztető jel lehet még a ráncos bőr, az extrém elszíneződés és a furcsa szag is.

Kenyér

A kenyérnél elsősorban a penészfoltokra kell ügyelni. Ha megjelenik, ne csak a fertőzött szeletet dobd ki, hanem az egész kenyeret, mert lehet, hogy a penész máshol is jelen van, csak szabad szemmel nem érzékelhető. A száraz és kemény kenyér ellenben továbbra is fogyasztható, hiszen a penésznek nedvességre van szüksége. Ha szendvicsként már nincs is gusztusod hozzá, kenyérmorzsaként vagy krutonként bátran felhasználhatod.

A penészeskenyeret nem szabad megenni
A penészeskenyeret nem szabad megenniFotó: Shutterstock

Felvágottak

A hozzáértők szerint a csemegepultból vásárolt felvágottak nagyjából három napig őrzik meg minőségüket, ezután megváltozik a textúrájuk és a szaguk is. Ha a sonka és a szalámi megkeményedik vagy nyálkássá válik, úgy már szintén necces megenni.

Sajtok

A sajt eltarthatósága a nedvesség körül forog: minél puhább és nedvdúsabb, annál hamarabb romlik meg. Ezt a folyamatot savanyú tejre emlékeztető szag kíséri. És mi van a penésszel? Felbukkanása esetén a lágyabb és szeletelt sajtokat már nem szabad elfogyasztani, keményebb társaikról – mint a cheddar vagy a parmezán – viszont nem kell lemondanod, feltéve, hogy levágod róluk a kérdéses részt.

Fogyasztható és minőségét megőrzi – mi a különbség? 

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél – például a húsáru, tejtermék, tojás, stb. – kell használni. Ez szerepel valamennyi olyan terméken, amelyek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” ezzel szemben azt jelenti, hogy az adott élelmiszer (jellemzően konzervek, kekszek és fűszerek) a jelzett dátum után veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből.

Persze, ahhoz az étel megőrizze minőségét, elengedhetetlen, hogy megfelelő módon tárold. Erről itt és itt írtunk részletesebben. 

  

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.