Mondj le a szívószálról és mentsd meg a teknősöket!

Mit lennél hajlandó feláldozni a Föld egészségéért? Mi nem kérünk sokat, csak hogy a frissítőidet kérd szívószál nélkül az éttermekben, a kávézókban, a strandon vagy a fesztiválokon. Csatlakozz a Szívószálmentes Augusztushoz!

Tombol a nyár és a fesztivál időszak, amelyek nem lehetnek teljesek egy pohár jéghideg frissítő nélkül. Szívószállal. Talán soha nem jutott eszedbe, miközben koktélt szürcsölve buliztál, vagy limonádéval a kezedben hűsöltél a folyóparton, hogy hatással lehetsz az óceánok élővilágára vagy akár közvetlen környezetre csupán azzal, hogy szívószállal kavargatod az italodban a jeget. Pedig, ha már láttad a videót, amiben egy teknős orrából húznak ki egy szívószálat, tudod, hogy mekkora károkat képes okozni ez a jelentéktelennek tűnő tárgy.

Mi a baj a szívószállal?

A Felelős Gasztrohős közleménye szerint, amíg átlagosan mindössze 20 percig használunk egy szívószálat, a lebomlása megközelítőleg 500 évbe telik. Ez idő alatt pedig hatalmas károkat okoz a vízi élővilágban. Mivel nehezen hasznosítható újra, sokszor kerül folyókba, tavakba vagy az óceánba. Ráadásul soha nem tűnik el teljesen, mikroműanyagként is folytatja pusztító munkáját. A legnagyobb probléma az, hogy talán észre sem vesszük, rengeteg szívószálat használunk el. A Gasztrohős számításai szerint egy átlagos hazai étterem annyi szívószálat használ el évente, amivel három kézipoggyász méretű bőröndöt is megtölthetnél.

Egy szívószál 500 év alatt bomlik le.
Egy szívószál 500 év alatt bomlik le.Shutterstock

Mondj nemet

Mi arra ösztönzünk, hogy amikor valamilyen vendéglátóhelyen jársz, még az italod kirendelésénél jelezd, hogy nem kérsz hozzá szívószálat. Ha mégis úgy érzed, hogy nem tudsz nélküle élni, válassz környezetbarátabb megoldást, már készül papírból is, sőt, ha a legjobbat szeretnéd tenni a Földdel, akkor a bambusz vagy a fém verziót szerezd be, és akár tartsd a táskádban.

Szívószálmentes augusztus

Tűzd ki célul magad elé, hogy augusztusban mindenhol visszautasítod a szívószálat, erre szólít fel a Felelős Gasztrohős is a tavalyi mintára megismételt, Szívószálmentes Augusztus elnevezésű kezdeményezéssel. „Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszerhasználatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből.” - mondta Vighné Boóc Judit, fenntartható vendéglátóhelyek szakértője.

A megmozduláshoz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozott. „Egyesületünk meglévő és leendő pártoló tagjai is örömmel csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz. Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől “örökké tart” a pesti éjszakában és augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel számításaink szerint havonta közel 160.000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. Összesen a helyek évente közel 400 kilométernyi műanyagszemetet kerülnek el, és ha egymás mögé raknánk akkor majdnem kétszer körbe érné a Balaton partját” – mondta Német G. Dániel az egyesület képviseletében.

Csatlakozz a Szívószálmentes Augusztushoz, és mondj nemet a szívószálra.
Csatlakozz a Szívószálmentes Augusztushoz, és mondj nemet a szívószálra.

A Felelős Gasztrohős augusztus 5-én a Szabadság hídon egy szívószálmentes flashbomb keretében szeretné népszerűsíteni a műanyagmentességet. Arra kérik a hozzájuk csatlakozókat, hogy vigyenek magukkal egy jeges italt, érkezzen rúzsban, és segítsenek bebizonyítani, hogy szívószál nélkül is jólesik egy frissítő.

Szívószálmentes helyek

A Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot, ezek a: Smúz Café, a Fruccola mindhárom egysége, a Mártogatós, a Jardinette Kertvendéglő, a Funky Pho, az Urbanfood Cafe&Coworking, a HILDA, a Törökméz, a HellóAnyu, a Larus, a Kőleves, a Szimpla Kert és a Szimpla Háztáji, a Doblo, a Pohárszék, a N’iceroll, a Slow Foodiez, a Four Bites, a Placc Café, a BB’z Bar, az Almalomb és a Yes Chef. A Night Mayor hálózatból az akcióhoz egyelőre 43 budapesti vendéglátóhely csatlakozott; Grund, Budapest Park, Szimpla Kert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak’n’town, Leo Budapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie’s Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver’s Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Larm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, Kobuci Kert, BB’Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró. Ezeken a helyeken szólnod sem kell, hogy nem kérsz szívószálat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek