Ezért vigyázz az aluljárós árusokkal

A Nébih osztályvezetője arra figyelmeztet, hogy élelmiszert csakis biztos forrásból szabad vásárolni.

Megesett már veled, hogy elcsábultál egy aluljárós kipakolás olcsó árai láttán? Legközelebb kétszer is gondold meg, hogy akarsz-e „feketén” vásárolni! Lehet, hogy kutya bajod sem lesz tőle, de ha mégis, akkor már késő lesz bánkódni.

Ellenőrizhetetlen a forrásuk

Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztályának vezetője az „Ételt csak okosan!” kampány keretében hívta fel a figyelmet az aluljárós vásárlás veszélyeire. Elmondása szerint ez azért problémás, mert élelmiszereket csak a legális kereskedelemben szabad forgalomba hozni, azaz olyan üzletekben, melyeknél ehhez a személyi és tárgyi feltételek is adottak.

„Nem győzzünk hangsúlyozni, hogy biztos forrásból szabad csak élelmiszert vásárolni. Az élelmiszer bizalmi termék. Csak olyantól vásároljunk élelmiszert, akiben megbízunk. Márpedig nem hiszem, hogy tanácsos megbízni az aluljáróban a pokróc mellett, kisszéken vagy raklapon ülő árusban.”

Az osztályvezető hozzátette, az élelmiszer-biztonság megteremtésében nemcsak az árusnak vagy a vállalkozónak van szerepe, hanem a fogyasztónak is. Az ő döntése, hogy mit vásárol meg, és hogy mit fogyaszt el.

Nem tudhatod, hogy mennyire biztonságosak
Nem tudhatod, hogy mennyire biztonságosakFotó: Shutterstock

Bajod is lehet miatta

Zoltai Anna szerint a vevők nagyon sokszor jelzik a Nébih által üzemeltetett zöldszámon, hogy a körülményekből előre látták a problémát, de megvették az ételt, elfogyasztották és az később egészségi problémát okozott náluk.

Mindig visszakérdezünk, hogy akkor miért ette meg? Ez egy költői kérdés, mert válasz nincs.

A Nébih tanácsa ezért az, hogy az olyan élelmiszereket, melyekkel szemben bárkinek, bármi problémája van, vagy annak kapcsán kétsége merül fel, ne fogyasszuk el.

Nem lehet felelősségre vonni őket

A legális kereskedők abban is különböznek az aluljárós árusoktól, hogy üzletükben ki van írva a nevük és elérhetőségi adataik. Illegálisan ténykedő társaikat ezzel szemben az osztályvezető szerint nem lehet utolérni, így ha valamilyen probléma adódna

bottal üthetjük a nyomukat.

A nyári élelmiszer-biztonsági szabályokról itt írtunk részletesebben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.