Egyszerű, de nagyszerű: tökéletes hamburger a grillről

Addig ragadd meg az alkalmat, amíg még tart a grillszezon. Itt egy egyszerű recept, amivel révbe érhetsz.

Az otthoni hamburgersütéstől sokan azért ódzkodnak, mert attól félnek, hogy nem tudják jól elkészíteni a húst. Pedig annyira nem is kéne! Ha követed a Lifehacker útmutatóját, elkerülheted azokat a hibákat, amikbe kezdő szakácsként bele lehet futni, és olyan finom hamburgert dobhatsz össze, hogy ízlelőbimbóid szabályosan örömtáncot fognak járni.

Válassz megfelelő húst

Az ideális húspogácsa sovány marhahúsból áll, melynek 20 százalék körüli a zsírtartalma. Ha munkához látsz, a darált húst vizes (és persze tiszta) kézzel dolgozd össze, hogy ne ragadjon hozzád, és őrölj rá borsot. A pogácsák méretét tekintve a 15 dekás súlyt célozd meg. Formázásuk úgy a legegyszerűbb, ha egy befőttesüveg tetejét „öntőformának” használva elegyengeted őket. Amint ez megvan, sózd be a külsejüket, hogy a sütésnél kérget kapjanak, illetve nyomd be egy kicsit a közepüket, hogy ne fújódjanak fel.

A húspogácsák legyenek 15 dekásak
A húspogácsák legyenek 15 dekásakShutterstock

Süss érzésre

Annak eldöntéséhez, hogy a grill készen áll-e a sütésre, tartsd a rács föle a kezed. A hőfok akkor a legjobb, ha ezt nagyjából 5 másodpercig bírod. Hogy mennyi idő után készül el a hús, azt nehéz előre megmondani: hagyatkozz nyugodtan az érzékeidre. Ha megnyomkodod, és olyan az állaga, mint a kezed puha részéinek, éppen medium rare-nek kell lennie. Az elkészült húspogácsákat pihentesd öt percen át, közben pedig pirítsd meg a zsemléket. Ezeknél a recept szerint a burgonyás és a szezámmagos változatok a legfinomabb opciók.

Pakold össze

Most már jöhet az utolsó lépcsőfok, a kirakós játék. Először is kend meg majonézzel a megpirított zsemlét, nehogy átázzon, majd tedd bele a húspogácsát. Erre mehet egy szelet paradicsom, néhány vékony – papírtörlővel letörölgetett – savanyú uborka szelet, majd egy salátalevél. Bár a recept ezt külön nem említi, egy jó hamburgerhez a cheddar sajt is illik.

Még mindig nem vagy teljesen biztos a dolgodban? Akkor nézd meg mindezt mozgóképes formában is:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek